Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Шопінг » Краса і здоров'я

Ерозія шийки матки: лікування, діагностика, грамотний підхід

Автор: Ольга Вітренко, 12.01.2023, 12:59:01 Ерозія шийки матки: лікування, діагностика, грамотний підхід
Так склалося, що під терміном «ерозія шийки матки» найчастіше розуміють різні види патології шийки матки. Звичайно, назва ця образна, звідси у багатьох жінок виникає нерозуміння того, що саме у них не так з шийкою матки.

Що ж таке ерозія шийки матки насправді?

Справжня ерозія шийки матки при вагітності – це дефект епітелію (слизового покриву) шийки, який утворюється при травмі, наприклад, гінекологічним дзеркалом під час огляду (особливо, якщо жінка є запалення), під час статевого акту, за наявності специфічної інфекції статевих шляхів. Якщо ерозія настала внаслідок травми, то лікування ерозії шийки матки не потрібно – загоєння поверхні відбувається протягом місяця. Якщо ж ерозія має інфекційно – запальне походження, то треба лікувати інфекцію, без якої ерозія загоїться сама.

Висновок такий, що лікування ерозії шийки матки необов'язково спрямоване на усунення фактора, що спричинив дефект слизової оболонки.

Які види ерозії шийки матки бувають?

  • Справжня ерозія - багатошаровий плоский епітелій пошкоджений, зазвичай, механічним шляхом;
  • Ектопія – ще називають псевдоерозією; циліндричний епітелій зміщується з цервікального у вагінальну частину шийки матки;
  • Ектропіон – зазвичай буває після пологів; слизова оболонка цервікального каналу вивернута;
  • Лейкоплакія - багатошаровий плоский епітелій ороговіл;

Ерозія шийки матки може виникнути як у жінок, що не народжували, так і після пологів; це захворювання може з'явитися у статевозрілої жінки в будь-якому віці. Причин для виникнення ерозії безліч, ось деякі з них:
  • Механічне ушкодження, травма, аборт;
  • ЗПСШ(статеві інфекції);
  • Неправильне лікування або відсутність лікування ЗПСШ;
  • Гормональний збій організму;
  • Порушення менструального циклу;
  • Запалення органів малого тазу;

Визначити причину виникнення ерозії може лише лікар. Необхідно пам'ятати, що ерозія шийки матки є фактором, що спричиняє розвиток інших захворювань жіночої статевої сфери. У «занедбаних» випадках ерозія може стати причиною розвитку раку.

Діагностика та лікування ерозії шийки матки

Ерозію шийки матки гінеколог може виявити у процесі огляду за допомогою дзеркал.
  • Перший крок після встановлення цього діагнозу – це виключення інфекції. Для цього береться гінекологічний мазок на флору. За наявності інфекції її потрібно пролікувати, провести санацію піхви за допомогою лікарських засобів.
  • Після того, як проведено санацію піхви, або у разі відсутності інфекції лікар проводить кольпоскопію та бере мазок на онкоцитологію. Якщо є інфекція, дані дослідження будуть неінформативні. Кольпоскопію проводять у перші дні після закінчення менструації, тоді стан шийки є найбільш інформативним.
  • Далі, залежно від результатів досліджень, лікар або запропонує деструктивне лікування ерозії шийки матки (у тому числі радіохвильове лікування ерозії шийки матки), або жінка перебуватиме під диспансерним наглядом з періодичним обстеженням.

Деструктивне лікування ерозії шийки матки багатьом відоме під назвою припікання ерозії шийки матки. Проте цей метод сьогодні застосовується не так часто і його не роблять усім поспіль жінкам з ерозією. Термін "припікання ерозії шийки матки" спочатку мав на увазі електрокоагуляцію, тобто припікання електричним струмом, сьогодні перелік методів деструктивного лікування ерозії шийки матки розширився, все частіше використовується радіохвильове лікування ерозії шийки матки. Використовується лазерна коагуляція, кріодеструкція, хімічна коагуляція. Варто розуміти відмінності цих методів, які часто багато пацієнток поєднують поняттям припікання ерозії шийки матки.

Використовується радіохвильове лікування шийки матки, яке є більш щадним та безпечним методом лікування на відміну від припікання ерозії шийки матки електричним струмом.

Зазначимо ще раз.
Не завжди жінці потрібне деструктивне лікування ерозії, припікання ерозії шийки матки. Необхідно обстежитись та поговорити з лікарем. Радіохвильове лікування ерозії шийки матки - найбільш безпечний на сьогоднішній день метод хірургічного лікування захворювань шийки матки.

Лікування ерозії шийки матки в Україні

Гінекологи українських медичних центрів сьогодні проводять лікування ефективними методами та діагностику на сучасному обладнанні багатьох гінекологічних захворювань. Лікування ерозії шийки матки, а точніше причини її розвитку проводиться лише після ретельного обстеження, отримання результатів необхідних аналізів.

Це необхідно знати кожній жінці

Говорячи про ерозію, не можна не згадати про такі стани, як передракові захворювання шийки матки. Під даними станами багато жінок помилково мають на увазі ерозію, що веде до невиправданих переживань, або навпаки не поспішають розпочати лікування, вважаючи, що це «лише ерозія».

Сьогодні зростає онкологічна настороженість серед лікарів щодо патології шийки матки, тому питання це вкрай актуальне.

Найчастіше буває так, що на прийом до гінеколога приходить жінка, яка не народжувала і не планує вагітність, знає, що вона давно має «ерозію», але колись після огляду лікар сказав її, що «чіпати» її не треба, а вилікувати можна буде після народження дитини, причому жінку не обстежили. У цьому і є помилка! Не важливо, чи народжувала жінка чи ні, 17 їй років чи 40, «чиста» у неї шийка матки, або змінена, обстежитися необхідно всім! Необхідно здати аналіз на інфекції, вірус папіломи людини, онкоцитологію, зробити кольпоскопію. Дбайте про своє репродуктивне здоров'я, адже найкраще лікування – це профілактика.

Дорогі жінки! Подбайте про своє здоров'я – не менше разів у півроку відвідуйте гінеколога для профілактичного огляду. 
Автор: Ольга Вітренко, редактор рубрики "Краса і здоров'я" на ЖЖ.info
Краса і здоров'я | 12.01.2023 | Переглядів: 555 | медицина, Здоровье, женщины

Читайте також на цю тему: