Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Держава і Політика » 2014 » Ноябрь » 21 » 17:21:53

Вілкул: Ми не будемо займатися ніякими закулісними іграми з владою

21.11.2014, 17:24:39 1609 0
Вілкул: Ми не будемо займатися ніякими закулісними іграми з владою

Матеріал з Олександром Вілкулом, одним з лідерів Опозиційного блоку, планувалося присвятити питанням економіки та стратегії роботи опозиції в новій Верховній Раді. Але через кілька хвилин після початку інтерв'ю його телефон почав розриватися від дзвінків - Яценюк оголосив своє бачення нового складу Кабміну. Тому більшу частину розмови ми присвятили оцінці роботи уряду та перспективам нового.

Україна отримала нову Верховну Раду. Ваш Опозиційний блок став єдиною опозиційною силою. Що може зробити партія, що має близько 10% голосів у парламенті?

Почну з того, що Опозиційний блок переміг в найбільших регіонах країни - Дніпропетровської, Запорізької, Харківської, Донецької, Луганської та областях. А в Миколаївській, Одеській та Херсонській областях Опозиційний Блок взяв друге і третє місце відповідно. Тому питання не тільки в тому, скільки формально депутатів у Верховній Раді, а скільки українців нас підтримує.

Виборча кампанія проходила в стислі терміни, і наша ключова задача була переконати людей прийти на вибори. Мільйони людей за ці півроку постраждали від безвідповідальних і непрофесійних дій влади. Сотні тисяч позбулися роботи, мільйонам влада заморозила їм зарплати і пенсії. У рази зросли ціни на медикаменти та продукти, комунальні тарифи. Люди втомилися від конфліктів і хаосу, організованого політиками, і хочуть простих речей - мирного неба над головою, законності і порядку в країні, роботи і стабільності для себе і своїх дітей.
Незважаючи на залякування, погрози і саму брудну кампанію в історії України люди прийшли і проголосували за нас. Якби не свавілля, яке влаштувала влада, наш результат був би набагато вище.

Скільки б нас не було в Раді, ми зможемо зробити найголовніше - стати голосом жителів промислових регіонів нашої країни і змусити владу виконувати свої зобов'язання перед ними. Упевнений, що багато незалежні депутати пізніше приєднаються до нас, коли вони остаточно зрозуміють справжні наміри цієї влади - розвал економіки, фактичне знищення пенсіонерів та соціально незахищених громадян в обмін на кредити і особисте збагачення. Ми всі бачимо - вони вже один одного почали обшукувати і в в'язниці садити.

Ваша виборча кампанія будувалася на тезах з відновлення економіки і промисловості. Але в ЗМІ пишуть, що Опозиційному блоку запропонують комітети з духовності та культурі, молоді та спорту ... Ви погодитеся з такою пропозицією влади?

Демократія передбачає надання опозиції контрольних функцій. Тому представники опозиції повинні як мінімум очолити комітет з питань свободи слова та інформації, Рахункову палату України, регламентний комітет. Для нас важливий комітет з духовності та культурі. Ми будемо захищати правдиву історію нашого народу, в тому числі говорити правду про Велику Вітчизняну війну і захищати канонічне православ'я. Європейська практика - надання опозиції посади віце-спікера або першого віце-спікера парламенту.

Це створить реальні механізми для контролю за діями влади. Зрозуміло, що вона в цьому не зацікавлена, оскільки постійно вирішує свої питання і їй більше цікаві внутрішні розборки і скандали, ніж системна робота з відновлення економіки і захист робочих місць.

Наскільки я знаю, за створенням системи роботи в українському парламенті уважно стежать і в Євросоюзі і в Америці. Ця влада і так серйозно зруйнувала свою репутацію через беззаконня, яке вона влаштувала на виборах і коли на підрахунку вкрала голоси у мільйони виборців в округах номер 30, 50, 60 і 79.
(наша бесіда перервалася на 15 хвилин, оскільки і на міській, і на мобільний телефони Вілкулу почали дзвонити політики, щоб обговорити новий склад Кабміну, запропонований Яценюком)

Олександр Юрійович, у світлі з'явилася новини запитання: Україна - парламентсько-президентська республіка, але традиційно саме президент і уряд, а не Верховна Рада визначали економічну стратегію країни. Чи зможе цей парламент впливати на економіку і як Ви оцінюєте пропозицію Арсенія Яценюка щодо кандидатур в новому Кабміні

Почати треба з того, як люди оцінюють роботу того складу уряду, який Арсеній Петрович запропонував півроку тому і який довів країну до кризи.
Курс гривні впав у два рази. Скільки він сьогодні - 16 (інтерв'ю було в п'ятницю, 14 листопада 2014)? Так навіть за таким курсом її не купиш. Навіть Главі Нацбанку не продали валюту, коли вона намагалася купити кілька сотень доларів в одному з банків - вся країна бачила цей сюжет в новинах. Але ті, хто перебуває в близькому оточенні до влади, добре заробили на валютних спекуляціях

Промисловість впала більше ніж на 20%. Але всі заяви про підтримку вітчизняного виробника закінчилися покупкою вугілля в ПАР за ціною, завищеною в два рази в порівнянні з українським вугіллям. Африканські шахтарі (а генпрокуратура каже, що не тільки вони) - заробили, а українські шахтарі - ні.
Я зараз говорю, що навіть на звільнених українських територіях уряд не відновлює шахти. Так у чиїх воно інтересах працює? І як після цього йому можна довіряти?

Тому перед пропозицією нового складу уряду Арсеній Петрович повинен відзвітувати перед народом про роботу «старого» складу.

Нагадаю, що існує Програма діяльності Кабінету Міністрів, прийнята 27 лютого 2014 За її виконання прем'єр-міністр повинен відзвітувати. Він повинен дати і публічну оцінку кожному міністру. Необхідний аналіз, що було зроблено, які причини невдач і що зміниться при роботі нового складу. Щоб не наступати на ті ж граблі.

Що стосується нового складу, то ви ж бачите - політики, які згадує Арсеній Петрович, навіть не знають про те, що вони у списку. А адже презентація нового Кабміну - це серйозне політичне заяву! Ось зараз може бути хтось у ліфті їде і не знає, що він у Арсенія Петровича значиться як міністр.

Може бути, це удар на випередження, щоб раніше видати пропозицію, ніж в Адміністрації Президента?

Це удар по Україні, по її іміджу в світі! Україна і так не отримала масштабного кредитування, яке неодноразово обіцяв прем'єр Арсеній Яценюк. З обіцяних 27 млрд. доларів Київ насилу отримав лише чверть обіцяної суми, і то в основному для оплати російського рази, щоб Європа не замерзла.
Що таке уряд? Це насамперед суб'єкт, з яким домовляються уряди інших країн, МВФ, ЄБРР, Світовий Банк.

Але для цього до уряду, до прем'єр-міністра, має бути довіра. Має бути довіра до того, що говорить глава Кабміну. Я уявляю собі завтрашні аналітичні матеріали у великих міжнародних банках: «Прем'єр України сам придумав собі уряд», «Українські політики відмовляються від посад в уряді Яценюка». Це нормально ?! Під безвідповідальний Кабмін МВФ не дасть Україні грошей.

Я не вірю в те, що ця влада зможе нормально працювати і дотримуватися домовленості довгий час. «Нові помаранчеві», як і «старі помаранчеві», патологічно не здатні працювати один з одним і вся ця коаліціада закінчиться новими конфліктами, амбіціями, ігноруванням інтересів народу і ще великим економічним спадом.

Але якщо коаліційні партії не погодяться з пропозицією Арсенія Петровича, то це може стати однією з причин перейти йому в опозицію. Зараз перебувати при владі в такій кризі - це вже навіть не камікадзе, а самогубство ...

Страшенно не політичне самогубство політиків, які довели країну до кризи, а вбивство економіки України, якщо не буде розпочата системна робота з відновлення економіки і проведенню необхідних країні реформ. А за ці сім місяців не проведено жодної, я підкреслюю - жодної реформи
Але ж йде війна ...

На війну можна списати все. Але що заважало провести реформу місцевого самоврядування, розширити повноваження регіонів? Адже всі документи були готові ще навесні. Два засідання Верховної Ради - на початку літа і у вересні - і ті регіони, в яких не ведуться бойові дії, вже могли б отримати повноваження та фінансові ресурси для розвитку.

А реформа судової системи? Що - всі, хто її роблять, знаходяться на фронті? І де врешті-решт обіцяна євроінтеграція, через яку в тому числі вийшов Майдан? Її знову відклали? А якщо відклали, то чому не робляться дії щодо адаптації вітчизняної промисловості для роботи в нових умовах? Де сертифікація, стандартизація української продукції під норми Євросоюзу? Чи все це потім спішно робити? Важка робота - це вантаж маленьких завдань, що не були зроблені вчасно. Результати «важкої роботи» уряду камікадзе ми бачимо.
Ми точно не будемо займатися ніякими закулісними іграми з владою.

Опозиційний блок готовий підтримувати всі ініціативи парламентаріїв та уряду, спрямовані на підвищення соціальних стандартів, забезпечення зростання економіки України, захист демократії і прав людини, об'єднання країни і її рух до Європи. У новому парламенті ми не будемо чекати пропозицій влади, ми будемо самі пропонувати варіанти рішень. Час не чекає.

Розкажіть докладніше про пропозиції Опозиційного блоку в новому парламенті.
Насамперед - це відновлення промисловості, забезпечення українців роботою, стабільною зарплатою, захист українських сімей і малозабезпечених громадян.
Необхідно зібрати інвесторів, промисловців, профспілки. Вони являють трудові колективи, в яких працюють мільйони українців. Повинен бути складений реалістичний план відновлення економіки. Без цього не буде грошей на зарплати, пенсії та інші соціальні виплати.

Існуючий уряд Яценюка, назвемо його Уряд 1.0, декларувало, що відстоює інтереси народу, а на практиці з'ясувалося, що МВФ - єдина інстанція, якій воно підпорядковувалося. Ми розуміємо, що в умовах, коли Україні потрібні фінансові вливання, необхідно погоджувати дії з міжнародними фінансовими структурами. Але не на шкоду ж власного народу!

Тепер про уряд 2.0. Ще не закінчивши підрахунок голосів, провладні партії займаються не забезпеченням законності результатів волевиявлення мільйонів українців, а поділом портфелів. Знову, не закінчивши однієї справи, вони беруться за наступне.

У Вас є претензії до результатів виборів?

Вони є не тільки у нас, але і у міжнародних спостерігачів.

Сьогодні вже і в Європарламенті піднімається питання про невизнання результатів виборів у тих округах, де сталися рейдерські фальсифікації. А це Донецька, Запорізька та Дніпропетровська області. Де, навпаки, владі треба показувати, що вона готова захищати жителів, що вона готова до діалогу!
Ми закликаємо президента забезпечити законність результатів, тому що це впливає і на економіку.

Адже те, що злочинні угруповання використовують суди у своїх рейдерських схемах при фальсифікації результатів виборів, є негативним сигналом і для іноземних інвесторів. Я підкреслюю це, оскільки економіка - основа для виведення країни з кризи.

Я регулярно зустрічаюся з інвесторами. Будучи губернатором, я залучив до Дніпропетровської області близько 2 млрд доларів - це забезпечило за чотири роки зростання промвиробництва в регіоні на 24%, зарплата у людей зросла майже в два рази. А зараз тільки за перше півріччя 2014 відтік інвестицій з України склав близько 8 млрд дол. Різницю видно неозброєним поглядом.

Але до тих пір, поки в Україні будуть відбуватися грубі порушення закону, поки через суди, а не в результаті голосування людей, будуть призначати народних депутатів і скасовувати рішення ЦВК, інвестиції в Україну не підуть. Для інвесторів найважливішим критерієм при ухваленні рішення є дотримання в країні верховенства права. Озброєні люди у судів і на вулицях - це червоне світло на шляху іноземних інвестицій в Україну.

Ці порушення - не кінець передвиборчої кампанії, а початок чергового витка злочинів і махінацій, від яких, в першу чергу, будуть страждати люди, якщо Президент не прийме відповідних рішень.

У яких галузях Ви бачите потенціал для інвестицій?

Величезна територія в Донецькій і Луганській областях звільнена. Там треба відновлювати інфраструктуру. Це потенціал колосальних інвестицій у будівельну галузь.

Величезний потенціал мають інвестиції та в енергозбереження, перехід з газу на альтернативні джерела енергії.

Тільки хто вкладатиме долари або євро, якщо завтра ця ж злочинне угруповання, яке фальсифікує вибори, за тим же рейдерським схемам відбере підприємства?
Для розвитку країни необхідно забезпечити законність і встановити стійкий мир.
Що конкретно Ви пропонуєте зробити?

Якщо ми говоримо про фальсифікації на виборах, то ті, хто фальсифікував вибір народу, повинні не просто позбутися «крісла», вони повинні опинитися на лаві підсудних. Необхідні повторні вибори в тих округах, які фактично піддалися рейдерству з боку влади - так, як це було в 2012 році.

А що стосується забезпечення миру, то необхідно залучати всі міжнародні сили, здатні сприяти продуктивного діалогу. Але ще важливіше включити в процес переговорів і врегулювання саме тих, хто реально може представляти інтереси жителів зони конфлікту, у тому числі і прилеглих безпосередньо до зони районів, і сотні тисяч біженців, з думкою яких потрібно рахуватися і інтереси яких потрібно враховувати.

Необхідно боротися з гуманітарною катастрофою, платити пенсії, допомоги матерям з дітьми на території всього Донбасу. Люди двадцять три роки платили внески до Пенсійного фонду України. Чому їм зараз відмовляють у виплатах? Адже це мільйони людей, який стали заручниками конфлікту.

Треба говорити з тими, хто є по факту. Так, це не будуть професійні дипломати. Але у всьому світі процес організовується таким чином. Говорити треба з тими, хто є ... Тут результат - важливіше процесу.

А найголовніше - діалог має бути постійним. Зустрічі в верхах в Мінську або в Італії раз на кілька місяців - це не рішення. Це не рятує життя, це не запобігає бойові дії - це ж факт. Це не дає відповідей і рішень на нагальні питання в гуманітарній області, наприклад.

Якщо ми хочемо досягти реальних результатів, а не просто показати на весь світ картинку президентів або міністрів закордонних справ, що сидять за красивим столом в розкішних резиденціях, - то необхідно створити робочі групи, встановити постійно діючий формат (місце не має значення - це може бути Київ , Мінськ або Варшава) і вести безперервний діалог, у якому представники будуть наділені реальними повноваженнями по ряду технічних і гуманітарних питань і зможуть оперативно проконсультуватися і отримати вказівки згори по більш серйозних тем.

Тільки за допомогою роботи постійного переговорного процесу за участю всіх сторін можна забезпечити позитивний вектор руху в бік мирного врегулювання.
Кожен день, кожну годину переговорів і постійного діалогу - це значить менше постраждалих, менше вбитих, більше надії на те, що Україна вийде з кризи.

Схожі новини:


Комментариев: 0
Оголошення на ЖЖ інфо: