Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Держава і Політика » 2015 » Январь » 5 » 18:53:30

Вілкул: Прийнятий Бюджетний і Податковий кодекс знищить промисловість і бізнес

05.01.2015, 18:55:15 1659 0
Вілкул: Прийнятий Бюджетний і Податковий кодекс знищить промисловість і бізнес

Замість того, щоб створити умови для розвитку, Кабінет міністрів вирішив «перекрити кисень» промисловості та бізнесу.

Ухвалений Бюджетний і Податковий кодекс їх просто знищує. Скасовані майже всі галузеві податкові пільги та пільги для інвесторів у пріоритетних галузях промисловості. Наприклад, для судно- та літакобудування, які й так втратили традиційні ринки збуту і перебувають у важкому фінансовому становищі. При цьому Уряд не пропонує натомість ніяких компенсаторів для виходу цих галузей на інші ринки. Очевидно, на думку Кабінету міністрів, корабели та авіабудівники Україні не потрібні. Як і сотні тисяч робочих, зайнятих в цих та суміжних галузях. Про це заявив Олександр Вілкул, один з лідерів Опозиційного Блоку.

Сіюхвилинна можливість зібрати з промисловості гроші для Уряду важливіше, ніж реальні кроки щодо забезпечення енергетичної незалежності країни.

Так Кабінет міністрів вирішив залишити підвищеними в 2 рази ставки рентної плати за видобуток газу не для потреб населення. Їх скорочення могло б зробити галузь більш привабливою для інвестицій і дозволити наростити власне виробництво газу в Україну, зробити її менш залежною від поставок з Росії. У тому числі це рекомендував і МВФ.

Багато разів збільшуються ставки земельного податку, які стягуватимуться з ринкової оцінки вартості землі.

Влада ускладнило умови роботи і для малого і середнього бізнесу. Його розвиток вона вирішила «простимулювати» розширенням сфери застосування касових апаратів і підвищенням плати за ліцензії. Тепер підприємствам доведеться платити податки, яким держава обклав комерційну нерухомість. Наприклад, є у тебе будівлю підприємства, готелі, офіс, гараж, склад або навіть їдальня - плати.

Саме так, мабуть, Уряд збирається створювати в країні сприятливий підприємницький клімат.

Не дивлячись на обіцянки продовжити дерегуляцію і спростити адміністрування податків, уряд, насправді, ще сильніше «закручує гайки». Наприклад, пакет бюджетних законів дає право податковій перевіряти чи правильно підприємства ведуть бухгалтерський облік. Враховуючи, що інструкції і правила в цій сфері змінюються мало не щодня, така новація створює не те що «лазівку», а швидше широку дорогу для корупції та хабарництва.

Більше того, податковим органам надано право «без суду і слідства» списувати з рахунків підприємств податкову заборгованість та пеню, а в разі необхідності навіть вилучати готівку. Рішення відбирати або залишити кошти у підприємства залишено на відкуп податковим та контролюючим органам. Чи треба пояснювати, що таким чином створені всі умови, щоб бізнес був змушений йти на уклін і «домовлявся» про вирішення питань? Яким чином це може допомогти поповнити державний бюджет?

Олександр Вілкул підкреслив, що Опозиційний Блок буде домагатися зміни законодавства для підтримки промисловості та бізнесу, зростання заробітних плат і пенсій, створення нових і збереження існуючих робочих місць для українців.

Схожі новини:


Комментариев: 0
Оголошення на ЖЖ інфо: