Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Люди і Суспільство » 2017 » Июнь » 15 » 13:13:47

У Житомирі проектний бум учасників програми «Лідери місцевих змін»

15.06.2017, 13:42:47 2911 0 Помилка?Помилка в тексті?
Виділили слово мишкою
і натисніть Ctrl+Enter
У Житомирі проектний бум учасників програми «Лідери місцевих змін»

Житомирські випускники програми «Лідери місцевих змін» є лідерами з активності та завершеності громадських проектів. Учасники наполегливо працювали протягом усіх навчальних модулів і вже по завершенню навчання розпочали втілювати свої ініціативи. Вони найрізноманітнішої тематики: від «Миротворчого табору «Діалог» для дітей, постраждалих від військового конфлікту на Сході країни», «Сприяння підвищенню туристичної привабливості Житомира» й до «Концептуального реформування соціального захисту бійців АТО та членів їхніх родин».

Активні й цілеспрямовані, цікаві й рішучі, натхненні й впевнені житомиряни власними зусилля, своєю ініціативністю змінюють місто власноруч.

Проект «Миротворчий табір «Діалог» для дітей, які постраждали внаслідок військового конфлікту на Сході країни» був одним з перших, який швидко викристалізувався і об’єднав навколо себе небайдужих людей. Його перша назва – «Літній табір «Діалог» для дітей ветеранів АТО та переселенців міста Бердичева». У ході його реалізації назву було змінено, бо надто багато почало звертатися ветеранів АТО та волонтерів з самого Житомира, а також представники дирекції Бахмутської школи, з проханням про співпрацю. Саме тому учасники проекту розширили його географію. Головною ідеєю проекту було припинення конфлікту між групами дітей, які постраждали внаслідок збройного конфлікту. Це мало відбуватися через  діалог, спільну навчальну та творчу діяльність, порозуміння і, що важливо, прощення.
 

Тому зараз це вже три діючих табори:

  • Табір з «ІТ – технологій», що працює з 5 червня до 16 червня цього року на базі Житомирської комп’ютерної академії ШАГ.
  • Табір для дітей Бахмутської ЗОШ та місцевих дітей, які постраждали від збройного конфлікту. Він працює на базі БФ «Відкрите серце» у селі Озадівка, Бердичівського району і фінансується за рахунок благодійних внесків фонду.
  • Табір на базі ГОЖОО «Воскресіння», створений для молоді, діятиме з 1 по 8 серпня цього року і фінансується в рамках Програми Польсько-Американського Фонду Свободи «Перетворення у Регіоні» - RITA, яку реалізує Фонд Освіта для демократії. Проект реалізується завдяки БФ «Добра Воля» (Польща, м. Краків) та ГОЖОО "Воскресіння" (Україна, м. Бердичів).

Упродовж табірних змін проводяться арт-терапевтичні заходи, діалоги, навчання, екскурсії для дітей та молоді з метою налагодження діалогу і знаходження спільних точок дотику у найбільш дражливих та делікатних темах. З дітьми та молоддю працюють досвідчені українські та міжнародні фахівці.

Оксана Трибун та Ірина Піскун, учасниці програми «Лідери місцевих змін», вважають, що хто як не вони, повинні вже зараз будувати МИР і це варто починати робити з себе, зі своєї родини, оточення, організації, міста. Вони мріють жити у мирній країні, правовій та демократичній, у комфортному місті Бердичів.

«Місто складається з громади, яка крок за кроком, маю велику надію, буде йти до порозуміння і будувати мир, починаючи з себе. Зараз же ми готові стати цим прикладом змін та єднання, порозуміння та прощення», - підкреслила учасниця програми «Лідери місцевих змін» Оксана Трибун.

«Працюючи з дітьми та молоддю, ми формуємо суспільну миротворчу думку і допомагаємо молоді розбудовувати свідому громаду. Під час реалізації цього проекту, виникло ще три супутніх. Відповідно на це є запит у суспільства. Ми вважаємо, що посадивши зерно миру в серцях дітей, воно з часом відгукнеться у наступних поколіннях», - зазначила учасниця програми «Лідери місцевих змін» Ірина Піскун.

У найближчому майбутньому команда планує створити Миротворчу школу, яка допоможе достукатись до кожного маленького українця.

Дівчата вважають, що є дві цитати, які їх підбадьорюють та надихають. Перша така: «Іти шукати. Знайти. І не здаватись». Й друга: «Бачу ціль – не бачу перешкод!».

Ще одним успішно реалізованим проектом у рамках програми «Лідери місцевих змін» Школи державного управління став проект «Сприяння підвищенню туристичної привабливості міста Житомир». У зв’язку з тим, що останніми роками кожне українське місто розвиває внутрішній туризм, Житомир у цьому плані задкував. Він був відсутній на туристичній мапі Україні. Проте це було недовго. Учасники проекту об’єдналися і вирішили створити стратегію розвитку туризму для Житомира, розробити програми із розвитку туристичної привабливості регіону та визначити місцевий туризм як пріоритетний напрямок для влади, бізнесу та містян.

Команда проекту провела круглий стіл «Партнерство державного та громадського секторів: ключ до розвитку і просуванняя туризму». Також відбулись три стратегічні сесії на тему «Житомир: розвиток через туризм» за участю представників Житомирської міської ради, Всеукраїнської асоціації гідів, музеїв, краєзнавців, методистів-практиків, екскурсоводів, кураторів туристичних порталів та активних житомирян. Крім того, у ході реалізації проекту учасники зробили декілька прес-турів «Житомир: дорога до зірок відкрита» для місцевих та регіональних журналістів.
Важливим проривом у боротьбі за туристичну привабливість міста стало отримання учасниками програми гранту міста на реалізацію проекту «Школа гідів міста Житомир», яка невдовзі розпочне підготовку 20-ти майбутніх гідів.

«У місті вперше на високому рівні проведені заходи із розробки стратегії та програми розвитку туризму. Завдяки цим заходам отримано матеріали, що дають змогу визначити приорітети розвитку туристичної галузі в місті. Ми налагодили діалог між владою, підприємцями та громадою», - запевнив учасник програми «Лідери місцевих змін» Андрій Шелестюк.

У планах команди створити туристично-інформаційний центр, Житомирську туристичну асоціацію, розробити екскурсійні маршрути й розмістити їх на порталах і в мобільному додатку Unexploredcity, зорганізувати осінньо-зимовий туристичний сезон у Житомирі, а також спільно з телекомпанією СК1 відзняти цикл з 12 тематичних програм «Житомирщина туристична».

Мотивує команду рухатись вперед і не зупинятись на досягнутому такий вислів: «Хто хоче — шукає можливості, хто не хоче — шукає причини».

Проект «Концептуальні питання реформування соціального захисту бійців та членів їхніх родин» має на меті об'єднати громадські організації для подальшої співпраці у напрямку створення законопроекту, який би надав соціальні гарантії ветеранам АТО та членам їхніх сімей.

18 травня у місті Житомир пройшли громадські консультації на тему: «Соціальний захист бійців та членів їхніх родин» чисельністю у 43 особи.  Упродовж двох годин учасники обговорювали недоліки чинного законодавства та ті зміни, які потрібно внести до діючих законів.

«Громадські консультації у місті Житомирі стали першим заходом кампанії реформування соціального захисту бійців. Загалом такі заходи планується провести у 7-ми регіонах України. Наразі ми маємо підтримку депутатів парламенту. Проте зараз треба працювати над узгодженням усіх пропозицій. Це для нас важливо тому, що Житомирська область входить у трійку областей за втратами на Сході країни», - повідомила учасниця програми «Лідери місцевих змін» Ольга Литвин.

«Житомирські громадські слухання додали нам віри і впевненості, що будь-яке дискусійне питання можна вирішити дійшовши спільного знаменника. Важливо, насамперед, вірити усім серцем у те, що ви  робите. До речі, споконвіку жінки мають здатність об'єднувати, примиряти і знаходити спільну мову з кожним», - запевнила учасниця програми «Лідери місцевих змін» Наталія Євпак.

Почесною нагородою для цієї команди стало запрошення відвідати міжнародну конференцію у місто Ко Швейцарії з темою примирення та прощення у час війни.

Команду мотивує та додає впевненості цитата Олени Теліги: «Держави стоять не на династії, а на внутрішній єдності і силі народу».
 

Довідка:


Громадська організація Навчальний центр «Громадська ініціатива» - це платформа для спільного навчання представників влади, громади та бізнесу задля вирішення суспільних проблем місцевого та національного рівня.
 
Контактна особа:
Людмила Тягнирядно, менеджерка з комунікацій
ГО «Навчальний центр «Громадська ініціатива»
093 407 09 85, [email protected]

 

Схожі новини:


Комментариев: 0
Оголошення на ЖЖ інфо: