Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Шопінг » Продукти та напої

Особливості технології зберігання зерна в рукавах

Автор: Оксана Загороднюк, 06.11.2023, 15:18:38 Переваги та недоліки зберігання зерна в рукавах

Справжній бум зберігання зерна в рукавах стався в Україні у 2022 році, коли на фоні блокування морських шляхів аграріям не вистачало потужностей для зберігання збіжжя. Рукави для зберігання зерна влітку 2022 були справжнім дефіцитом, проте в жовтні 2022 року ситуація відносно стабілізувалася.

Технологія зберігання зерна не нова для України. Активно використовуватись вона почала наприкінці 2010-х, а перший був використання зернових рукавів стався у 2018 році, коли аграрії зібрали рекордну кількість зернових. 

Не дивлячись на те, що досвідом зберігання зерна в рукавах може похвалитись чимало вітчизняних виробників зернових, все ж особливості зберігання зерна в рукавах потребують частого повторення. Чому? Бо помилки допускалися і допускаються, і щоб їх уникнути варто нагадувати про важливі фактори та нюанси технології.

Фактор рукава

Обираючи полімерні рукава для зерна користувачі в першу чергу звертають увагу на їх товщину. Це в корені хибно, оскільки товщина пластику рукава - це не технічний показник, це наслідок технічних показників. Мається на увазі що різні виробники для досягнення одного і того ж рівня технічного параметру такого як, наприклад, подовження при розриві можуть використовувати різну кількість пластику. Тому не варто звертати увагу в першу чергу на товщину.

Фактор майданчика

Він має бути максимально рівний, максимально твердим, без жодних ям, гілок, каміння, проводів, гілок та інших речей, що можуть блокувати чи перешкоджати вільний рух техніки. Чим рівніша і твердіша площадка, тим легше буде працюватися усій техніці та людям. 

Фактор логістики

Його не враховує  90 % новачків, а 50 % досвідчених користувачів часом випускає з уваги. Продуктивність завантаження зерна в рукава залежить від продуктивності логістики до місця завантаження. Іншими словами - ви ніколи не завантажите 200 т за годину, якщо ви ці 200 т не доставите в бункер завантажувача зерна. 

Фактор оператора

Оператор - ключова особа в процесі завантаження зерна в рукава. Саме від нього залежить наскільки безпечно зерно буде зберігатися в рукаві. Саме оператор контролює весь процес завантаження і може вчасно зупинити його, якщо раптом щось пішло не так. Слід завжди мати двох, а краще трьох взаємозамінних, гарно навчених та вмотивованих оператори. Професійний і вмотивований робити свою роботу відмінно оператор - на вагу золота. Тому радимо не економити на заробітній платі для цієї ролі.

Автор: Оксана Загороднюк, редактор рубрики "Продукти та напої" на ЖЖ.info
Продукти та напої | 06.11.2023 | Переглядів: 670 | зернохранилище, сельское хозяйство, поле, зерно, сельхозпродукция

Читайте також на цю тему: