Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Суспільство і влада » 2007 » Ноябрь » 14 » 15:29:09

Ирину Синявскую обвинили в "дерибане" земли

14.11.2007, 15:29:09 5422 0
Ирину Синявскую обвинили в

Напередодні чергової сесії облради, яка має відбутися 15 листопада, її голова Ірина Синявська зустрілася з журналістами.

Ірина Максимівна розповідала про компетенцію облради у питаннях регулювання земельних та гірничих відносин, тобто хто і на яких підставах займається відведенням обласної землі в користування приватних власників.

Землю роздають за безцінь, своїм людям?

Докладна інформація про участь обласної ради у наданні спеціальних дозволів на користування надрами, за словами Синявської, стала відповіддю на закиди "опозиційних" фракцій "Нашої України" і БЮТу. Нагадаємо, великий резонанс в обласній пресі викликало нещодавнє інтерв'ю голови Фракції БЮТ в облраді Віталія Француза, в якому він звинуватив керівництво облради і особисто її голову Ірину Синявську в незаконному землевідведенні державних земель приватним власникам з порушенням відповідних норм, про що в народі кажуть висловом "дерибан землі".

За думкою Віталія Француза, такий незаконний розпродаж природніх багатств став можливий внаслідок відмови депутатського корпусу від поіменного голосування на сесіях облради, яке дає можливість визначити, хто з депутатів проголосував за те чи інше питання. Іншим словом - кого купили! Опозиційні до керівництва облради помаранчеві вважають, що землю роздають за безцінь, своїм людям, та ще й внаслідок кулуарних домовленостей. Інша частина депутатського корпусу облради та її спікер кажуть, що завдяки поіменному голосуванню, керівництво БЮТ намагається звести рахунки з своїми однопартійцями, які мають іншу точку зору на деякі питання, що виносяться на сесію.

- Після того як лідер БЮТ Француз почав використовувати поіменне голосування як кнут для своїх депутатів, ми і відмінили поіменне голосування, - каже Синявська. - Ніхто не має права зводити свої міжпартійні стосунки за допомогою цієї форми волевиявлення.

БЮТівці на нашоукраїнці вважають таку відповідь Синявської банальною відмовкою, щоб можна було безперешкодно "дерибанити" землю.

Після сесій голову облради викликають в прокуратуру

Намагаючись розквитатися з Синявською, яка, разом з депутатами інших фракцій недозволила помаранчевим на попередній сесі застосувати імперативний мандат до 9 депутів БЮТу, яких керівництво цієї фракції піймало на "зраді", в середині жовтня помаранчеві намагалися скликати позачергову сесію. За неофіційною інформацією, метою цього зібрання мало стати звільнення Ірини Синявської із займаної посади. Але для кворуму депутатам від "Нашої України" і БЮТу забракло більше десятка мандатів.

Розпочалося справжнє протистояння між помаранчевими і Синявською - депутати від БЮТу і НУ не з'являються на засідання депутатських комісій, які розглядають і підготовлюють до сесії питання відведення землі та погоджуюють надання ліцензій на користування надрами. Іншим словом - блокується проведення цих комісій, які без участі "опозиціонерів" не мають кворуму, тобто законної сили. Ірина Синявська каже, що земля відводиться на законних підставах, оскільки помаранчеві і досі не надали переліку рішень облради, які вони вважають незаконними. Зважаючи на це Синявська вважає закиди Француза та його колег надуманими.

- Це проблеми самого Віталія Француза, а не облради, - сказала голова облради.

Але як видно, проблеми є не тільки у Віталія Француза, а й у самої Синявської. І пов'язані вони саме з блокувальною діяльністю опозиціонерів.

- Після кожної попередньої сесії, мене особисто неодразово викликали в прокуратуру, де я була змушена пояснювати на яких підставах обласна рада розподіляє землю без погодження у депутатських комісіях, - каже Ірина Синявська. - І за цей час жодного порушення з нашого боку прокуратура не знайшла. Відтепер всі питання із землевідведення ми ще до початку сесії подаємо в прокуратуру, щоб не було потім питань. І всі ці проблеми через те, що внаслідок цілеспрямованого блокування комісій ці питання відразу ж подаються в сесійний зал.

Як бачимо, пристрасті в облраді розігралися не на жарт. Тим і цікавою стане чергова сесія 15 листопада, де противники змушені будуть зіткнутися лоб в лоб. До того ж мають розглядатися 120 гектарів обласних земель, які, незважаючи на спротив помаранчевих, депутати планують передати в господарювання приватних суб'єктів. Хто з них виявиться більш спритнішим і чи не стане їхня боротьба ще більшим конфузом обласної влади ми дізнаємося вже завтра, у четвер.
   По матеріалам: 20 хвилин

Схожі новини:


Комментариев: 0
Оголошення на ЖЖ інфо: