Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Шопінг » Краса і здоров'я

Сучасні методи дослідження крові

Автор: Марія Прокопенко, 03.09.2024, 11:51:14 Сучасні методи дослідження крові

Точність і ефективність медицини багато в чому пов'язана з сучасними методами дослідження крові. Кров є “унікальним підписом” кожної людини, і це не тільки про групу крові і резус-фактор, а ще й про унікальний склад білків, мікроелементів, об'єму та інших показників. На склад крові можуть мати вплив різні фактори, у тому числі стрес, при якому організм активно продукує такі гормони як адреналін і кортизол, що може значно підвищити рівень цукру в крові. 

Кров людини виконує велику кількість життєво важливих функцій, а саме:

  • транспортування кисню;
  • транспорт поживних речовин;
  • видалення продуктів розпаду;
  • підтримку гомеостазу;
  • захист від інфекцій і багато інших. 


Дослідження крові дозволяють сучасній медицині оцінювати стан здоров'я пацієнта, виявляти патологічні зміни на ранніх стадіях безсимптомного перебігу того чи іншого захворювання, призначити адекватну терапію та контролювати її ефективність. Різноманіття методів  сьогодні робить дослідження крові актуальними в будь-яких сферах медичної науки. 

Передові методи діагностики на основі аналізу крові

Традиційними методами дослідження крові вважаються загальний аналіз, біохімія крові та деякі інші, більш специфічні види досліджень. Але сьогодні існує і багато прогресивних методів з високою інформативністю і діагностичною цінністю:

  • Генетичний аналіз крові. Дуже актуальний напрямок з погляду сучасної персоналізованої медицини, яка направлена на індивідуалізацію терапії для кожного пацієнта. Генетичні тести здатні виявити вірогідність розвитку спадкових захворювань, синдрому Дауна та багатьох інших. Секвенування нового покоління здатно під час однієї діагностичної процедури одночасно оцінювати мільйони маркерів спадкових захворювань. 
  •  Технологія CRISPR відома тим, що здатна редагувати гени. Але також вона використовується з метою діагностики вірусних, бактеріальних захворювань та новоутворень, навіть коли кількість клітин, вірусів або бактерій настільки мала, що може бути не помітна для більш традиційних методів досліджень. 
  • Рідинна біопсія. Інноваційний метод діагностики, який ефективно використовують у своїй практиці спеціалісти з онкологічних захворювань. Він дозволяє виявити не тільки патологічно змінені клітини, але навіть генетичні фрагменти ракових клітин. Йому надають сьогодні перевагу, тому що він є малоінвазивним і дозволяє проводити моніторинг клінічного перебігу хвороби в реальному часі. 
  • Аналізи крові на основі штучного інтелекту. Штучний інтелект здатний аналізувати одночасно мільйони факторів і помічати зміни, які непомітні оку людини. Обробка та інтерпретація результатів досліджень при цьому відбувається в автоматичному режимі, що виключає будь-які помилки у результатах досліджень. 


Таким чином, дослідження крові є пріоритетним напрямком в сучасній діагностиці різноманітних захворювань, а також невід'ємною частиною профілактичних заходів. Широкий спектр послуг з проведення досліджень крові можна отримати сьогодні у будь-якій сучасній лабораторії сімейної медицини https://rcld.com.ua/

Автор: Марія Прокопенко, редактор рубрики "Краса і здоров'я" на ЖЖ.info


Краса і здоров'я | 03.09.2024 | Переглядів: 219 | медицина здоровье, лечение, лаборатория, аналізи, Анализ крови, кров

Читайте також на цю тему: