Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Україна

Як придбати землю, орендувати приміщення чи отримати у користування інше державне майно?

Автор: Дар'я Войташевська, 17.12.2021, 12:04:20 Як придбати землю, орендувати приміщення чи отримати у користування інше державне майно?
Протягом ось уже 5 років купівля та оренда державного майна не є таємницею за сімома замками для українських громадян. Завдяки існуванню Prozorro.Продажі — системи електронних державних аукціонів України, будь-хто може побачити, що і за якою ціною продають держустанови, і легко придбати об'єкт, що цікавить.

Як купити або орендувати нерухомість в Prozorro.Продажі?

Для початку необхідно знайти цікавий для вас об'єкт нерухомості. Для цього виконайте такі кроки:

  • Зареєструйтесь на електронному торговому майданчику Прозорро Продажі на SmartTender.
  • На цьому майданчику відкрийте сторінку пошуку державного майна на продаж. Налаштуйте фільтри та використовуйте ключові слова, щоб знайти цікавий об'єкт.
  • Ознайомтеся з інформацією про знайдений лот. Зверніть увагу на його вартість — це стартова ціна, яка, швидше за все, буде підвищуватися протягом аукціону.
 

Якщо знайдений об'єкт влаштовує вас, можна переходити до участі в аукціоні:

  • Подайте заявку на участь. Для цього потрібно заповнити відповідні електронні поля поля, вписати свою цінову пропозицію, додати необхідні документи та сплатити гарантійний і реєстраційний внески.
  • Дочекайтеся дати аукціону та візьміть у ньому участь. Протягом трьох раундів ви та інші учасники по черзі залишатимете без змін або підвищуватимете свою цінову пропозицію за лот. Переможе той, чия ціна виявиться найвигіднішою.
 

У разі перемоги залишиться лише підписати необхідні документи з організатором, і надалі ви зможете розпоряджатися придбаним чи орендованим майном відповідно до договору.

Що продається в Prozorro.Продажі?

В системі Prozorro.Продажі виставлено об'єкти таких категорій:

  1. Продаж та оренда нерухомості: приміщень, площ холів, будівель тощо.
  2. Продаж та оренда транспортних засобів: автомобілів, човнів тощо.
  3. Мала приватизація різних підприємств (хлібозаводів, спиртзаводів тощо), державних готелів та інших великих об'єктів.
  4. Продаж в'язниць, майна банків та банкрутів.
  5. Продаж необробленої деревини, коштовностей, колекційних виробів та ін.
  6. Продаж права користування ділянками з корисними копалинами строком на 5 і більше років.
  7. Продаж та оренда земельних ділянок. Наприклад, з літа цього року стартував продаж сільгосп-ділянок, що є комунальною власністю.
 

У системі можна знайти практично будь-що під будь-які задачі бізнесу.
 

Чому ціна на державне майно нижча за ринкову?

Найчастіше навіть наприкінці аукціону ціна за лот виявляється нижчою, ніж виставляють на комерційному ринку. Пов'язано це з тим, що державне майно часто простоює, вимагаючи витрат на утримання. Тому держава зацікавлена ​​передати його у приватні руки. Тоді як на комерційному ринку продавці прагнуть не лише продати об'єкти, а й вигідно заробити. Спробуйте участь в аукціонах Prozorro.Продажі та відкрийте для себе цей зручний спосіб купівлі та оренди рухомого й нерухомого майна. Якщо ж ви плануєте постачати товари чи послуги державним замовникам, пропонуємо звернути увагу на публічні закупівлі, які також відбуваються в режимі онлайн.

Автор: Дар'я Войташевська, редактор рубрики "Україна" на ЖЖ.info
Україна | 17.12.2021 | Переглядів: 1627 | тендер, Прозорро, Недвижимость, Земля

Читайте також на цю тему: