Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Місто і життя » 2008 » Апрель » 7 » 09:13:27

Городская плотина – житомирская пороховая бочка

07.04.2008, 11:01:57 10515 0
Городская плотина – житомирская пороховая бочка

Що може зробити морська хвиля заввишки в 4-5 метрів ми добре побачили на прикладі азійських курортів. Наслідки страшні. Але та біда виникла раптово і про неї ніхто не був попереджений.

А ось у Житомирі люди, і влада уже одинадцятий рік знають, що місцева гребля, яка висотою з двадцять метрів і стримує мільйони кубічних метрів води, знаходиться в аварійному стані. І якщо, не дай боже, трапиться найгірше, то вал води, як на острові Пфукет, знесе сотні будинків разом з людьми, пише житомирська газета "20 хвилин".

В 1997 році науково-дослідний інститут Держбуду України, на основі даних водолазів-експертів, які проводили обслідування Житомирської греблі, зробив висновок, що споруда знаходиться в аварійному стані. Але процес виведення споруди з аварійного стану загальмувався: виникли проблеми з фінансуванням. І лише в 2000 – 2001 роках з державного бюджету було виділено 600 тис. гривень, а в 2003 році – 200 тисяч. В 2004 році за кошти міськради було проведене ще одне обстеження споруди водолазами. Воно показало, що на тілі греблі є тріщини і роботи по виведенню греблі з аварійного стану потрібно продовжувати. Але знову виникли проблеми з фінансуванням.

Заступник начальника обласного управління з питань надзвичайних ситуацій Володимир Горохов розповів, що питання фінансування робіт на греблі не один раз виносилось на засідання уряду. Але виникали інші проблеми і кошти направлялись то в Алчевськ, то в Рівенську область для ліквідації наслідків буревію і інші місця, де траплялась біда. Якщо два роки тому вартість ремонту греблі складала близько 3 млн. гривень, то зараз, в зв’язку з інфляцією, це вже близько 5 мільйонів. А справа в тому, що власником споруди було комерційне підприємство „Льнотекс”. І держава не хотіла надавати кошти комерційній структурі.

На сьогодні ситуація докорінно змінилась: споруда перейшла в комунальну власність Житомирської міськради. І зараз, як підкреслив Володимир Горохов, з’явилась можливість фінансування її ремонту. Це вселяє надію, що проблема, все-таки буде вирішена.



Схожі новини:


Комментариев: 0
Оголошення на ЖЖ інфо: