Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Довідники

Посвідчення Учасника Бойових Дій: як отримати, які документи, хто має право

Автор: Сергій Ковальчук, 20.09.2023, 23:27:29 Посвідчення Учасника Бойових Дій: як отримати, які документи, хто має право

Хто може отримати статус УБД

Учасниками бойових дій визнаються військовослужбовці (резервісти, військовозобов’язані, добровольці Сил територіальної оборони) ЗС України (інших військових формувань), які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України (далі – Заходи) (Пункт 19 ст. 6 Закону України № 3551-XII “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”.).

Статус учасника бойових дій надається особам, які брали безпосередню участь у Заходах, за умови виконання ними особисто або у складі військової частини (органу, підрозділу), установи та закладу бойових (службових) завдань, проведення розвідувальних заходів, зокрема які отримали поранення, контузії, каліцтва (Постанова КМ України від 20.08.2014 р. № 413 “Про затвердження Порядку надання та позбавлення статусу учасника бойових дій …”.).

Документи для отримання статусу УБД

Перелік документів, які є підставою для надання особі статусу учасника бойових дій (Наказ Міністерства оборони України від 10 листопада 2022 року № 369 “Про затвердження Положення про комісії Міністерства оборони України з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій, учасниками війни та вирішення спірних питань щодо зарахування окремих періодів служби до вислуги років та Інструкції про порядок видачі в Міністерстві оборони України посвідчень учасника бойових дій, нагрудних знаків “Ветеран війни – учасник бойових дій” та листів талонів на право одержання ветеранами війни проїзних квитків з 50-відсотковою знижкою їх вартості“, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 21 листопада 2022 року за № 1441/38777, за № 1441/3878.):
  • довідка про безпосередню участь особи в заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України;
  • не менш як один з таких документів:
    • витяги (копії) бойових донесень;
    • витяги (копії) з журналів бойових дій (оперативних завдань, ведення оперативної обстановки);
    • витяги (копії) з вахтових журналів;
    • копії польотних листів;
    • копії матеріалів спеціальних (службових) розслідувань за фактами отримання поранень, контузій, каліцтв.


Для осіб, які перебували в полоні – матеріали спеціальних (службових) розслідувань за фактом потрапляння в полон або в заручники.

Також до документів додається згода на збір та обробку персональних даних, дві кольорові фотокартки розміром 3×4 см на матовому папері, зображення обличчя має займати 65-70 % фотокартки.

До зазначених документів можуть додаватись інші документи, які містять докази та підтверджують факт виконання особою особисто або в складі військової частини (органу, підрозділу), установи та закладу бойових (службових) завдань.

Щодо визначення періоду участі в Заходах, то для осіб, які брали безпосередню участь у Заходах, кількість днів перебування в районі ведення воєнних (бойових) дій жодним нормативно-правовим актом не визначено.

Перелік комісій з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій, які утворені у:

1. Міністерстві оборони України 12. Військовій частині А2393
2. Генеральному штабі Збройних Сил України 13. Військовій частині А1314
3. Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту 14. Військовій частині А4583
4. Військовій частині А0515 15. Військовій частині А5725
5. Військовій частині А0105 16. Військовій частині А5833
6. Військовій частині А0215 17. Військовій частині А5509
7. Військовій частині А0456 18. Військовій частині А5617
8. Військовій частині А3771 19. Військовій частині А3369
9. Військовій частині А0987 20. Військовій частині А4655
10. Військовій частині А1155 21. Військовій частині А4767
11. Військовій частині А0796    

Комісія розглядає надходження документів відповідно до своїх повноважень.

Порядок отримання посвідчення УБД

Документи на розгляд відповідної комісії можуть бути подані:
  • Командиром (начальником) військової частини (органу, підрозділу) або іншим керівником підприємства, установи чи організації (за місцем проходження військової служби військовослужбовця
  • Військовослужбовцем або військовозобов’язаним (особисто).
  • Військовозобов’язаним через територіальні центри комплектування та соціальної підтримки за його місцем реєстрації (перебування на військовому обліку).

 

Отримання посвідчення УБД за зверненням командира

  1. Командир (начальник) за підпорядкованістю, подає на розгляд відповідної комісії документи, які визначені у Переліку, на підлеглий особовий склад.
  2. Комісії з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій після отримання клопотання командира (начальника) військової частини (органу, підрозділу) з документами, зобов’язані:
    • зареєструвати їх у спеціальній книзі обліку;
    • у місячний строк з дня отримання розглянути та довести прийняте комісією рішення до відповідного командира (начальника);
    • передають посвідчення УБД до військової частини.
  3. Командир (начальник) організовує видачу отриманих посвідчень УБД особисто військовослужбовцям, про що інформує комісію.

 

Отримання посвідчення УБД за особистим зверненням

  1. Військовослужбовець (військовозобов’язаний) подає на ім’я командира (начальника) рапорт (заяву) стосовно отримання документів, які визначені у Переліку.
  2. Командир (начальник) через відповідні підрозділи служб персоналу (кадрових центрів) організовує оформлення та видачу необхідних документів, які визначені у Переліку.
  3. Після отримання необхідних документів, військовослужбовець (військовозобов’язаний) у підрозділі служби персоналу (кадровому центрі) дізнається адресу відповідної комісії, на яку покладається вирішення питання про визнання його учасником бойових дій, для самостійного направлення їх за вказаною адресою.
  4. Комісії після отримання рапорту (заяви) з документами зобов’язані:
    • зареєструвати їх в спеціальній книзі обліку;
    • у місячний строк з дня отримання розглянути їх та довести прийняте комісією рішення до військовослужбовця (військовозобов’язаного);
    • організувати роботу з видачі посвідчення УБД.

 

Отримання посвідчення УБД через ТЦК та СП

  1. Військовозобов’язаний за місцем реєстрації (перебування на військовому обліку) подає до ТЦК та СП заяву та комплект документів, які визначені у Переліку.
  2. Відповідні підрозділи соціального забезпечення ТЦК та СП після отримання від військовозобов’язаного заяви з документами:
    • реєструють їх в спеціальній книзі обліку;
    • перевіряють чи документи містять достатні докази та підтверджуючі факти виконання особисто заявником або у складі військової частини бойових (службових) завдань, проведення розвідувальних заходів та їх відповідність вимогам нормативно-правових актів (керівним документам);
    • за потреби, роблять запити до військових частин або до архівних установ;
    • після оформлення направляють їх на розгляд відповідної комісії.
  3. Комісії після отримання заяви особи з документами зобов’язані:
    • зареєструвати їх в спеціальній книзі обліку;
    • у місячний строк з дня отримання розглянути їх та довести прийняте комісією рішення до особи через ТЦК та СП.
  4. Підрозділи соціального забезпечення ТЦК та СП після отримання рішення комісії про надання особі статусу учасника бойових дій:
    • організовують доведення рішення комісії до відповідної особи;
    • організовують роботу з видачі посвідчення УБД особисто заявнику;
    • інформують про видачу посвідчення УБД до відповідної комісії.

 

Відмова у наданні статусу УБД

Комісія може у разі відсутності підстав для визнання осіб учасниками бойових дій, що підтверджуються документами, відмовляти таким особам у визнанні їх учасниками бойових дій.

Рішення комісії може бути оскаржене у судовому порядку (Постанова КМ України від 20.08.2014 р. № 413 “Про затвердження Порядку надання та позбавлення статусу учасника бойових дій осіб…»).

У разі встановлення судом факту участі особи в бойових діях чи інших подіях, що надає право на визнання її учасником бойових дій, відповідно до частини першої ст. 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», таке рішення суду є підставою для визнання особи учасником бойових дій.

Рішення стосовно визнання особи учасником бойових дій на підставі рішення суду приймається Комісією протягом тридцяти робочих днів з дати отримання заяви особи із документами, на підставі яких судом було прийнято таке рішення.

Автор: Сергій Ковальчук, редактор рубрики "Довідники" на ЖЖ.info
Довідники | 20.09.2023 | Переглядів: 228 | документы, ВСУ, удостоверение, УБД

Читайте також на цю тему:

Коментарів: 0