Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Шопінг » Автомобілі

Стратегії зниження впливу шинної промисловості на довкілля

Автор: Егор Мокрицкий, 09.11.2023, 19:19:54 Стратегії зниження впливу шинної промисловості на довкілля

Існує кілька стратегій пом'якшення наслідків, прийнятих для викорінення існуючих проблем, таких як концепція 3R — скорочення, повторне використання та переробка, впровадження відновлюваних джерел енергії (енергія вітру, сонячна енергія тощо), використання екологічно чистих матеріалів та методів для виробництва шин і т.д.

Концепція 3R була одним із найпопулярніших гасел серед захисників навколишнього середовища в останнє десятиліття. Скорочення використання неекологічно чистої продукції чи сировини для коліс входить у концепцію «Скорочення». Однак без остаточної розробки відповідних комерційно життєздатних альтернатив важко обмежити використання будь-якого матеріалу у встановлених рецептурах через економічні, а також технологічні обмеження. У сучасному світі буде практично нездійсненним завданням відмовитися від використання коліс на гумовій основі, оскільки у нас немає кращої альтернативи, яка могла б зайняти їхнє місце, не торкаючись при цьому вимог до мобільності.

Повторне використання автошини є важливим та визнаним методом з використанням різних методів, включаючи відновлення протектора.

Екологічніший процес дозволяє повторно використовувати відпрацьовані шини без значної шкоди експлуатаційних характеристик. Це дає змогу зменшити площу звалищ та розв'язувати екологічні проблеми. Також корисно скоротити викиди кількості CO2 та мільйонів тонн технологічних масел, які пов'язані з виробництвом та подальшим продажем нових коліс. Яскравий приклад з Китаю, де за підсумками 2022 року розміром, що найбільше продається, стали автошини 195/65 15.

Відновивши автошину, можна заощадити близько 40% грошей, порівняно з купівлею нової. Однак новий клас бюджетної гуми робить відновлення протектора неактуальним, оскільки воно коштує набагато дешевше, ніж відновлений. Крім того, пошкодження, що виникає в зоні хорди, може вплинути на термін служби відновленої покришки, оскільки в процесі процесу замінюється лише протекторна частина автошини.

За останні 15-20 років рівень переробки використаної гуми різко збільшився у всьому світі, особливо в таких країнах, як США, Японія та Європейський Союз. Підвищена ефективність методів переробки також дуже впливає на це різке зростання. В результаті цілеспрямованих досліджень промисловості та наукових кіл продукти, отримані з використаних шин, отримали юридичне визнання як цінну вторинну сировину та альтернативне джерело енергії.

Існують перевірені методи використання відпрацьованих коліс як недороге паливо для електростанцій та цементних заводів. Вторсировина також використовується як будівельна сировина. Заміна має найбільш позитивний ефект завдяки екологічності та зниженню загальної вартості процесу. Переробка стала можливою завдяки двом основним аспектам: рекуперації енергії та рекуперації матеріалів.

Рекуперація енергії здійснюється шляхом використання як альтернативного джерела енергії для виробництва цементних печей, паперових фабрик, теплових електростанцій, котлів у промисловості тощо. Крім того, заміна викопного палива, такого як вугілля, на сталеливарних заводах є ще однією областю, де використані шини знайшли застосування.

Рекуперація матеріалу здійснюється у вигляді будівельного матеріалу, крихти або подрібненої гуми у формованих виробах у вигляді термопластичних композитів.

З огляду на обсяги утворення відпрацьованих шин та темпи популяризації скорочення, повторне використання та переробка, як і раніше, залишаються вкрай недостатніми. Головним чином через складності управління, низький рівень переробки, вартість, недостатню обізнаність громадськості тощо.

У цій перспективі гума розглядається як класичний приклад великосерійного промислового продукту невідновлюваного нафтового походження, який не вписується в бажану парадигму скорочення, повторного використання та переробки.

Автор: Егор Мокрицкий, редактор рубрики "Автомобілі" на ЖЖ.info
Автомобілі | 09.11.2023 | Переглядів: 340 | авторезина, автошины, Автомобиль, шины

Читайте також на цю тему: