Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Шопінг » Мода та стиль

Як вибрати шкарпетки? Які бувають види шкарпеток та які матеріали оптимальні для різних видів активності

Автор: Оксана Загороднюк, 26.01.2023, 21:08:43 Як вибрати шкарпетки? Які бувають види шкарпеток та які матеріали оптимальні для різних видів активності
Активний відпочинок на свіжому повітрі прекрасний для душі та свіжої голови, але часом важкий для ніг. Щоб не зіпсувати собі вікенд, ми рекомендуємо вибирати високотехнологічні шкарпетки, орієнтування на високе навантаження, хороше відведення вологи та повітрообмін. Це може звучати смішно, але шкарпетки з додаванням синтетичних волокон дійсно краще підходять для активності, чоловічі спортивні шкарпетки, жіночі спортивні шкарпетки, ніж "старі-добрі" бавовняні моделі.

А ось останні якраз таки хороші для повсякденного використання вдома чи на роботі, особливо, якщо це шкарпетки з принтом. У цій статті ми розберемо особливості різних матеріалів і навчимо вас розуміти, які саме шкарпетки збережуть ваші ноги сухими, без мозолів та неприємного запаху. Як для чоловічих літніх, зимових, демісезонних шкарпеток, так і для жіночих літніх, зимових та демісезонних шкарпеток та дитячих шкарпеток А придбати можна на сайті 1and1.

З якого матеріалу краще купити шкарпетки:

  • Мериносова вовна
  • Ангора
  • Акрил
  • Бавовна
  • Нейлон
  • Еластан, спандекс, стрейч або лайкра.
  • Віскоза
  • Модал
  • Бамбук
  • Кашемір, шовк та їх суміш

З якого матеріалу краще купити шкарпетки чоловічі, шкарпетки жіночі, шкарпетки дитячі

Ідеального матеріалу для шкарпеток просто не існує, адже кожна окрема тканина має свої плюси та мінуси, тому ми рекомендуємо вибирати різні шкарпетки для повсякденного використання (на роботі, на прогулянках), для дому, занять спортом та подорожей.

Мериносова вовна

Коли люди чують про вовну, вони зазвичай думають про зиму і холод, але вовна мериноса настільки повітропроникна, що її можна носити цілий рік. Ця пряжа виготовлена з вовни овець мериносів, які переважно мешкають у Новій Зеландії. Вона м'яка, приємна на дотик, не викликає сверблячки і подразнень на шкірі, відрізняється високою міцністю, стійкістю до запахів і усадки. Шерсть мериноса надзвичайно популярна серед піших туристів та спортсменів через її здатність убирати і швидко випаровувати вологу. У чоловічих зимових шкарпетках, жіночих зимових та дитячих зимових шкарпетках.

Ангора

Ангорське волокно виробляють із волосків ангорського кролика, названого на честь однойменної кози завдяки своїй довгій та м'якій вовні. На початку 19 століття ангорою називалася вовна саме ангорської кози, але зараз її в основному називають мохером.

Шкарпетки з ангори:

  • приємні на дотик,
  • добре зігрівають,
  • стійкі до зношування;
  • гіпоалергенні;
  • гігієнічні завдяки вмісту ангорової вовни природного антисептика ланоліну.


Акрил

Акрил – штучна вовна, дешевша за вовну мериноса і є більш універсальною тканиною. Забезпечує хорошу амортизацію за рахунок м'якості та щільності. Досить швидко сохне, але при цьому важко вбирає вологу, тому для занять спортом підходить не найкраще.

Бавовна

Ноги сильно пітніють. А якщо поєднати вологу шкіру з тертям, вийде пухир. На жаль, бавовняні шкарпетки настільки хороші у вловлюванні вологи, що після кількох миль бігу чи агресивних піших прогулянок у вас фактично залишається волога мочалка, обгорнута навколо ваших ніг. Тому для інтенсивних фізичних навантажень вибирайте шкарпетки або з низьким вмістом бавовни або без неї.

З іншого боку, бавовна – найдоступніша тканина, і вона ідеально підходить для повсякденного використання будинку, на сидячій/офісній роботі або для прогулянок містом.

Потрібно також розуміти, що бавовна буває різною. Мерсеризована бавовна, оброблена розчинами каустичної соди, більш міцна і пружна, при цьому вона м'яка і шовковиста. Чи не линяє і не вигоряє на сонці, довго не рветься і відмінно тримає форму.

Махрові теплі шкарпетки – це, по суті, зимова версія бавовняних шкарпеток. Ноги в них "дихають", але при цьому не мерзнуть.

Нейлон

Нейлон ніколи не використовується самостійно - він змішаний з іншими тканинами, часто становлячи від 20% до 50% тканини шкарпетки. Нейлон додає міцності, зносостійкості та швидко сохне. 

Еластан, спандекс, стрейч або лайкра

Це синтетичні матеріали, але саме вони дозволяють носкам тягнутися і добре "сидіти" на нозі, додають їм міцності та зносостійкості. До речі, лайкру, еластан, спандекс та стрейч можна знайти у більшості шкарпеток: від найлегших до теплих зимових, які так добре зігрівають морозними зимовими вечорами. Зазвичай лише невелика частка (від 2 до 5%) шкарпетки складається з цих матеріалів.

Віскоза

Це штучний матеріал, який часто додають у бавовняні та вовняні шкарпетки. Він має високу повітропроникність, тому вважається гігієнічним і особливо корисним для тих, хто страждає від зайвої пітливості ніг.

Мінуси - віскоза швидко зношується і гріє не так добре, як шерсть, наприклад. Тому вміст її у складі шкарпеток не повинен перевищувати 30%
Автор: Оксана Загороднюк, редактор рубрики "Мода та стиль" на ЖЖ.info
Мода та стиль | 26.01.2023 | Переглядів: 511 | носки, стиль, одежда, мода

Читайте також на цю тему: