Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Шопінг » Краса і здоров'я

Секрети молодості: два найважливіших елементи для краси та здоров’я

Автор: Оксана Загороднюк, 08.02.2023, 13:43:51 Секрети молодості: два найважливіших елементи для краси та здоров’я

Як зберегти здоровий та молодий зовнішній вигляд? Чи існує джерело для підтримки пружної шкіри та сяючого густого волосся? Секрет простий: достатній рівень колагену та гіалуронової кислоти в організмі. Розкажемо, що це за речовини, яку користь вони приносять та як збалансувати їх рівень.

Що таке колаген?

Це — головний білок сполучної тканини. Аж третина з усього білка в організмі людини належить колагену. 23% сконцентровано у кістках черепа, 50% — у хрящовій тканині, до 75% — у шкірі. Варто зауважити, що колаген міститься виключно у ссавців.

Людський організм здатний самостійно синтезувати колаген. Проте після 30 років цей процес починає потроху припинятися, а з роками стає занадто повільним. При цьому актуальність білка не зменшується, бо цей елемент бере участь у роботі більшості систем. Він відповідає за непроникність, зволоження, щільність, еластичність та, врешті, оновлення клітин.

Колаген є головним матеріалом кісток, хрящів, зубів та суглобів. Від нього залежить правильний розвиток тканин судин, а також нормальна функціональність м’язів. Тож нестача колагену призводить не тільки до прискореного старіння шкіри, але й до проблем зі здоров’ям.

Що таке гіалуронова кислота?

З «хімічної» точки зору вона є мукополісахаридом. Це одна з найрозповсюдженіших у природі речовин, яку здатні синтезувати всі живі організми, крім водоростей. В організмі людини з нормальною конституцією тіла міститься приблизно 15 г гіалуронової кислоти. Вона відповідає за створення клітинного матеріалу та входить до складу великої кількості органів та тканин. Зокрема, це шкіра, скловидне тіло ока, клапан серця, нервова тканина.

Найбільша концентрація кислоти — саме у шкірі. Ба більше: саме від неї залежить еластичність та гладкість шкірного покриву. Елемент робить це, міцно пов’язуючи між собою велику кількість молекул води. Гіалуронова кислота є основним «будівельним матеріалом» скловидного тіла, а також одним з найважливіших елементів суглобового хряща.

Тож підсумуємо:

  • колаген в організмі відповідає, зокрема, за еластичність клітин шкіри та їх постійне оновлення. Також він виконує будівельні функції для багатьох внутрішніх тканин;
  • гіалуронова кислота відповідає за регенерацію та пружність шкіри. Також вона входить до складу кількох важливих систем організму.


Для чого треба вживати колаген та гіалуронову кислоту?

Як вже було сказано, самостійна генерація цих елементів з віком погіршується. Тому варто вводити їх додатково, щоб зберегти чудовий зовнішній вигляд та забезпечити організм важливим «будівельним матеріалом». Найкращий варіант — купити спеціальні засоби, у яких містяться колаген та гіалуронова кислота в оптимізованих добових дозах. Це набагато зручніше, ніж складати спеціальний раціон.

Своєчасна оптимізація балансу гіалуронової кислоти зупинить передчасне старіння шкіри та забезпечуватиме її нормальне зволоження без додаткових засобів. Є доведені випадки, коли приймання елемента призводило до згладжування ранніх зморшок, а також швидкого загоєння опіків та ран.

Колаген має великий попит у сфері косметології. Зокрема, його часто додають у «антивікові» засоби. Проте разом з зовнішнім застосуванням варто забезпечити надходження до організму колагену у формі таблеток, рідини чи порошку. Купити засіб від перевіреного виробника зараз легко: є дуже великий асортимент від найкращих брендів.

Харчова добавка колагену сприяє нормальному росту та укріплення волосся, підвищує пружність шкіри, зберігає здоров’я суглобів. І вона дійсно здатна призупинити процеси старіння.

На добавки сподівайся…

І колаген, і гіалуронова кислота допомагають зберегти молодість. Це науково доведений факт. Проте не варто сподіватися виключно на ефективність препаратів з цими елементами. Значення має велика кількість додаткових факторів.

Харчові добавки дійсно будуть діяти, якщо ви:

  • не маєте шкідливих звичок;
  • правильно та збалансовано харчуєтесь;
  • ведете активний спосіб життя;
  • живете далеко від зон екологічного забруднення;
  • захищені від хронічної втоми та стресу.


Тож збереження молодого зовнішнього вигляду і чудового самопочуття — результат комплексу дій. Харчові добавки з колагеном та гіалуроновою кислотою відіграють у цьому ключову роль, але й інші чинники дуже важливі.

Чи можна приймати ці елементи у комплексі? Так, і навіть потрібно! У процесі досліджень з’ясувалося, що гіалуронова кислота сприяє збереженню колагену. Тож більшість виробників створює готові комплекси, де ці елементи чудово збалансовані. Перші результати дії корисних речовин помітні приблизно через сім тижнів з початку регулярного вживання.

Автор: Оксана Загороднюк, редактор рубрики "Краса і здоров'я" на ЖЖ.info
Краса і здоров'я | 08.02.2023 | Переглядів: 709 | косметика, крем, красота, уход, Здоровье, молодость, коллаген

Читайте також на цю тему: