Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Шопінг » Краса і здоров'я

5 прихованих ознак того, що у вас дефіцит кальцію

Автор: Мария Никулина, 29.09.2022, 14:34:44 5 прихованих ознак того, що у вас дефіцит кальцію

У дитинстві вам, ймовірно, казали «пий своє молоко», якщо хочеш мати міцні кістки. Це тому, що молоко є відомим джерелом кальцію, який відіграє вирішальну роль у здоров’ї кісток. Окрім підтримки розвитку кісток, кальцій необхідний для здоров’я зубів, згортання крові, а також для правильного функціонування серця, м’язів і нервів, відповідно до  остеопорозу та пов’язаних із ним захворювань кісток. Це не дивно, враховуючи, що 99% кальцію в організмі міститься в кістках і зубах. Як наслідок, недостатнє надходження кальцію може призвести до розвитку остеопорозу та значно збільшує ризик переломів кісток із віком, повідомляє Національна медична бібліотека.

Більш детально читайте у статті за посиланням: https://www.ukrpublic.com/health/kaltsij-simptomy-defitsita-i-izbytka.html

Якщо ви не споживаєте достатньо продуктів, багатих кальцієм, або приймаєте харчові добавки, ви можете належати до 39% Українців, які мають дефіцит кальцію (також званий гіпокальціємією),  «Дефіцит кальцію частіше зустрічається у жінок, ніж у чоловіків, оскільки їхні потреби в кальції вищі. За даними Національного інституту здоров’я, приблизно 1 з 3 жінок приймає харчові добавки кальцію, тоді як лише 1 з 4 чоловіків приймає харчові добавки кальцію».

Отже, як ви можете визначити, що ви один із мільйонів, які не задовольняють щоденну потребу в кальції? Читайте далі, щоб дізнатися, скільки кальцію вам потрібно, а також п’ять прихованих ознак того, що у вас може бути дефіцит цього важливого мінералу.

Скільки кальцію вам потрібно на день?

Переконавшись, що ви отримуєте достатню кількість кальцію, важливо для міцного здоров’я. За даними Національної медичної бібліотеки, кальцій є найпоширенішим мінералом у вашому тілі, він становить до 2% від загальної маси тіла, причому в організмі середнього дорослого людини міститься 1200 грамів кальцію. Кальцій сприяє здоровому функціонуванню клітин, сприяє згортанню крові, підтримує оптимальне скорочення м’язів і регулює обмін речовин. Крім того, кальцій має вирішальне значення для здоров’я серця, допомагаючи підтримувати регулярний серцевий ритм і нормальний артеріальний тиск.

Необхідна кількість кальцію залежить від вашого віку та статі. Дієтичні рекомендації для Українців на 2020-2025 роки рекомендують дорослим віком від 19 до 50 років отримувати 1000 міліграмів кальцію щодня. Чоловікам віком 51 рік і старше також потрібно 1000 міліграмів, тоді як жінкам віком від 51 року потрібно 1200 міліграмів.

На щастя, ви можете отримати весь необхідний кальцій з їжі. «Найпоширенішими харчовими джерелами кальцію є молочні продукти, такі як молоко, йогурт і сир», — каже Міллер. «Менш поширені (але все ще чудові) джерела кальцію включають рослинні джерела, такі як листова зелень, така як шпинат і капуста. Квасоля, тофу та насіння також є хорошим джерелом кальцію». Крім того, багато продуктів, включаючи немолочне молоко та апельсиновий сік, збагачені кальцієм. Якщо ви не можете отримати достатню кількість кальцію з їжі, доступні добавки. Але завжди поговоріть зі своїм лікарем, перш ніж приймати будь-які нові добавки.

5 ознак того, що у вас може бути дефіцит кальцію

  • Ваші кістки крихкі та слабкі


Характерною ознакою дефіциту кальцію є загальна втрата здоров’я кісток. Якщо ви не споживаєте достатньо кальцію, ваше тіло буде вимивати кальцій з ваших кісток і зубів, щоб підтримувати достатній рівень кальцію в крові. Дефіцит кальцію може спричинити слабкість і крихкість кісток, якщо його не контролювати, різко збільшуючи ризик переломів і ймовірність остеопорозу.

  • Ви весь час виснажені


Нестача здорової кількості кальцію може призвести до втоми. Але це не ваша звичайна втома — це постійний стан низької енергії та відчуття слабкості, згідно з Національною медичною бібліотекою. Симптоми гіпокальціємії, як правило, менш очевидні та більш довготривалі, ніж інші дефіцити поживних речовин.

Втома, пов'язана з гіпокальціємією, характеризується туманом у мозку, запамороченням, запамороченням, сплутаністю свідомості та труднощами зосередження.

  • Ви відчуваєте м’язові судоми та спазми


Явними ознаками дефіциту кальцію є м’язові судоми та м’язові спазми. Оскільки симптоми з часом посилюються, м’язові судоми стають дедалі більш поширеними (особливо в задній частині гомілки), і у вас можуть розвинутися скутість, біль у м’язах. Це тому, що кальцій потрібен, щоб допомогти м’язам скорочуватися та розслаблятися. Коли м’язам не вистачає кальцію, нейрони стають нестабільними й спонтанно спрацьовують, що може викликати хворобливі м’язові скорочення.

  • У вас поганий стан ротової порожнини


Брак кальцію може спричинити проблеми під час наступного візиту до стоматолога. Як і ваші кістки, кальцій допомагає зберегти ваші зуби здоровими. Усе, що ви їсте та п’єте, утворює бактерії у роті, які руйнують мінерали у ваших зубах. Наявність достатньої кількості кальцію може допомогти запобігти такій втраті мінеральних речовин. Без достатнього рівня кальцію ваші зуби виснажуються мінералами, необхідними для підтримки їх міцності та здоров’я. 

  • Ваш серцевий ритм не стабільний


Кальцій відіграє важливу роль у здоров'ї серця. Наприклад, нерегулярне серцебиття (аритмія) є загальною ознакою недостатнього рівня кальцію у вашій крові та є основною причиною раптової серцевої смерті. Це тому, що серце — це м’яз, і коли його клітини не отримують достатньо кальцію, вони перестають функціонувати належним чином і можуть викликати спазм серцевого м’яза. Крім того, ваші кровоносні судини звужуються, коли рівень кальцію низький, що призводить до нерегулярного серцевого ритму.

Автор: Мария Никулина, редактор рубрики "Краса і здоров'я" на ЖЖ.info
Краса і здоров'я | 29.09.2022 | Переглядів: 738 | магний, красота, витамины, кальций, Здоровье

Читайте також на цю тему: