Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Шопінг » Будівництво

Гасіння пожеж на судні: що потрібно знати

Автор: Светлана Егорова, 06.12.2023, 23:03:23 Гасіння пожеж на судні: що потрібно знати

Займання на суднах зазвичай виникають через недбалість особового складу, порушення протипожежного захисту або правила транспортування небезпечних вантажів. Причинами займання можуть бути куріння в недозволених місцях і навмисний підпал. Незалежно від причини появи вогню його потрібно якнайшвидше загасити — це дозволить зменшити збитки, завдані кораблю, і підвищити шанси на порятунок екіпажу.

Боротьба з пожежами на судні — складне та небезпечне завдання, яке покладається на плечі екіпажу та рятувальників. Перше, що потрібно зробити, — натиснути кнопку пожежного сповіщувача й гучним криком сповістити людей про те, що сталося. Далі зупиняють двигун, вимикають все електричне обладнання й негайно припиняють усі вантажні операції.

Наступний крок – гасіння вогню. Якщо його не вдається згасити власними силами, про те, що сталося, повідомляють на берегову станцію зв'язку й викликають на допомогу пожежні служби. При цьому необхідно точно вказати координати місця події, кількість людей на борту та характеристики пожежі.

Чим можна згасити вогонь на судні

Пожежа може призвести до трагічних наслідків, тому необхідно дотримуватися всіх запобіжних заходів. Екіпаж повинен бути готовим до боротьби з вогнем і знати, як правильно застосовувати вогнегасники та інші засоби пожежогасіння.

Для гасіння вогню можна використовувати такі способи:

  • Вода. Найдоступніший, недорогий та ефективний засіб. Однак їм не можна гасити метали, що горять, а також прилади, що знаходяться під напругою.
  • Розпорошений струмінь вода. Засіб, що підходить для гасіння нафтопродуктів.
  • Вуглекислий газ. Він подається з вогнегасників, спеціальних установок або трубопроводом. Може використовуватись у різних приміщеннях.
  • Вуглекислота. Нею можна гасити практично все, у тому числі метали та електроустаткування. Вантажі, які контактують із цим засобом, не псуються.


Для ліквідації невеликих місць займання використовуються підручні засоби. Згасити вогонь можна за допомогою парусинового покривала, тертого шиферу, піску.

На ефективність боротьби з займанням сильно впливають особливості судна та місце займання. Вогнегасний засіб вибирається залежно від місця знаходження вогню та від того, що горить. Оцінює всю ситуацію керівник операції, прибувши на місце. Він же визначає тип пожежі, а також вирішує, яким способом ліквідуватиметься вогонь.

Підвищити знання та набути навичок боротьби з пожежами на судні допомагають спеціальні курси, розраховані на людей із морською освітою. На заняттях слухачів вчать швидко реагувати на пожежу в умовах, максимально наближених до реальних, а також розповідають, як правильно використовувати протипожежне обладнання.

Автор: Светлана Егорова, редактор рубрики "Будівництво" на ЖЖ.info
Будівництво | 06.12.2023 | Переглядів: 391 | мореходство, море, моряки, корабль

Читайте також на цю тему: