Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Місто і життя » 2008 » Июль » 3 » 17:25:31

В Житомире найдена очередная экологическая бомба!?

03.07.2008, 17:25:31 4543 0
В Житомире найдена очередная экологическая бомба!?

Позафракційний депутат Житомирської міськради І.М. Іваницький, звернувся до мера міста В.Т.Шелудченко с запитом щодо ситуації, яка може становити значну загрозу здоров’ю мешканців міста Житомира, зокрема його центральної частини, прилеглої до території заводу “Електровимірювач”.

Як пише депутат в авторській колонці «Журналу Житомира»: "З компетентних джерел мені стало відомо про існування на території заводу, а саме в районі розташування цеху гальванічної обробки матеріалів, підземних сховищ, частина з яких впродовж кількох десятків років використовувалася для розміщення відстойників – де відходи хімічних та галванічних технологічних процесів виробництва розділялися на рідкі водні розчини і шлам. Рідкі розчини, після відстоювання, зливалися в міську каналізацію (що, при умові дотримання відповідного технологічного регламенту, не складало небезпеки оточуючому середовищу). А ось шлами – не вивозилися, натомість захоронювалися безпосередньо в шламонакопичувачах – спеціально для цього облаштованих у згаданих підземних сховищах."

Але масштаби забруднення, викликаного вищенаведеними чинниками, не йдуть у жодне порівняння з тим, що може статися у разі перебудови будівлі цеху та забудови прилеглих територій без здійснення спеціальних заходів унебезпечення оточуючого середовища від залпового затруєння. Справа в тім, що відкачування таких сховищ та подальша утилізація їх вмісту потребують більш ніж значних коштів, не в останню чергу й з причини технічної складності таких заходів з огляду на розташування об’єкту в центрі міста.

Крім того, І.Іваницький припускає, що найближчим часом можливо здійснення перебудови будівлі цеху і забудови прилеглої території (за наявною у мене інформацією – підземні сховища-шламонакопичувачі розташовані також і за межами будівлі). І, в разі якщо ці сховища буде просто законсервовано, простіше кажучи – залито бетоном, вже ніхто не зможе забезпечити контроль над ситуацією – механічні навантаження, невідворотні при проведенні будівельних робіт, викличуть пошкодження вже й так відпрацювавших свій термін конструкцій шламонакопичувачів – і процес затруєння навколишніх грунтів просто стане неможливо зупинити.

читайте также:

Схожі новини:


Комментариев: 0
Оголошення на ЖЖ інфо: