Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Шопінг » Фінанси

Маркетплейс: що потрібно знати про нього

Автор: Марія Прокопенко, 18.10.2024, 12:08:16 Маркетплейс: що потрібно знати про нього

Маркетплейс — торговий майданчик, через який продавці можуть реалізовувати свої товари. Деякі користувачі електронну платформу плутають з інтернет-магазином, що не є дивним. Вони зовні дійсно схожі. Як перший, так і другий мають категорії товарів, кошики та каталог. Але є те, чим вони відрізняються. По-перше, сервіси не орієнтовані на сегменти ринку чи компанії. На них можуть розміщувати товар всі, хто забажає. По-друге, завдяки майданчику товар просувається, що збільшує його продажі.

Це великий плюс, адже продавець отримує дохід, не наймаючи нових працівників. Однак, щоб система нормально взаємодіяла між продавцем та покупцем, потрібно виконувати певні правила. По-третє, товари на маркетплейсі належать різним продавцям. Хоча майданчик надає мерчантам базу для діяльності, реалізацією товарів він майже не займається.

Як працює система

Умови праці на маркетплейсі однакові для всіх. Мерчанти користуються всіма інструментами для онлайн-продажів. Вони мають можливість передивлятися каталог, спілкуватися з клієнтами, отримувати оплату за товар та оформлювати доставку. Щоб керувати продажами, використовується особистий акаунт. Кабінет дозволяє слідкувати за процесом, завантажувати чи видаляти товари з каталогу та обробляти замовлення. Такі дії можливі в рамках торгового майданчика, взаємодіяти якось по-іншому з клієнтами не вийде.

Чи варто починати продавати товари через маркетплейс

Конкретної відповіді на це питання немає. Спершу треба зрозуміти, чи підходять продавцеві умови: чи зареєстрований він як юридична особа, чи реалізовуватиме свій товар як ФОП. Далі варто порахувати, наскільки вигідно буде закуповувати рекламу та просувати свою продукцію. Якщо у вибраній ніші дуже велика конкуренція, то шанси «прогоріти» ще на початку торгівлі теж немаленькі. Також  треба слідкувати за якістю продукції; якщо вона погана, жодна реклама не допоможе.

Ще одна деталь, варта уваги, — собівартість товару та попит на нього. Якщо різниця мінімальна, навряд чи вдасться досягти своїх цілей.

Дуже обережними потрібно бути тим людям, які займаються продажем товару, який має незначний попит на ринку (наприклад, вузького профілю). Він «загубиться» серед інших ніш.

Переваги та недоліки торгового майданчика

Майже всі сервіси мають позитивні та негативні сторони, маркетплейси не стали винятком.

Серед переваг користувачі визначають:

  • Можливість започаткувати бізнес без вкладень (не враховуючи реєстрації ФОП чи ТОВ). Реалізовувати можна товар, створений своїми руками. Його потрібно додати в категорії «Вироби та рукоділля», «Моделювання», «Малювання та ліплення» чи інші з цього напряму.
  • Відкритість та зручність. Наприклад, український маркетплейс Umall.ua не приховує назви та контакти продавців. Він пропонує дуже зручний кабінет для них, а також калькулятор для будматеріалів — такої опції немає жоден маркетплейс.
  • Економія коштів. Продавці не витрачають гроші на запуск проєкту та його просування, не орендують приміщення під склади.
  • Впорядкована робота. Оскільки вигоду отримують не тільки продавці, а й майданчик, то йому вигідно, щоб товари були представлені в найкращому вигляді.
  • Швидкий старт. Якщо добре зрозуміти, як працює віртуальний сервіс, то можна реалізовувати товар майже одразу.
     

Маркетплейси також мають недоліки:

  • Велика конкуренція серед продавців. Щоб виділитися в тій чи іншій ніші, треба добре подумати й вибрати той план просування, яким користуються одиниці.
  • Продавець не розвиває власний бренд, а допомагає в просуванні майданчика. Покупці зазвичай запам’ятовують, де вони купили товар, але не пам’ятають у кого.
  • Залежність від маркетплейса. Майданчики можуть змінювати правила. Крім того, через негативні відгуки покупців часто зникають продажі.

Попри деякі «проти», «за» більше, тому, якщо ви думаєте над тим, де можна вигідно реалізовувати свій товар, придивіться до маркетплейсів.

Автор: Марія Прокопенко, редактор рубрики "Фінанси" на ЖЖ.info


Фінанси | 18.10.2024 | Переглядів: 177 | онлайн шоппинг, маркетплейс, торговля

Читайте також на цю тему: