Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Шопінг » Краса і здоров'я

Чому виникає печія після вживання алкоголю

Автор: Мария Никулина, 04.11.2022, 18:54:45 Чому виникає печія після вживання алкоголю
Якщо надмірно споживати алкоголь, то це може негативно позначатися на всьому організмі, в особливості на травній системі. Саме тому на фоні застілля може з’явитися печія, яка зіпсує настрій на будь-якому святі. Так чому виникає печія після алкоголю ми розповімо в цій статті.

Печія проявляється у вигляді печіння та дискомфорту у горлі та грудній клітині, інколи може викликати больовий синдром. Це відбувається в результаті потрапляння вмісту шлунку у стравохід. Це відбувається незалежно від доби, але найчастіше виникає в результаті прийому їжі.

А оскільки для травлення їжі організмом використовуються ферменти та соляна кислота, що містяться у шлунковому соку, то при потраплянні в стравохід вони починають роз’їдати його слизовий шар, подразнюючи його.

Саме тому печія може з’являтися у 2-х випадках:

  • сильне вироблення кислоти, в результаті чого не вистачає слизового шару і починається роз’їдання стінок. Таке відбувається в результаті захворювань ШКТ, коли підвищується кислотність шлунку
  • спрацювання рефлюксу. Відбувається в результаті захворювання ГЕРХ. Під час такого випадку відбувається зворотній викид вмісту шлунку в стравохід в результаті соляна кислота подразнює стінки та викликає біль та печіння.


Також можуть існувати інші чинники, які провокують рефлюкс, подразнення шлунку або ШКТ (жирна та гостра їжа, кофеїн, газовані або алкогольні напої). А у деяких випадках печія може виникати у здорових людей після вживання алкоголю.

Як спиртні напої впливають на появу печії

Спирт становить агресивне середовище для організму, в особливості для шлунку. І не важливо це ковток чи пляшка, адже вони побуджують відчуття голоду, спричиняючи вироблення шлункового соку. Такий апетит виникає через подразнення нервових закінчень та підвищеною секрецією на етанол. Проте в залежності від випитого напою наслідки можуть бути різними:

  • Вино не настільки міцне, як горілка, проте воно має процеси бродіння. Під час якого розпинається шлунок, а сфінктер не може впоратися з тиском, і в результаті чого відбувається рефлюкс. Крім того, деякі магазини можуть додавати домішки, спричиняючи запалення слизової оболонки.
  • Пиво має мінімальний вміст етанолу. Проте воно має велику кількість вуглекислого газу, спричиняючи здуття і не утримуючи вміст шлунку.
  • Коньяк, горілка та інші міцні напої. В результаті дії етанолу, який всмоктується ще в стравоході, відбувається опік слизової. Крім того, організм старається якнайшвидше позбутися його, тому шлунковий сік розбавляє його не перетравлюючи, але виділяється велика кількість соляної кислоти.
Автор: Мария Никулина, редактор рубрики "Краса і здоров'я" на ЖЖ.info
Краса і здоров'я | 04.11.2022 | Переглядів: 706 | изжога, медицина, Здоровье

Читайте також на цю тему: