Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Шопінг » Краса і здоров'я

Прилади для обстеження слуху: сучасний підхід до діагностики

Автор: Оксана Загороднюк, 22.09.2022, 18:31:02 Прилади для обстеження слуху: сучасний підхід до діагностики

Точність даних при дослідженні патологій слуху відіграє значну роль для підбору правильної стратегії лікування. Типові методи, такі як перевірка шепітною та розмовною мовою, чи робота з камертоном, дозволяють лише поверхнево дослідити здатність вуха сприймати звуки. Вони дають значну погрішність, особливо, коли необхідно оцінити стан внутрішнього вуха у дітей різного віку. До недоліків цих методик належить і те, що проведення перевірки займає порівняно багато часу. Саме тому разом із суб’єктивними методами застосовуються апаратні дослідження.


Світові виробники пропонують якісні прилади, які дозволяють з високою точністю оцінити здоров’я слуху. Так, на сайті https://audiometers.com.ua/ представлений широкий асортимент медичного обладнання PATH Medical, яке дозволяє отоларингологам або сурдологам швидко та ефективно провести діагностику, відслідковувати прогрес лікування, корегувати стратегію при необхідності, з огляду на зміни.

Переваги дослідження слуху за допомогою спеціальних пристроїв

Найпоширеніші методики апаратного обстеження слуху – це:

  • Аудіометрія. Прилад для аудіометрії синтезує звуки різної інтенсивності та частоти, і дозволяє визначити поріг звуку – мінімальну інтенсивність звуку заданої частоти, яка визначає здорове вухо пацієнта. Почувши звук, пацієнт повинен повідомити про це лікарю чи натиснути кнопку на пристрої. Аудіометри надають результат у вигляді графіка, де на горизонтальній смузі відзначена інтенсивність звуку, а на вертикальній – його частота. В процесі можна дізнатися ступінь приглухуватості, визначити її тип.
  • Тимпанометрія. Метод базується на реєстрації опору, з яким стикається звук, проходячи по слуховому проході за різного тиску повітря в зовнішньому вусі. Тимпанометри також подають показники в формі графіка.
  • Акустична імпедансометрія. Імпедансометри вимірюють зміни акустичної провідності середнього вуха, коли змінюється тиск повітря в закритому слуховому проході, або під впливом звукового стимулу.
  • Отоакустична емісія (ОАЕ). Внутрішнє вухо через коливання волоскових клітин здатне видавати звуки. За допомогою спеціальних пристроїв вони реєструються, і ці показники використовуються для діагностики. Метод дозволяє зрозуміти, наскільки вухо може реагувати на зовнішні подразники (при реєстрації зі звуковою стимуляцією) і оцінити стан волоскових клітин (при реєстрації без звукових стимулів).

 

Порівняно з іншими підходами, у застосування пристроїв такі плюси:

  • висока точність діагностики патологій;
  • можливість проведення детального повноцінного аналізу порушення;
  • абсолютна безпечність для пацієнта, повна відсутність протипоказань (крім значних пошкоджень слухового проходу, особливо, з нагноєнням).

Крім цього, процес діагностики за допомогою апаратури цілковито комфортний для пацієнтів. Це додатковий позитивний момент у випадках, коли необхідно обстежити слуховий аналізатор дітям та особам похилого віку.

 

Чи можна самостійно користуватись таким устаткуванням?

Прилади для оцінювання сприйнятливості вуха до звуків використовуються спеціалістами в умовах медичних закладів, в тому числі пологових будинків при обстеженні новонароджених, а також в санаторіях, закладах для людей старшого віку. Розшифровувати графіки здатен тільки кваліфікований лікар, який володіє потрібними знаннями та навичками. Спроби самостійної діагностики особами без відповідної освіти призводять до неправильної інтерпретації даних, і подальшого погіршення слуху хворого через невірну тактику розв'язання проблеми.

Автор: Оксана Загороднюк, редактор рубрики "Краса і здоров'я" на ЖЖ.info
Краса і здоров'я | 22.09.2022 | Переглядів: 586 | Здоровье, лечение слуха, слух, медицина

Читайте також на цю тему: