Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Шопінг » Краса і здоров'я

Як вберегти печінку: корисні поради

Автор: Оксана Загороднюк, 29.05.2024, 19:05:00 Як вберегти печінку: корисні поради

Печінка — ключовий гравець у травній системі організму. Вся їжа та напої, включно з ліками, проходять через неї. Для того щоб підтримувати здоровʼя печінки, важливо вести здоровий спосіб життя загалом. Також існують деякі моменти, на які слід звернути увагу, наприклад на приймання гепатопротекторів, таких як Карсил.

Печінка та алкоголь

Насправді не існує безпечної дози алкоголю. Будь-яка доза спирту метаболізується печінкою на менш отруйні речовини для подальшого виведення. При цьому пошкоджуються гепатоцити — клітини печінки. Image Постійне навантаження алкоголем сприяє заміщенню гепатоцитів сполучною тканиною. Так формується фіброз, який згодом переходить до цирозу. Цироз — небезпечний стан, який загрожує розвитком злоякісних новоутворень. Варто мінімізувати вживання алкогольних напоїв. Проте після святкових днів частково можуть допомогти Карсил та інші гепатопротектори.

Важливість дієти

З точки зору біохімії, печінка бере участь у процесах обміну всіх нутрієнтів, таких як:

  • білки;
  • жири;
  • вуглеводи;
  • вітаміни;
  • мінеральні сполуки.

Неправильне харчування з переважанням простих вуглеводів, трансжирів і консервантів сприяє жировому переродженню печінки. Слід контролювати якість питної води, оскільки важкі метали в її складі токсично впливають на всі органи. Не варто зловживати вітамінами, БАДами та фіточаями, бо вони також метаболізуються печінкою. Їх надмірна кількість може призвести до запалення — гепатиту.

Профілактика вірусних гепатитів

Вірусний гепатит можуть спричиняти декілька типів вірусів:

  • вірус гепатиту A;
  • вірус гепатиту B;
  • вірус гепатиту C;
  • вірус гепатиту D;

Вірус гепатиту E.Деякі типи спричиняють гострий гепатит (A, E), інші — хронічний (В, С). Заразитися гепатитом A та E можливо після вживання їжі або води, зараженої збудником. Це більш поширено в теплих країнах. Варто вакцинуватися від вірусу гепатиту A перед подорожами.
Image Гепатити B і C поширюються через кров і рідини організму. Щоб зменшити ризик, не діліться предметами особистої гігієни (зубними щітками, бритвами). Обмежте кількість статевих партнерів і завжди використовуйте латексні презервативи. Ще не існує вакцини проти гепатиту C, але можна зробити щеплення проти типу В. Варто пройти обстеження на вірусний гепатит. Оскільки він часто не має симптомів, то можна мати його роками й не знати про це.

Вага та печінка

Ожиріння значно підвищує ризик розвитку неалкогольної жирової хвороби печінки. Через зростання епідемії ожиріння поширеність хвороб печінки стрімко зростає. Найкраще, що можна зробити для печінки, — вести здоровий спосіб життя. Уникайте частого надмірного споживання їжі та алкоголю, дотримуйтеся здорового харчування та режиму фізичних вправ і пройдіть обстеження, якщо у вас є фактори ризику захворювання печінки.

Автор: Оксана Загороднюк, редактор рубрики "Краса і здоров'я" на ЖЖ.info


Краса і здоров'я | 29.05.2024 | Переглядів: 261 | медицина, Здоровье, печенка

Читайте також на цю тему: