Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Люди і Суспільство » 2008 » Март » 13 » 10:14:57

В Житомире начал деятельность Центр социсследований „Громадська думка”

13.03.2008, 10:14:57 6424 0
В Житомире начал деятельность Центр социсследований „Громадська думка”

В Житомирі розпочав діяльність Центр соціальних та політичних досліджень „Громадська думка”.

Як повідомив керівник його київського офісу Андрій Соколов, центр створений за підтримки французького фонду „Ліберте” з метою поширення свободи та демократії і ставить на меті вивчення громадської думки у столиці та кількох регіонах України, в тому числі й у Житомирській області.

В Житомирі, зокрема, на перших порах буде застосовуватися три методи соціологічних опитувань – вуличне опитування, телефонне опитування фокус-груп та експертне опитування. Для визначення кола питань з місцевого життя, які варто дослідити, будуть залучатися місцеві журналісти та політологи.

Протягом 3-7 березня в Житомирі і області було проведено перше опитування настроїв громадян: 900 мешканців опитувалися на вулиці усно, до яких додалися результати 100 телефонних дзвінків – всього 1000 чоловік. Похибка складає чотири відсотки.

Серед запитань на які відповідали житомиряни було й таке: „Кому з відомих політики Ви довіряєте?”. Абсолютна більшість опитаних (51%) відповіла „Нікому”, решта віддала перевагу таким особам: Тимошенко -22,3%, Янукович – 11,2%, Ющенко – 6,3%, Симоненко – 4,4%, Литвин – 3,9%.

Діяльність Верховної Ради оцінена таким чином: негативно – 79%, позитивно – 8%, решта – не визначилася.

Необхідність проведення позачергових виборів теж підтримує абсолютна більшість опитаних жителів області: президентських – 72%, парламентських – 54%, до місцевих рад – 51%.

Більшість опитаних громадян підтримує і прийняття нової Конституції – 62%, причому шляхом референдуму – 86% з них.

Події в Житомирській обласній раді викликають значний резонанс серед мешканців області. Тому центр „Громадська думка” вивчив настрої громадян і в цьому питанні.

Позитивно діяльність Ірини Синявської на посаді голови облради оцінюють 14% опитаних, 59% - негативно, решта – не визначилась.

Діяльність нинішнього губернатора Юрія Забели оцінювати поки що зарано, бо надто короткий строк він перебуває на посаді, тому визначався „рівень його відомості” серед населення. Так, на запитання „Назвати прізвище голови облдержадміністрації” правильно відповіло лише 9% . Це, мабуть, говорить про низький рівень роботи відповідних інформаційних служб ОДА та відсутності у нього іміджмейкера.

На початковій стадії своєї діяльності центр „Громадська думка” планує проводити відповідні дослідження один раз на квартал, а затим – щомісячно. Найближчим часом його представництво розпочне свою діяльність і в Житомирі.

Олексій Задорожний, для «Журнала Житомира»

Схожі новини:


Комментариев: 0
Оголошення на ЖЖ інфо: