Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Афіша і Концерти » 2019 » Март » 21 » 16:55:05

В суботу 23 березня в Житомирі - прем'єра вистави Дмитра Корчинського «Віденська кава»

21.03.2019, 16:56:33 3274 5 Помилка?Помилка в тексті?
Виділили слово мишкою
і натисніть Ctrl+Enter
В суботу 23 березня в Житомирі - прем'єра вистави Дмитра Корчинського «Віденська кава»

Любовний п'ятикутник - Сталін, Гітлер, Троцький, Фройд і таємнича жінка. Вони зустрінуться разом у віденській кав'ярні напередодні Першої світової війни...

Французький дипломат Талейран казав, що ідеальна кава повинна бути гарячою як пекло, чорною як чорт, чистою як ангел і солодкою як любов. Пекло, чортівня, ангельська чистота і солод любові – усе це змішалося у “Віденській каві”, виставі, яка приготована за “рецептом” п’єси Дмитра Корчинського. За кавою писали шедеври, розполовинювали держави, розпочинали війни і водночас закохувалися. Напій, який завжди додає смаку історії, – символічний епіцентр вистави.

1913 рік. У віденській кав’ярні збирається зграя непевних суб’єктів: маляр-невдаха Адольф, журналіст Лев, психіатр Зиґмунд і семінарист Йосип. Із перших реплік виписується чіткий діагноз – усі вони психічно неврівноважені. Але на носі – 1914 рік, а ці біснуваті – вершителі майбуття світу. За кожним із них угадуються знайомі лиця: Гітлер, Троцький, Фройд і Сталін.

У кав’ярні працює Христина – заробітчанка із Галичини. Вона таке собі втілення своєї землі із власною ідентичністю. Однак у “вершителів” світу на неї вже є плани. У кожного персонажа п’єси за кавою гріється своє питання: в Адольфа – єврейське, у Йосипа класове, а у Зимунда – замість праці звільнення лібідо. Той чи інший епізод – це лаконічний натяк на добре відому історичну ситуацію, катастрофу яка скошувала людство: чи то жарти із погодою у Сибіру, чи то пограбування інкасаторів як спроба здійснення “маленької революції”, суперечки Троцького і Сталіна, намагання “завоювати” галичанку Христину.

Тож перед глядачем – велика панорама ХХ століття й кілька людських портретів у дії, які демонструють абсурдність ходу історії, епохальних поворотів. Це важлива проекція на сучасне і майбутнє, час, коли диктатори і шизофреніки дихають у спину і продовжують збиратися за кавою.

Так чи інакше, у глядача завжди є вибір, можливість власного тлумачення. П’єса є не лише майстерно виписаним зразком політичної провокації, але й тестом на знання історії і психології людини. Ідеальне поєднання комічного і трагічного, грайливого і серйозного, зрозумілого і бентежного. Опісля не стоятиме крапка – лише безліч знаків питання, тому “Віденська вистава” приречена вгрузнути в пам’ять. Шок, провокація на злобу дня і кава, що розігріває мізки – те, на що спраглий сучасний глядач!

Вистава обігрує історичний факт. У Відні, у 1913 році одночасно, буквально на сусідніх вулицях мешкали Зиґмунд Фройд, Йосип Сталін, Адольф Гітлер і Лев Троцький. Вони цілком могли випадково зустрітися в одній кав’ярні, де й відбувається дія вистави. Люди, які визначили майбутнє (і нашу сучасність) потрапляють у смішні й трагічні ситуації. Ми знаємо, ким вони стануть, а вони ще не знають.
 
Автор – Дмитро Корчинський
Режисер – Ігор Марусяк
У ролях:
  • Лідія Семесюк - у ролі Христини
  • Назар Борушок - Гітлер
  • Сергій Федорчук - Фройд
  • Віталій Чорний - Сталін
  • Павло Довгань-Левицький - Троцький

Тривалість - 100 хв.
16+
 

23 березня, 18:00

Житомирський академічний театр ляльок (вул.Михайлівська 7)

Квитки: https://zhytomir.karabas.com/videnska-kava


Віденська кава

Віденська кава

Віденська кава

Тэги: Житомир, театр, Спектакль

Схожі новини:


Комментариев: 5
vovik-zt
1 Володимир Фролов (vovik-zt)   • 20:45:11, 21.03.2019 [Материал]

Ми ж европейці! От будемо скоро з голими сраками ходити з такими тарифами та податками, а там і до райдужних не далеко.
Sams2
2 Семенюк Александр (Sams2)   • 10:59:59, 22.03.2019 [Материал]

Национализм = слабоумие.
bda
3 ДДД (bda)   • 19:27:41, 22.03.2019 [Материал]

Интересно, "Собачье сердце" поставит, кто-то, в Украине?
Cobalt
4 Cobalt (Cobalt)   • 09:25:55, 23.03.2019 [Материал]

C нетерпением ждём трагикомедию "ШЫкАладный Заяц"...
Cobalt
5 Cobalt (Cobalt)   • 09:27:43, 23.03.2019 [Материал]

Ну что же, нужно посмотреть пьесу, а за тем критиковать. А то опустимся до уровня "не читал, но одобряю".
Оголошення на ЖЖ інфо: