Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Люди і Суспільство » 2006 » Апрель » 20 » 18:47:22

Чернобыль - 20 лет спустя

20.04.2006, 18:47:22 15438 0
Чернобыль - 20 лет спустя

До 20-річниці від дня Чорнобильської трагедії з ініціативи голови облдержадміністрації Ірини Синявської в області триває благодійна акція "Поліська толока".

26 квітня – сумна дата: рівно 20 років тому стався вибух на Чорнобильській АЕС. Його невтішні наслідки ще й досі пекельним рикошетом вражають й, на жаль, ще довго вражатимуть людство. Особливо боляче та підступно вони б’ють по душах поліщуків. Адже відомо: Поліський край чорнобильський смерч зачепив чи не найбільше серед інших регіонів України. Різке погіршення стану здоров’я, у тому числі дітей, вимушене переселення з рідних місць на чужі землі, неможливість чепурити свої хати, сади, села – далеко не весь перелік фізичних та моральних бід наших земляків, які волею долі опинилися в зоні лиха. Найгірше, мабуть, тим сім’ям, які, незважаючи ні на що, залишилися проживати на ураженій атомом території. Загалом у зоні безумовного (обов’язкового) відселення в Житомирській області нині проживає 736 родин. Із них 115 мешкають у населених пунктах (а це два десятки сіл та хуторів), у яких немає належних умов для проживання людей: відсутній транспортний, телефонний зв’язок, не працюють ФАПи, школи, дитсадки та інші соціальні об’єкти, немає доброякісної питної води тощо.

Допомогти цим людям – святий обов’язок усієї громади області. Тож, з метою поліпшення стану соціальної захищеності наших земляків, які проживають на найбільш уражених радіацією територіях, підтримання їхнього морального духу за дорученням голови облдержадміністрації Ірини Синявської на початку квітня в області було оголошено благодійну акцію "Поліська толока”. Головним її завданням є спільними зусиллями зробити максимум можливого для того, аби тамтешні мешканці відчули, що вони потрібні суспільству, що життя відроджується. За кожним населеним пунктом, віднесеним до зони безумовного (обов'язкового) відселення (Народицький, Овруцький, Олевський, Лугинський, Малинський, Коростенський райони), в якому проживає від однієї до двадцяти сімей, були закріплені села та міста "чистих" територій. Роботи, які пропонувалося виконати, найрізноманітніші: від насадження квітів і дерев та облаштування територій до проведення ремонтів людських осель, приміщень соціально-культурного призначення та організації лікування, а також допомога в розв'язанні інших гострих проблем, пов'язаних із Чорнобилем. Передбачено, що до участі в акції має залучитися якомога ширше коло жителів всієї області

Акція „Поліська толока” триває десять днів. Вже є її перші результати. Так за інформацією керівників райдержадміністрацій та міськвиконкомів, яка щоденно надається управлінню з питань надзвичайних ситуацій та в справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи облдержадміністрації, станом на 18 квітня проведена, зокрема, така робота:

Село Межиліска Народицького район (проживає 28 сімей). Допомогу надає громада Андрушівського району. Робоча група, яку очолив представник райдержадміністрації, побувала в підшефному селі. Відбулася зустріч із головою сільської ради, обговорено питання надання допомоги. Вирішено, що до Великодня з залученням волонтерів Андрушівської районної організації Товариства Червоного Хреста України та приватних підприємців у село буде доставлено гуманітарний вантаж та набори продовольчих товарів. Крім того, самодіяльні митці району дадуть для тутешніх мешканців концерт.

Селище міського типу Народичі (проживає 272 сім’ї). Допомогу надає громада Брусилівського району. Представники Брусилівської райдержадміністрації побували в смт Народичах. Було вирішено силами брусилівських будівельників відремонтувати тамтешню шкільну їдальню. Райдержадміністрація перерахує кошти на придбання будівельних матеріалів на суму 25 тисяч гривень. А ще - брусилівці збираються подарувати народицькій школі кольоровий телевізор.

Села: Великі Міньки (6 сімей), Листвинівка (3 сім'ї), Колосівка (2 сім'ї), Любарка (3 сім'ї) Народицького району (всього 14 сімей). Допомогу надає громада Бердичівського району. Делегація Бердичівського району побувала в усіх „підшефних” селах. Відбулися зустрічі з головою Народицької райдержадміністрації, базарським сільським головою, місцевими жителями. Для потреб тамтешньої громади надано 40 листів шиферу, 25 кілограмів фарби, робочий одяг, індивідуальні перев’язувальні пакети, постільну білизну, мило, по 2 мішки зерна 8 родинам. До сумної річниці в ці села буде привезено екологічно чисті продукти харчування.

Села: Осика (2 сім'ї), Карпилівка (2 сім'ї), Розсохівське (9 сімей), Лозниця(5 сімей), Ганнівка (3 сім'ї), Калинівка (5 сімей), Голубієвичі (1 сім'я) Народицького району (всього 27 сімей). Допомогу надає громада Новоград-Волинського району. Створена робоча група (керівник Віктор Васильович Гончарук). Формується гуманітарний вантаж для відправлення в села.

Село Базар (проживає 70 сімей) Народицького району. Допомогу організовує громада Радомишльського району. Відбулася робоча зустріч заступника голови Радомишльської райдержадміністрації з сільським головою Базару. Визначено, що найкращою допомогою селянам будуть продуктові набори з екологічно чистих продуктів харчування. Розпочато відповідну роботу з підприємцями району. Вирішено також, що в ході акції 21-22 квітня для жителів села Базару буде проведено вечір-реквієм, а учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС вручать спеціальні продуктові набори.

Село Рудня-Базарська (проживає 24 сім'ї) Народицького району. Допомогу організовує громада Романівського району. Створено робочу групу. Проводиться робота з організації „підшефному” селу матеріальної допомоги.

Село Селець (проживає 122 сім'ї) Народицького району. Допомогу організовує громада Ружинського району. Відбулася зустріч із сільським головою. Обговорено питання з приводу надання конкретної допомоги щодо ремонту сільського дитсадка. Вартість робіт – 150 тисяч гривень.

Для довідки:

На прохання голови Народицької райдержадміністрації для надання допомоги району у проведені ремонтних робіт об'єктів соцкультпобуту 11.04.06 було направлено листи голови облдержадміністрації міським головам, зокрема:

Житомирському міському голові - про надання допомоги в проведені ремонту їдальні Народицької загальноосвітньої школи;

Бердичівському міському голові - про надання допомоги в проведені роботи по реконструкції шкільного приміщення у с. Базар під дитячий садок;

Новоград-Волинському міському голові - про надання допомоги у проведені робіт по реконструкції дитячого садка під школу в с. Селець;

Малинському міському голові - про надання допомоги у проведені робіт по ремонту лікарняної амбулаторії сімейного лікаря у с. Базар, які спільно з керівництвом Народицької райдержадміністрації та сільськими громадами здійснюють відповідні роботи, надають допомогу будівельними матеріалами.

На сьогодні в забруднених районах проведено: поточний ремонт доріг, площею 1 тис. 200кв.м; прогрейдовано 225 км доріг; прибрано 1120 куб. метрів сміття з громадських територій; упорядковано 18 гектарів газонів та посаджено 680 дерев.

Села: Млини (6 сімей), Піхоцьке (3 сім'ї), Думинське (7 сімей), Рудня (7 сімей), Червоносілка (7 сімей) Овруцького району (всього 30 сімей). Допомогу організовує громада Баранівського району. Члени робочої групи Баранівського району побували в селах, зустрілися з місцевими жителями. 30 сім’ям вручені продовольчі пакети з екологічно чистими продуктами. Планується надання гуманітарної допомоги у вигляді взуття та одягу.

Село Рудня-Радовельська (17 сімей) Олевського району. Допомогу організовує громада Житомирського району. Надана допомога усім постраждалим громадянам села екологічно чистими продуктами харчування загальною вагою 117 кілограмів та безалкогольними напоями, а також 6,8 кг господарського мила. Продукти харчування та промислові товари закуплено за кошти, зібрані підприємцями Житомирського району. За організаційного сприяння органів праці та соціального захисту Житомирської райдержадміністрації також формується гуманітарний вантаж із одягом для селян Рудні-Радовельської.

Село Виступовичі (проживає 24 сім'ї) Овруцького району. Допомогу організовує громада Коростишівського району. Робоча група побувала в „підшефному” селі, спеціалісти обстежили умови проживання селян та стан їхнього здоров’я. Планується організувати оздоровлення двох дітей у санаторії „Тетерів” (м. Коростишів). А також - виготовити та встановити в селі пам'ятний знак померлим учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС. Крім цього, формується гуманітарний вантаж постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи сім'ям.

Село Рудня-Повчанська (проживає 34 сім'ї) Лугинського району. Допомогу організовує громада Любарського району. Робоча група побувала в селі. Обстежено умови проживання його мешканців. Виділено 5,2 тисячі гривень на ремонт місцевої школи (найближчим часом для цієї ж потреби планується перерахувати ще 6,5 тисяч гривень). Впорядковано кілька сільських спортивних майданчиків. Усім сім'ї отримають продовольчі пайки. На жителів села також чекає змістовний концерт, підготовлений до сумної дати силами любарців.

Села: Обиходи Коростенського району та Рудня-Калинівка Малинського району (всього проживає 26 сімей). Допомогу організовує громада Черняхівського району. Медичні фахівці району обстежили стан здоров’я мешканців цих сіл. Силами будівельної бригади Черняхівського району здійснено ремонт ряду житлових будинків тамтешніх мешканців. Проведено грейдерування 6 кілометрів дороги, яка сполучає село Сарновичі з Обиходами. Для жителів Рудні–Калинівки, в якій проживає 5 сімей, з Малинського районного бюджету виділено по 100 гривень кожній сім’ї, а також закуплено продуктові набори. Планується ще надати матеріальну допомогу жителям сіл, зокрема, одягом. Для 19 тамтешніх дітей вже закуплено набори цитрусових та вітаміни. Буде організована допомога для жителів сіл силами районного центру соціальних служб сім’ї, дітей та молоді. Зокрема, за сприяння центру селяни отримають борошно, макаронні вироби, крупи, а також одяг та взуття для дітей, інвалідів та людей похилого віку. Готується екологічно–медичний лекторій на чорнобильську тематику.

Селище міського типу Діброва (проживає 26 сімей) Олевського району. Допомогу організовує громада Чуднівського району. Доставлено 300 кілограмів цукру, 300 кілограмів борошна, 40 кілограмів масла, крім того 3500 кілограмів комбікорму. А ще - 30 кілограмів фарби для ремонту ФАПу. Надано допомогу продуктовими наборами, будівельними матеріалами на загальну суму 1тис.грн.

Села Малахівка та Рудня-Жеревецька (проживає 34 сім'ї) Лугинського району. Допомогу організовує громада Попільнянського району. Надані продуктові набори на суму 1260 гривень. Планується будівництво мосту в селі Рудня-Жеревецька. На ці цілі передбачається виділити 2 тисячі гривень. Жителям сіл запропоновано придбати 10 тонн цукру за помірними цінами від заводу-виробника.

Примітка: Благодійна акція "Поліська толока" продовжується до 25 квітня нинішнього року. В останній день акції заплановано виїзд в Народицький район представників райдержадміністрацій, міськвиконкомів, галузевих управлінь облдержадміністрації для підбиття підсумків виконаних робіт, нагородження районів та міст за найактивнішу участь в акції.

Акцію планується завершити посадкою лісу.
 
Zhitomir.Net 

Схожі новини:


Комментариев: 0
Оголошення на ЖЖ інфо: