Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Люди і Суспільство » 2014 » Июль » 15 » 15:11:14

Тысячи паломников 19 июля пойдут в Бердичев почтить икону Матери Божьей Бердичевской

15.07.2014, 15:11:14 5301 0
Тысячи паломников 19 июля пойдут в Бердичев почтить икону Матери Божьей Бердичевской

Ежегодно летом город Бердичев принимает тысячи верующих со всего мира к Всеукраинскому Санктуарию, чтобы принять участие в торжествах коронации Иконы Матери Божьей Святого Скапулярия и поклониться иконе, обладает чудодейственными свойствами.

К этому событию с нетерпением готовятся верующие, которые преодолевают сотни, а то и более километров во время своего паломничества.

В этом году отмечается 258 годовщина коронации Иконы Матери Божьей Святого Скапулярию, и традиционно город ожидает прибытия большого количества людей. Коронации Иконы Матери Божьей Бердичевской, которая будет проходить в городе Бердичев  19 и 20 июля.

Прибытие паломников планируется в субботу, 19 июля, начиная с 16-00, а уже в 18-00 состоится первая служба на площади перед храмом.

В программу торжеств также включено освящение памятной доски в честь св. Иоанна Павла II, в которой находится его мощи.


Программа праздника Матери Божьей Бердичевской - главной покровительницы Киево-Житомирской диецезии


19 липня 2014 року

16:00 – зустріч паломників, привітання

18:00 – Служба Божа, яку очолить отець Альберт Вах OCD, заступник Генерала Ордену Босих Кармелітів з Риму

22:00 – Нічне молитовне чування

20 липня 2014 року

08:00 - Служба Божа у храмі (польською мовою)

10:30 – привітання Архієпископа П'єро Маріні, Архієпископа-Митрополита Львівського Мечислава Мокшицького та Архієпископа, Ординарія Київсько-Житомирської дієцезії Петра Мальчука на площі перед Санктуарієм.

11:00 – Центральна урочистість Матері Божої Святого Скапулярію.
Свята Меса, яку очолить архієпископ П'єро Маріні - один з найближчих співпрацівників св. Йоана Павла II, голова Папського Комітету з Міжнародних Євхаристійних Конгресів. Разом з ним Літургію відправлять Єпископи України.


В приходе св. Иоанна из Дукли (костел в Житомире по ул. Театральной) сообщается следующая информация:

"Тих, хто бажає взяти участь, просимо записатися в сакристії. Вартість участі в паломництві становить 35 грн. від особи, друга особа з сім’ї сплачує 25 грн., третя бере участь безкоштовно, четверта отримує подарунок. При собі потрібно мати одяг, зручне взуття на дорогу і щось на випадок дощу, ліки, якщо хтось їх потребує, їжу на обід, вода буде надаватись безкоштовно. На ночівлю будуть забирати місцеві парафіяни, а також буде приготовлені місця в спортзалах. В суботу о 18.00 год. звершиться Свята Літургія для паломників. Головна Меса урочистості Матері Божої Бердичівської звершиться у неділю 20 липня о 11.00 год.
З огляду на урочистості в Бердичеві Святі Меси в наступну неділю в нашому храмі звершаться о 7.00, 9.00, 10.30 та 18.00 год. Меса о 13.30 відміняється

20 липня (неділя) на урочистість в Бердичеві від нашого храму вирушить паломництво автобусами. Бажаючі поїхати автобусами до Бердичева повинні записатися в сакристії та придбати квиток. Ціна квитка 30 гривень. Виїзд від нашого храму з вулиці Київської о 9.00 годині. Можливість записатися на автобус до 16 липня включно (середа). Заохочуємо тих, хто має власний транспорт, також їхати до Бердичіва.".

СПРАВКА (по информации Киево-Житомирской диецезии):

19 липня 1630 року воєвода і генеральний староста Київського краю Януш Тишкевич передав свій замок і земельну ділянку у Бердичеві під костел і монастир кармелітів босих. 2 березня 1634 року єпископ київський Андрій Шолдрський освятив наріжний камінь під будову нижнього костелу в ім'я Непорочного зачаття Пресвятої Діви Марії, св. Михаїла Архангела, св. Івана Хрестителя та св. Івана Євангеліста. 22 липня 1642 під час урочистого відкриття монастиря родина Тишкевичів подарувала костелу ікону Пресвятої Діви Марії, здавна відому своєю благодаттю. 23 травня 1647 року ікона на основі документів про отримані милості та чуда проголошена чудотворною. 28 січня 1753 року за листами короля польського Августа III, Сейму, найвищих керівників Київського воєводства з дворянством всієї України, папа Бенедикт XIV прийняв декрет про коронацію ікони та надіслав до Бердичева освячені золоті корони.
У 1926 році комуністична влада забрала монастир у державну власність. Під час пожежі в перші дні Великої Вітчизняної Війни ймовірно загинула чудотворна ікона. У 1990 році з ініціативи місцевих священників Бернарда та Амброзія Міцкевичів та отця Серафима Тишко з Ордену Босих Кармелітів розпочались клопотання громади про повернення костелу. Півтора року на подвір'ї перед храмом проходили святі Служби. У грудні 1991 року відбулося посвячення верхнього та нижнього костелів. Того ж року художниця Божена Муха – Совінська створила копію ікони Матері Божої Бердичівської. В 2011 році за рішенням конференції Єпископів України Санктуарій Матері Божої Святого Скапулярія отримав статус Всеукраїнського.
Особливим є зв'язок між Всеукраїнським Санктуарієм Матері Божої Святого Скапулярію та постаттю святого Йоана Павла ІІ. 10 березня 1997 році Святіший Отець Йоан Павло ІІ видав Апостольське Бреве, яким дозволив коронацію нової Ікони Матері Божої Святого Скапулярія. А 9 червня 1997 року у костелі Святої Ядвіги у Кракові він же особисто освятив Ікону у присутності тодішнього Архієпископа Мар'яна Яворського, Митрополита Львівського та делегації з Бердичева. Наступна зустріч Папи та Ікони відбулась у 2001 році у рамках візиту Святішого Отця до України. Образ Ікони Матері Божої Святого Скапулярія знаходився на вівтарі під час літургії латинського обряду на спорткомплексі «Чайка» у Києві. Нині у Санктуарії зберігаються мощі святого Йоана Павла ІІ, які у 2013 році подарував для Бердичівської святині Архієпископ-Митрополит Львівський Мечислав Мокшицький, який протягом декількох років був особистим секретарем Папи Римського Йоана Павла ІІ.
З 1991 року поновилась традиція щорічних піших паломництв, до яких додались паломництва на велосипедах з Харкова та польських байкерів. Щороку на урочистості прибувають десятки тисяч паломників з різних місцевостей України та з-за кордону. На центральну урочистість також прибувають представники державної та місцевої влади, народні депутати України, представники дипломатичного корпусу та консульських служб різних країн світу.


Тэги: паломничество, Икона, Бердичев

Схожі новини:


Комментариев: 0
Оголошення на ЖЖ інфо: