Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Шопінг » Продукти та напої

Запас харчових продуктів тривалого зберігання для виживання

Автор: Сергій Ковальчук, 04.07.2022, 21:52:44 Запас харчових продуктів тривалого зберігання для виживання
Напевно, ніхто ще за всю історію людства не пошкодував, що в екстремальній ситуації має певний запас найпотрібніших речей. Хто захоплювався «Пригодами Робінзона Крузо» Даніеля Дефо, той розуміє, що на безлюдному острові важко, ба навіть неможливо вижити без врятованих із розбитого корабля речей. Чим більший асортимент опиниться під рукою, тим краще.

Серед чималого переліку таких речей найважливіше місце займає їжа. Для сільського мешканця створення і зберігання її запасів — природна необхідність. Адже цьогорічного врожаю має вистачити аж до наступного. Натомість мешканці міст звикли ледь не щодня купувати «свіжі» продукти, тож їхні запаси зазвичай розраховані на лічені дні. Наприклад, від початку вуличних боїв у Львові в листопаді 1918 року минуло лише 10 діб, а в багатьох підвалах, де постійно переховувалися мешканці, вже лютував голод.

Навіть якщо у Вас немає гаража, підвалу чи бракує місця в квартирі, створити в мирний час запас придатних для тривалого зберігання харчових продуктів нескладно. Просто не варто вважати його недоторканним. Навпаки, за будь-якої нагоди використовуйте різні складові для щоденних потреб, але не зволікайте і відновлюйте витрачені резерви.

Скільки запасів Ви наготуєте, залежить від Ваших можливостей. Зазвичай для тривалого зберігання обирають такі продукти, як:

М'ясні, рибні та овочеві консерви

Це основа будь-якого виживальницького запасу. Найкраща та найсмачніша м'ясна консерва — тушкованка, яку приготуєте самі.

Це нескладно:

На денце стерилізованої півлітрової скляної банки покласти один-два лаврові листки, по декілька горошин чорного та духмяного перцю. 400 г нарізаного шматочками м'яса (свинини або яловичини) перемішати з дрібно порізаною цибулею та однією чайною ложкою солі і скласти в банку, зверху покласти 100 г нарізаного сала. Банку заповнювати не по самі вінця — зверху ще має лишатися не менше як 3 см вільних. Прикрити, але не закривати банку стерилізованою кришкою, і поставити в холодну духовку. Увімкнути духовку, встановивши терморегулятор на 200°С. Приблизно за півгодини вміст закипить. Тоді зменшити температуру до 150 °С і готувати ще 3-3,5 години. Закрутити кришку, перевернути банку і залишити вистигати. Економічно вигідніше готувати відразу стільки банок, скільки можна розмістити на дні духовки. Можна також використовувати літрові банки. Відкрита тушкованка без холодильника зберігається недовго, тож у більших банках її зазвичай і не готують.

Ретельно приготовану тушкованку можна їсти навіть через декілька десятків років. Щоправда, за цей час м'ясо втратить консистенцію і смакові якості, але все ще матиме харчову вартість. Термін зберігання рибних консервів зазвичай не перевищує двох років — дата виготовлення зазначена на кришці. Овочеві консерви (зелений горошок, зерна кукурудзи тощо) краще обирати в металевих банках, звертаючи увагу на дату виготовлення та термін придатності.

Крупи

гречка, рис, пшоно, кукурудза, вівсянка тощо — це чудовий гарнір до основної страви з м'ясних або рибних консервів. Вони містять чимало поживних речовин і корисних мікроелементів. Зокрема, у гречці багато білка, а її «повільні» вуглеводи підтримують відчуття ситості. Однак крупи бояться вологи та шкідників. Зберігати їх слід у суцільних бляшаних або дерев'яних контейнерах, що надійно закриваються.

Макаронні вироби

Тверді сорти пшениці чудово зберігаються впродовж трьох і більше років. Вони достатньо калорійні, добре втамовують голод, але також псуються від вологи, тому звертайте увагу на міцність і надійність упакування.

Сушені зерна бобових

Ггорох, квасоля, сочевиця за складом нагадують м'ясо і можуть замінити його якщо не за смаком, то за калорійністю. Але термін придатності невеликий— за рік вони втрачають чимало корисних властивостей.

Борошно

Придатне до вживання впродовж лише 6-12 місяців, оскільки швидко псується від шкідників і вологи. Зберігати його треба так само, як крупи. На дно контейнера можна покласти лавровий лист, запах якого відлякує комах. Зате з борошна завжди можна щось спекти, щоби не бути голодним. За потреби звичне для нас пшеничне борошно можна замінити меленим білим рисом.

Супові концентрати та бульйонні кубики

Забезпечать Вас першими стравами. Покращити та урізноманітнити їхній смак можна не лише за допомогою спецій, але й комбінуючи їх між собою та з іншими продуктами.

Сухарі, галети, крекери, печиво

Замінять звичний хліб. Можуть зберігатися надзвичайно довго. Найбільшу небезпеку становлять комахи і волога.

Оцет, олія, сода, сіль, цукор, сухе молоко, томатна паста, спеції знадобляться для приготування багатьох страв. Оцет також добрий антибактеріальний засіб. У давнину римські легіонери кількома краплями оцту дезінфікували воду для пиття. Сода може замінити пральний і зубний порошки, її розчином лікують хвороби носа, горла та ротової порожнини. Оцет і сода мають необмежені терміни зберігання. Томатна паста — джерело вітаміну С та бета-каротину, вона неабияк урізноманітнить Ваше щоденне меню. Обирати слід продукти у скляній, а не металевій тарі. Олію також краще зберігати в скляній тарі. Посудину з цукром слід ставити не на підлозі, а якомога вище.

Мед, варення, згущене молоко, батончики зразка «Снікерс», соки тривалого зберігання, родзинки, курага, сухофрукти тощо стануть вишуканим десертом. Мед має необмежений термін придатності й не втрачає корисних властивостей. Його енергетична й лікувальна цінність надзвичайно висока. Мед слід зберігати в надійно закритій скляній тарі в темному місці. Варення також може стояти дуже довго. Навіть якщо поверхню вкриє пліснява, її з тонким верхнім шаром можна зняти, а решта продукту лишається так само смачним і корисним. Батончики зразка «Снікерс» з арахісом надзвичайно поживні. Декілька одиниць даруютьлюди- ні денну норму кілокалорій, а глюкоза допоможе впоратися зі стресом і підніме настрій.

Кава, чай, какао, горіхи, пластівці, сухе молоко, картопля, цибуля та інші продукти завершують цей перелік, який аж ніяк не претендує на вичерпність.

Ви можете змінити або розширити цей список виживальни- цького запасу на підставі власного досвіду та порад людей, яким довіряєте.

Відомі різні норми витрат харчів на людину. Наприклад, вважають, що здоровому чоловікові, який виконує багато фізичної роботи, треба 125 г тушкованки, 150 г крупи, 100 г цукру, 20 г солі, 6-8 г чаю чи кави на добу. Але зазвичай норми визначаються обсягом запасів.

Існує чимало різних добових норм харчування. З погляду енергетичної цінності зазначена мінімальна кількість продуктів більш-менш забезпечує життєдіяльність здорового чоловіка, який виконує багато фізичної роботи. У такому раціоні бракує овочів і фруктів, тож його ефективність не можна вважати тривалою. У дійсності щоденні норми та меню визначатимуться обсягом виживальницького запасу та можливостями його поповнення.

Серед інших речей, які стануть у пригоді:
  • ліки, медичні препарати та засоби, звичні для Вас лікарські трави тощо;
  • туалетне мило, зубна паста або порошок, інші засоби гігієни;
  • алкоголь, який у скрутні часи завжди слугував стабільною валютою;
  • тютюнові вироби;
  • господарське мило (може замінити інші мийні засоби), пральний порошок, товари побутової хімії;
  • сірники, запальнички, свічки;
  • пальне;
  • акумулятори,батарейки;
  • питна вода тощо.

І хоч призбирати виживальницькі запаси важливо, але не варто переборщити. Ваше житло, гараж чи навіть підвал — не склад на випадок «кінця світу». Відстежувати термін придатності величезної кількості різних продуктів буде дуже складно. Майте на увазі також, що в разі евакуації все зібране в поті чола, найімовірніше, доведеться покинути. Тож бережіть душевний спокій та не втрачайте розсудливості. 
Автор: Сергій Ковальчук, редактор рубрики "Продукти та напої" на ЖЖ.info
Продукти та напої | 04.07.2022 | Переглядів: 819 | голод, продукты, Война, запас

Читайте також на цю тему: