Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Шопінг » Продукти та напої

Історія виникнення піци: від їжі бідняків до сучасного вишуканого блюда

Автор: Олег Ковальский, 19.06.2023, 11:46:32 Історія виникнення піци: від їжі бідняків до сучасного вишуканого блюда

Історія найулюбленішого блюда більшої частини людства простягається вже багато років. Починаючи свою історію з італійського міста Неаполь, сирна піца на тонкому тісті мала багато пригод та подій. Століття розвитку піци стараннями кухарів досі не завершується – завжди створюються нові рецепти, але існує і тверда класика, перевірена роками.

648f3ffd576e4.webp

Італія – батьківщина піци

В Італії особливо відомою піца стала на початку 19-го століття. Її народження пов’язуються з містом Неаполь, що на півдні Італії. Перед тим, як піца перетворилася на доволі недешеве вишукане блюдо по всьому світу, вона вважалася доступним, легким варіантом їжі для бідніших верств населення. Її готували на плоскому хлібному коржі, а начинкою служили сіль, оливкова олія та італійські трави. Згодом ця проста страва почала набирати популярність серед населення Неаполя, тому кухарі почали розширювати кількість її інгредієнтів. Вони додавали на хліб рибу, різні овочі, м’ясо тощо.

Визначним роком для піци став 1889, коли король Віктор Еммануєль II та його дружина Маргарита відвідали Неаполь та вирішили спробувати цю просту місцеву страву. Кухарі подали піцу, що складалася з інгредієнтів, які відтворювали італійський прапор: помідори відповідали за червоний колір, базилік за зелений, а моцарела за білий. Маргариті так сильно сподобалася піца, що її назвали на честь королеви. Відтоді популярність піци стала стрімко поширюватися Італією, а згодом і по всьому світу. Сьогодні таку ж смачну піцу, як в Італії подають у Піца ІФ та замовити в Івано-Франківську її можна в один клік з доставкою додому, завітавши на сайт.

Інгредієнти з яких виготовлялася піца

Основними інгредієнтами, з яких виготовлялася піца в давні часи були томатна паста, помідори, сир, зелень, часник, різноманітні трави. Особливо у 18-19 столітті було багато фермерів, здебільшого на просторових сонячних італійських полях. Там люди вирощували свіжі томати, базилік, шпинат, часник тощо тому італійська піца завжди була найсмачнішою та найсвіжішою. Часто у піцу для вишуканості смаку додавали мед або масло. Та звичайно без сиру піцу важко уявити – основним сиром завжди була Моцарела, проте часто в страву додавалися й інші види сирів, такі як Реджано Пармеджано.

Перша піца у світі

Вважається, що перша піца в історії була виготовлена в Давньому Римі. Проте своєї популярності вона зазначала вже за часів Італії, яку ми її знаємо сьогодні у 19 столітті. В Давньому Римі піца мала вигляд округлого хлібу, яка готувалася на основі пшеничного тіста. Готувався такий корж на відкритому вогні або у печі.

Чому саме піцу вважали їжею бідняків

Важко повірити дивлячись на піцу, якою вона є сьогодні, що колись це була їжа для бідняків в Італії. Проте це можна пояснити дуже легко:

  • піца завжди була доступним фінансово блюдом, адже основні її інгредієнти були у кожній італійській сім’ї: зелень, сир та тісто.
  • страву можна було швидко приготувати – це майже не займало часу.
  • проста у приготуванні, але насичена чудовим смаком, що здатний замотивувати та підвищити настрій працівників, піца завжди була відмінним варіантом перекусу під час робочого дня.


Хто придумав піцу

Ту сама піцу, яка прийшла до вподоби королеві Маргариті, приготував та створив відомий, досвідчений кухар Рафаель Еспозіто. Він не просто приготував смачну страву, але й естетично гарно оформив її, що звісно зіграло велику роль у створенні правильного враження на королеву Маргариту.

Справжня піца має бути подана стильно, а не тільки мати смачний сирний смак. Патріотична піца «Маргарита» досі залишається класикою у всьому світі: її готують як у Японії, так і в Україні.

Автор: Олег Ковальский, редактор рубрики "Продукти та напої" на ЖЖ.info
Продукти та напої | 19.06.2023 | Переглядів: 558 | фастфуд, пицца, продукти харчування, еда, ресторан

Читайте також на цю тему: