Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Новини України » 2016 » Июнь » 1 » 09:23:53

Децентралізація на Житомирщині: люди стають господарями на своїй землі     Реклама  

01.06.2016, 09:23:53 3511 0 Помилка?Помилка в тексті?
Виділили слово мишкою
і натисніть Ctrl+Enter
Децентралізація на Житомирщині: люди стають господарями на своїй землі

25 років Україна чекала на формування нової державної системи управління - реформу місцевого самоврядування. Кошти і повноваження передані на місця: таким чином громади нарешті стають господарями на своїй землі. Про це сказав Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко у Коростені під час зустрічі з громадою. Реформа дає змогу жителям нових територіальних одиниць самим розподіляти кошти, розвивати освіту, медицину на місцях, будувати дороги.

“Я – прибічник того, що зростання економіки відбувається саме за рахунок децентралізації. Розвиток малого та середнього бізнесу, місцеве самоврядування, зростання економік кожної громади – це майбутнє України. Іншого шляху не проходила ні Чехія, ні Польща, ні будь-яка країна світу. Завдяки реформі децентралізації об’єднані територіальні громади мають виконкоми, які можуть приймати рішення і виконувати їх, незалежно від місцевих адміністрацій чи центру”, - говорить Геннадій Зубко.

Позицію свого колеги підтримує і народний депутат України Володимир Арешонков, який активно працює в окрузі й констатує, що не усі мешканці активно долучаються до процесу децентралізації. Представник Житомирщини у парламенті називає головним завданням децентралізації – зламати застарілу радянську адміністративну систему. Ця система є нежиттєздатною в сучасних умовах. Наприклад, на Коростенщині є 37 сільських рад, більшість з яких не розвиваються. Лише 5 сільрад самодостатні. Володимир Арешонков наголошує: час переходити на новий рівень управління.

"Частина голів говорить про те, що ви маєте нам підготувати все необхідне для децентралізації – дороги, інфраструктуру, пенсії-зарплати, а тоді ми подумаємо, як об’єднуватись. Так ми для того й об’єднуємося, щоб робити це все. Найефективніша модель та, де вся відповідальність лежить на нас з вами. Держава дає змогу нам бути розпорядниками коштів і реальними господарями", - говорить Володимир Арешонков.

На Житомирщині є успішні приклади створених об'єднаних територіальних громад. Наприклад, зараз держава надала фінансову допомогу Бондарівській об'єднаній громаді, що на Коростенщині, на облаштування пожежного депо. Завдяки реформі, громади в містах, наприклад, можуть регулювати кількість ПТУ і перелік спеціальностей, за якими готують фахівців. Таким чином жителі можуть вплинути на якісну підготовку фахівців відповідних галузей і залучити інвестора до фінансування освіти.

Це небачені раніше повноваження, які є передумовою якісного розвитку українського суспільства найближчими роками. У цьому переконані депутати фракції “Блок Петра Порошенка “Солідарність” у Житомирській обласній раді.

Реформа дасть змогу збільшити повноваження невеличких сіл, селищ, містечок, покращити їхнє фінансування. І ті, хто сьогодні об’єднався і відчув на собі ці зміни, можливість самому вирішувати долю своєї громади, стоять на дві голови вище звичайного села. Це незворотній процес, до якого ми прийдемо рано чи пізно. Таких реформ жодна влада до Президента Петра Порошенка не впроваджувала. І сьогодні ми є свідками якісних змін у державі, коментують депутати обласної ради вищезгаданої фракції.

Реформа децентралізації як передумова інтеграції України в європейське співтовариство стала основною темою обговорення у Коростені і серед партійців “Блок Петра Порошенка “Солідарність” на Житомирщині. Крім того, очільники і представники партійної організації взяли участь у відкритті оновленого меморіалу жертвам Чорнобиля та урочистостях з нагоди Дня Коростеня.

Прес-служба фракції “Блок Петра Порошенка “Солідарність”




 

Тэги: Арешонков, БПП, децентрализация, Зубко

Схожі новини:


Комментариев: 0
Оголошення на ЖЖ інфо: