Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Україна

Не стань маріонеткою: книги про токсичні стосунки

Автор: Оксана Загороднюк, 21.03.2020, 21:44:06 Не стань маріонеткою: книги про токсичні стосунки

Книги про токсичні стосунки завжди користувалися неабияким попитом, адже десь всередині нас завжди живе нездоровий інтерес – а як може бути в інших? Наскільки погано? З іншого боку, саме такі книги попереджають нас – таке може статися з кожним, якою б неймовірною не здавалася історія. І сьогодні ми спробували зібрати для вас найкраще серед художніх і науково-популярних книг на цю тему.

Серед найвідоміших книг про соціопатів, безсумнівно, вирізняється легендарна «Мізері» від короля жахів Стівена Кінга. Історія про письменника, який написав цілу серію романів про Мізері, та його пристрасну фанатку, в полоні якої він мимовільно опиняється… Чим же завершаться ці дивні відносини? Це справжній трилер з майстерно прописаними сценами психологічної напруги, який буде цікавий будь-кому. Адже недарма Стівен Кінг відомий у всьому світі!

«Колекціонер» Джона Фаулза – це моторошна книга про стосунки з психопатом, про викрадення та спробу вижити, не зважаючи ні на що. Що б ви робили, якби вас викрив невинний з першого погляду колекціонер метеликів? А якщо він зізнається, що вже давно спостерігає за вами на відстані, та все боявся підійти..? В таке непросте становище потрапляє Міранда Грей, студентка художнього коледжу. Книга умовно поділяється на дві частини: розповідь ведеться спочатку зі сторони викрадаача, а потім – зі сторони Міранди. Таким чином, читач має змогу ознайомитись з позицією обох сторін та побачити цілісну історію.

Ірвін Ялом – американський психотерапевт, який спеціалізується на жанрі психотерапевтичного роману і охоплює дуже великий діапазон тем у своїх творах. В тому числі, в нього є книги про аб'юзивні відносини. «Ліки від кохання та інші оповіді психотерапевта» - це ціла збірка новел з практики письменника, у яких він розповідає і про нетипові стосунки, і про самотність, і про пошук самого себе. Читати його твори – це ніби самому сісти в уявне крісло і пригодуватися до цілющого сеансу. Можливо, саме в його творах ви знайдете відповіді на всі питання.

Оскільки ми вже достатньо згадали про токсичні стосунки в літературі, прийшла пора подумати, як же вирішувати проблеми у відносинах. «Жінки, які кохають до нестями» Робін Норвуд – це книга для жінок, які потерпають від власного кохання. На жаль, найкращі витвори світової літератури та кінематографу навчають нас тому, що справжнє кохання повинно бути бездумним та безмежним. Натомість тисячі жінок у всьому світі потерпають від того, що їхню любов грубо використовують, а їхню особистість – знецінюють. Як вирватися з цього замкненого кола, вам розкаже Робін Норвуд, відомий психотерапевт з Каліфорнії.

Цю саму тему продовжує Джексон Мак-Кензі у своїй праці «Psychopath Free. Як звільнитись від токсичних стосунків і не стати жертвою». Щоправда, тут він підходить до більш ширшої проблеми, які охоплюють не лише сферу особистих стосунків, а й професійних. Як налагодити все так, як вам буде до вподоби і не стати жертвою маніпуляцій? Відповіді ви знайдете у книзі.

Автор: Оксана Загороднюк, редактор рубрики "Україна" на ЖЖ.info
Україна | 21.03.2020 | Переглядів: 1515 | книги, чтение

Читайте також на цю тему: