Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Мистецтво і культура » 2006 » Декабрь » 27 » 18:52:11

В Житомире состоялась акция «Food Not Bombs» (Еда вместо бомб)

27.12.2006, 18:52:11 6396 0
В Житомире состоялась акция «Food Not Bombs» (Еда вместо бомб)

В воскресение 10 декабря в скверике по улице Лятошинского, рядом с Житним рынком, состоялась акция «Food Not Bombs» (Еда вместо бомб). В акции принимало участие около 11 человек.
Меню: каша, салат, овощи, хлеб и чай.

Рассказывает Юра, участник акции:

Вперше я почув про можливість створення Food Not Bombs в Житомирі, коли вперше зустрівся з Яріком і Гаврилюком з Шоу Трумена. Як зараз пам’ятаю, Ярік, на моє запитання про якісь акції в Житомирі, сказав, що Гаврилюк хотів робити FNB в Житомирі. Але потім все це напевно забулося.

Так сталося, що з хлопцями з ШТ ми здружилися. В листопаді Шоу Трумена поїхали в тур Україною, концерт в Артемівську відбувався в підтримку місцевого FNB. Хлопці, побувавши на акції FNB, зацікавились в ній, а в Гаврилюка знову народилося бажання зробити FNB і в Житомирі. Він і виступив ініціатором першого житомирського FNB.

Акцію задумали провести в неділю 10 грудня в 12 годин. Деякий час не могли вирішити, де б її провести. Були пропозиції зробити все біля 17 школи, біля кінотеатру «Жовтень», ще десь, але, все-таки, зробили ми її в центрі міста в скверику біля базару.

Отже, з місцем вирішили, залишилось питання, що і де ми будемо готувати. Спочатку мали варити кашу з гречки, робити салат з капусти і моркви і чай. Але оскільки грошей було небагато (близько 60 грн.), то замість гречки зварили січку.

З місцем приготування їжі також були проблеми, але добре, що знайома Гаврилюка - Люба, яка живе дуже близько від вищезгаданого скверика, згодилась на допомогу з кухнею, де, власне, все й готувалося. За декілька днів до FNB хлопці роздавали листівки бомжам, а також людям, які просили милостиню під церквами. Одні з них не вірили, інші казали, що давно пора було таке зробити. Також оголошення про місце і час проведення FNB клеїли біля пунктів прийому склотари. В неділю зранку Гаврилюк і Гоша (хлопець, який готував всю їжу) пішли на квартиру готувати їжу, одні з нас “забили” лавку, інші пішли роздавати листівки.

Близько 11.40 ми почали хвилюватись, адже їжа ще не була до кінця приготована, та й бомжів не було видно. Ми вже почали думати про провал акції. Десь в 12.15 з квартири принесли їжу – кашу в двох невеличких каструлях, салат (через відсутність тари, він був в пакеті), чай в 10-літровому відрі, хліб, деякі з нас принесли з дому консервовані помідори/огірки/салати – та посуд.

На два дерева поруч ми почепили 2 листівки з логотипом FNB та написом «ЇЖА ЗАМІСТЬ ЗБРОЇ! ЕДА ВМЕСТО БОМБ! FOOD NOT BOMBS!». Після того, як на лавках з’явилась їжа, почали приходити бомжі. Одні з нас роздавали їжу, інші – листівки, пересічним людям.

Часто до нас підходили люди і цікавились, звідки ми, хто це все влаштовує. Ми пояснювали, що це вільна ініціатива, розповідали про ідею проведення акції. Десь через 40 хвилин ми роздали всю їжу (близько 50 порцій), прибрали за собою, зібрались і з радістю на душі розійшлись.

Люди, які прийшли поїсти, дякували нам і просили зробити ще таку акцію. Ми пообіцяли їм, що через 2 тижні влаштуємо ще один FNB. Отже, нам вдалось успішно організувати першу акцію FNB в Житомирі, ми й самі не сподівались на такий успіх. Але не дивлячись на це, в нас були й недоліки в організації – було трохи мало їжі, до останнього часу шукали відро на чай, прийшлось серед акції бігти докупляти посуд. Але, як кажуть, перший млинець комом.

Щира подяка тим, хто допомагав і підтримував житомирський FNB, а саме: Гаврилюку (ініціатор, без нього, напевне, цього FNB не було б), Любі (дівчині, в якої готувалась їжа), Гоші (повар), Яріку Трумену (допомога в організації), Володі, Мазару, Сєрому (за листівки, оголошення та їхню роздачу), Тані, Зичу (безпосередня роздача їжі), Сані (підтримка), Дев’ятко Ярославу (за фото- і відеозйомку) і всім, хто допомагав і допомагатиме нам і надалі.

P.S. Якщо в когось є змога допомогти продуктами, звертайтесь до нас на акціях або електронною поштою: [email protected].

Юра Житомир, «Far*For»зін, [email protected]


.







Схожі новини:


Комментариев: 0
Оголошення на ЖЖ інфо: