Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Шопінг » Будинок та затишок

Пом’якшення та знезалізнення води: як це відбувається

Автор: Оксана Загороднюк, 24.06.2024, 12:46:40 Пом’якшення та знезалізнення води: як це відбувається

Твердість та підвищений вміст заліза ー проблеми, характерні для свердловинної та водопровідної води. Для пом’якшення й знезалізнення потрібно використовувати спеціальні установки, адже централізовані очисні споруди не впораються з такими завданнями.

Побутовий фільтр для води може виконувати різноманітні функції, залежно від матеріалу й складу вибраного для нього картриджа. Його варто встановити не тільки для покращення якостей питної рідини. Видалення солей твердості допоможе подовжити термін служби побутової техніки, адже ці речовини залишають накип і вапняний наліт.

Як можна пом’якшити воду в домашніх умовах

Одним з ефективних способів є принцип іонного обміну, який пов’язаний із властивостями полімерних синтетичних фільтрувальних елементів. Це гранули зі специфічними іонообмінними групами на поверхні, здатними прикріплювати катіони металів та обмінювати їх. Коли тверда вода пропускається через шар такої смоли, іони твердості перетворюються на іони натрію.

Для пом’якшення також використовують магістральні фільтри. Така установка передбачає пропускання рідини через матеріали, просочені спеціальними добавками. У процесі їхньої дії солі твердості стають сполуками та втрачають здатність утворювати карбонатний осад. За таким принципом працюють пом’якшувачі, які встановлюють для побутового обладнання (наприклад, пральної машини).

Навіщо потрібне та як проводиться знезалізнення води

Підвищений вміст заліза ー проблема, яка властива рідині, що подається централізовано зі свердловини й не очищується так добре, як потрібно. Визначити, що це властиво воді у вашому будинку або квартирі, просто. Якщо заліза забагато, вода має неприємний запах металу і залишає на ванні, раковині руді сліди.

Така рідина не просто має неприємний присмак, а й дуже шкідлива:

  • негативно впливає на роботу нирок і серцево-судинну систему;
  • псує зовнішній вигляд домашніх приладів;
  • погіршує роботу побутової техніки.


Щоб уникнути цих проблем, знадобляться фільтри знезалізнення води. Вони містять каталізатор або сорбент і працюють за принципом окислювальної дії. Такі фільтраційні елементи притягують сполуки заліза й відділяють їх від молекул рідини. Результат ー зменшення вмісту Fe2+ та Fe3+, покращення органолептичних якостей.

Системи для видалення зайвого заліза можуть містити:

  • сорбент, який покращує колір і прибирає жовтуватий відтінок;
  • каталізатор для окиснення іонів заліза й марганцю;
  • допоміжні промиваючі компоненти ー наприклад, кварцевий пісок, інертний матеріал.


Пом’якшення та знезалізнення ー процедури, які необхідні для свердловинної води. Завдяки їм покращується колір і запах рідини, вона не впливає негативно на здоров’я та не скорочує термін служби сантехніки й побутових приладів.

Автор: Оксана Загороднюк, редактор рубрики "Будинок та затишок" на ЖЖ.info


Будинок та затишок | 24.06.2024 | Переглядів: 211 | очистка води, фильтр, вода, фільтр для води

Читайте також на цю тему: