Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Україна

Криптовалюти – зміна моделі

Автор: Сергій Ковальчук, 23.06.2022, 15:50:20 Криптовалюти – зміна  моделі

Поняття криптовалют вже міцно увійшло в побут. Але світ продовжує змінюватись. Колись вважалось, що криптовалюти не мають собівартості. Електрична енергія коштувала дешево, майнити гроші можна було майже даром. Аж ось погляньте на теперішню стрічку новин:

«Публічні майнінгові компанії продали 100% вироблених ними у травні монет, тоді як за перші чотири місяці 2022 року видобувні компанії продавали від 20% до 40% биткоинов, за даними Arcane Research. Аналітики називають різке падіння прибутковості майнінгу внаслідок подорожчання електроенергії причиною значного збільшення продажів. Громадські майнінгові компанії виробляють всього близько 20% хешрейту біткоїнів, але їх поведінка багато в чому відображає те, що роблять приватні майнери, заявляють дослідники. За прогнозом аналітиків, погіршення ринкових умов у червні змусить майнерів ліквідувати ще більше запасів.»


На наших очах поняття «алгоритмічний стейблкоїн» повільно йде у минуле. А що ж з’явиться на його містці? І тут на пам’ять приходить Закон 3637, який нещодавно підписав Президент. Вивчаючи даний Закон, ми у першій статті зустрічаємо поняття забезпечених та незабезпечених віртуальних активів. Зокрема встановлено, що «забезпечений віртуальний актив – віртуальний актив, що посвідчує майнові права, зокрема права вимоги на інші об’єкти цивільних прав». Далі, у ст. 4 «Правовий статус віртуальних активів» ці поняття досить толково розвинуті та конкретизовані. Зокрема, в п. 5 статті 4 встановлено, що «Об’єктом забезпечення віртуального активу є інший об’єкт цивільних прав, права вимоги на який посвідчує такий віртуальний актив.»

Забезпечені активи – то добре, але чим вони будуть забезпечені? А ось погляньте: TRcoin – криптовалюта, що підкріплена реальною логістичною діяльністю. Підприємці з логістичної компанії «Транспортика», клієнтами якої є, на хвилинку, понад 3 000 000 замовників та 100 000 водіїв у 20 країнах світу – такий собі невеличкий український бізнес – створили власну криптовалюту.

Водії, певною мірою, є майнерами цієї криптовалюти, оскільки за кожне виконане замовлення отримують TRcoin. Майнерами водіїв можна назвати ще й тому, що розмір еміссії монет пов’язаний з розміром доходу від виконаних водіями перевезень вантажів.

Також, щоб підтримувати курс та підвищувати попит, «Транспортика» має намір викуповувати монети на 33% чистого прибутку. Тобто, починаючи з 30 дня після лістингу, третина доходів компанії постійно йтиме на зворотній викуп (так званий BuyBack) монети.

Ось такі новини з криптовалютного ринку. Світ змінюється, і Україна поспішає за ним.

Автор: Сергій Ковальчук, редактор рубрики "Україна" на ЖЖ.info
Україна | 23.06.2022 | Переглядів: 805 | финансы, криптовалюта

Читайте також на цю тему: