Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Місто і життя » 2016 » Июль » 24 » 22:25:22

Как украинцам законно отказаться от централизованного отопления

24.07.2016, 22:29:22 14326 24 Помилка?Помилка в тексті?
Виділили слово мишкою
і натисніть Ctrl+Enter
Как украинцам законно отказаться от централизованного отопления

В связи с повышением тарифов на централизованное отопление многие потребители хотят отказаться от услуги и установить в квартирах газовые котлы или электрические батареи. Но, можно ли отключить в квартире централизованное отопление (ЦО) и какие альтернативные источники тепла выгодно устанавливать в помещении?
 

Кто и как может отключиться от централизованных поставок тепла


Начнем с главного вопроса — отключить от централизованного теплоснабжения можно только весь многоквартирный дом. Такая норма прописана в «Порядке отключения отдельных жилых домов от сетей централизованного отопления и снабжения горячей водой при отказе потребителей от централизованного теплоснабжения» . Документ утвержден приказом Министерства строительства, архитектуры и жилищно-коммунального хозяйства Украины № 4 от 22.11.2005 года (последняя редакция — от 09.08.2008 года).

В документе не предусмотрено отключение отдельной квартиры от централизованного теплоснабжения.

Для того, чтобы отключить дом от отопления владелец здания (ЖКС, ЖСК или ОСМД) должен написать заявление в межведомственную комиссию при райадминистрации. В заявлении следует указать причину отказа от услуги. Также необходимо предоставить копию протокола общего собрания жильцов дома и решение об отключении от системы ЦО и обустройстве в здании системы индивидуального или автономного отопления. Решение должны поддержать все владельцы квартир — в противном случае комиссия откажет в отключении дома от ЦО.

Глава правления Всеукраинской ассоциации по вопросам энергосбережения Роман Спивак рассказал: «Когда отключается целый дом от центрального отопления, тогда ставится заглушка на входе. Соответственно все внутридомовые сети центрального теплоснабжения демонтируются». В таком случае не будет приходить счет за отопление мест общего пользования.
 

Какие виды отопления можно использовать в доме


По словам эксперта, альтернативными видами отопление может служить газовое или электрическое, но каждый вариант необходимо согласовывать с поставщиком газа или электричества. «Установка газовых котлов должна быть согласована с газовой службой. Если это не противоречит техническим возможностям и есть 100% согласие жильцов дома. Главной технической проблемой является отсутствие дымовых каналов в многоэтажных домах», - отмечает Роман Спивак. Это касается и установки электрического оборудования — нельзя использовать индивидуальное отопление хаотично.

Специалист отмечает, что при невозможности подавать тепло централизованно, вопрос может быть решен путем установления крышной или модульной котельной.

Однако, прежде чем отказываться от централизованного отопления, следует утеплить дом, установить общедомовые счетчики тепла. Такие меры позволят снизить стоимость услуги. «Возможно, не стоит отказываться от ЦО, а деньги, которые намеревались потратить на альтернативное отопление, вложить в энергоэффективные мероприятия. Это позволит значительно уменьшить счета в квитанциях», - подытожил эксперт, передает domik.ua

Напомним, с 1 мая 2016 в Житомире повысились тарифы на газ, подорожала горячая вода и отопление

Тэги: Житомир, отопление, Газовый котел

Схожі новини:


Комментариев: 24
viewer
1 Name Surname (viewer)   • 06:46:46, 25.07.2016 [Материал]

Ага, треба згода всіх власників квартир, а Ви її фіг коли отримаєте. У мене колега живе у будинку де 12 квартир, 3 вже відрізались від централізованого, інші 8 квартир за те, щоб відрізатись від централізованого, а в 9-й живе пенсіонерка на субсидіях, яка навіть не погодилась, щоб їй встановили автономку за рахунок інших 8, які хочуть від'єднати будинок від централізованого опалення. "А зачєм мнє, у мєня же субсідія, я апрєдєльонний працент ат пєнсіі заплатіла за камуналку, а всьо астальноє заплатіт ктота другой са сваіх налогав". Тому шукайте обхідні шляхи, або робіть ОСББ і встановлюйте теплові лічільники і утеплюйте будинок
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=845313678913948&set=a.249085051870150.47674.100003059702914&type=3
viewer
2 Name Surname (viewer)   • 06:49:01, 25.07.2016 [Материал]

Субсидії взагалі придумані, як геніальний механізм викачування грошей напряму з бюджету
http://www.epravda.com.ua/rus/publications/2016/02/5/579993/

і все це дуже сумно закінчиться

http://tyzhden.ua/Politics/161945
electrician
10 IGOR (electrician)   • 11:34:46, 25.07.2016 [Материал]

По-перше, діюча субсидійна схема шахрайська, грошей люди на руки не отримують, субсидійні кошти напряму осідають на рахунках монополій; По-друге, субсидійна система вбиває енергозбереження і енергоефективність - в зниженні споживання енергоресурсів не зацікавлені як монополісти так і споживачі; По- третє, субсидії сприяють тінізації економіки - зараз до работодавців масово звертаються робітники з проханням показувати занижену зарплату, тому що чим менша зарплата тим більше розмір субсидії ...
Hoakina
3 Марина (Hoakina)   • 07:03:40, 25.07.2016 [Материал]

як можна знизити ціни на опалення, встановивши тепловий лічильник? вода подається однакової температури. Якось можна це регулювати, знаю. Але як?
viewer
4 Name Surname (viewer)   • 08:27:34, 25.07.2016 [Материал]

По-перше, коли встановите загальнобудинковий лічільник тепла і будете контролювати, як тепловики знімають з нього показники (скоріше всього це буде контролювати голова ОСББ), Ви почнете платити саме за СПОЖИТЕ тепло, а не нараховане по квадратурі квартири.
По-друге, щоб регулювати постачання тепла в буднок, є така штука як ІТП (індивідуальний тепловий пункт) (у коментарі №1 є ссилка на тарифи в київському ОСББ "Срібне коло", так вони встановили ІТП і утеплили весь будинок, а не латочно, і стелі там висотою 3,05).
Ось перше відео із серії семінарів про зменшення енерговитрат, знайдіть серію, де описано те, що Вас цікавить і прослухайте
https://www.youtube.com/watch?v=vgzzIlOPD70
viewer
5 Name Surname (viewer)   • 08:37:39, 25.07.2016 [Материал]

Ось ще ця людина профільно займається питаннями енергоефективності, і вже замінив у багатьох багатоквартирних будинках централізоване опалення на інші варіанти, можете з ним проконсультуватись, що буде найкраще у вашому випадку робити
https://www.facebook.com/rospiv
Hasan
6 Олександр (Hasan)   • 08:41:40, 25.07.2016 [Материал]

"Знизити ціни на опалення, ВСТАНОВИВШИ тепловий лічильник" - це доволі поширена байка (з огляду на сьогоднішні реалії), ноги у якої ростуть з кінця 90-х - початку 2000-х років. Тоді ставала масовою кампанія по встановленню теплолічильників на будинки і через несправедливе співвідношення тарифів для розрахунків по лічильнику і "по площі" (без лічильника) ті, хто ставили лічильники, отримували рахунки з меншими сумами.
Така економія В ОПЛАТІ трохи менше, ніж повністю була обумовлена перекосом тарифів у сторону заниження вартості гігакалорії або завищенні норми теплоспоживання (не важливо). Побачивши, як сусідні будинки, які перші поставили лічильники, отримують менші рахунки ("сразу в два раза мєньшє сталі платіть"), мешканці інших будинків і собі кинулись... А теплопостачальні підприємства, які побачили, що виручка падає при тих же затратах, при наступних піднятті цін просто збільшували ціни НЕПРОПОРЦІЙНО - для тих, хто розраховується по лічильнику - більше, хто по площі - менше. За останні років десять не пам"ятаю жодного подорожчання, коли ціни "по площі" піднялися б більше, ніж для тих, хто розраховується по лічильнику - лише навпаки. Подорожчання 2014 року - найбільш яскравий приклад.
І з часом ВАРТІСТЬ централізованого опалення для обох категорій вирівнювалась і ІМХО зараз економія при розрахунках по лічильнику (порівняно з розрахунками без нього) визначається зовсім іншими факторами - чи великі втрати тепла у будинку, який рівень теплового комфорту у будинку, який відсоток мешканців з автономним опаленням (бо опалення місць загального користування, пораховане загальним лічильником, оплачують ті, хто користується центральним опаленням), балансуванням системи опалення тощо, а не просто тим, що поставили лічильник і почали економити...
Можливо, з введенням у минулому опалювальному сезоні розрахунків з врахуванням температури зовнішного повітря (для тих, хто без лічильника) щось змінилось, але поки не можу щось конкретного сказати.
viewer
7 Name Surname (viewer)   • 09:02:21, 25.07.2016 [Материал]

Встановивши лічільник, Ви заплатите лише за спожите, а не намальоване зі стелі монополюгами-тепловиками, ось для чого потрібен лічільник. А вираховувати вартість опалення по температурі зовнішнього повітря, це все одно, що платити за електроенергію по тривалості світлового дня.
Як корелюється темпертаура за віконом із кількістю поставлених до будинку гігакалорій? Відповідь - а невідомо як.
Hasan
11 Олександр (Hasan)   • 12:43:43, 25.07.2016 [Материал]

"Встановивши лічільник, Ви заплатите лише за спожите"
Сперечатись не буду, доводиться мати справу з СОТНЯМИ лічильників. Але давайте конкретизуємо, за яке "спожите" заплатите...
В існуючих умовах внутрішньобудинкових систем опалення з вертикальним розведенням стояків (яких абсолютна більшість) Ви пропорційно заплатите за спожите ВСІМ БУДИНКОМ. Тобто, окрім того, що спожито квартирою, будете оплачувати за втрати у внутрішньобудинкових комунікаціях ДО квартири, опалення місць загального користування тощо. І якщо сусід буде випускати тепло у незакриту кватирку, то Ви теж будете за це платити. Пропорційно. Без іншого сусіда з автономним опаленням.

"А вираховувати вартість опалення по температурі зовнішнього повітря, це все одно, що платити за електроенергію по тривалості світлового дня"
ЗАВЖДИ, коли доводиться чути якесь порівняння, виникає думка - критично людина підійшла до підбору аналогії чи вибрала щось під свою точку зору. Порівняння не зовсім коректне.

"Як корелюється темпертаура за віконом із кількістю поставлених до будинку гігакалорій? Відповідь - а невідомо як"
Я б, наприклад, відповів - обернено пропорційна залежність:
http://www.rosteplo.ru/Tech_stat/ensb_3009.files/image011.jpg

Давайте поясню, про що я пишу.
Я - В ЖОДНОМУ РАЗІ НЕ ПРОТИ встановлення теплолічильника НА ВЕСЬ БУДИНОК.
Я ЗВЕРТАЮ УВАГУ на нюанси розрахунків за таким лічильником.
І якщо економія при розрахунках по лічильнику (порівняно з розрахунками без нього) сьогодні, допустимо, є. Хоча, логічно припустити, що повинна бути якась кількість будинків, де такої економії НЕМАЄ (а є ПЕРЕПЛАТА). Так от, якщо ціна гігакалорії підніметься на 50%, а тариф по нормі зросте лише на 15% (як це було у 2014 році), то Ви переконаєтесь, що справа не тільки і не стільки у лічильнику, а у співвідношенні тарифів і механізмах розрахунків.
Sandra
17 Sandra (Sandra)   • 22:55:57, 25.07.2016 [Материал]

Це лише в тому разі, якщо ви встановити квартрирний лічильник. Загальнобудинковий лічильник вирішує проблему перних переплат на глобальному рівні, а на локальному лише обтяжує. Загальна кількість ГКл ділиться пропорційно між мешканцями. Але чому людина з утепленим фасадом, МП вікнами та якісними дверима, повнинна оплачувати тепловтрати сусіда з дірками у дверях та вікнах?
viewer
18 Name Surname (viewer)   • 23:22:38, 25.07.2016 [Материал]

У більшості будинків схема розводки на опалення така, що квартирний лічільник тепла фіг поставиш. Бо при СРСР не передбачалось його встановлення. Це хіба у нових будинках є така можливість.
Sandra
19 Sandra (Sandra)   • 23:28:09, 25.07.2016 [Материал]

при наявності прямих рук та кількох метрів ПП труби, це питання вирішується
Hasan
20 Олександр (Hasan)   • 00:12:30, 26.07.2016 [Материал]

ІМХО, не вирішується так просто.
В коментарі № 16 Ви правильно пишете про наявність кількох стояків - значить потрібно встановлювати кілька лічильників. А якщо, наприклад, якийсь з них вийде з ладу? Як у такому разі правильно нараховувати оплату за тепло? Ну і різницю по температурі теж треба забезпечити...
Доводилось встановлювати квартирні лічильники при вертикальній розводці (за певних умов - перший поверх, велика кількість споживачів з АО на стояку тощо), але проблем стільки, що, на мою думку, воно того не варте...
Sandra
23 Sandra (Sandra)   • 20:04:02, 26.07.2016 [Материал]

А якщо з ладу вийде холодильник, чи то вмерти з голоду???
Hoakina
8 Марина (Hoakina)   • 09:19:44, 25.07.2016 [Материал]

панове, дякую! буду доводити до відома того, хто в нашому будинку все вирішує.
viewer
9 Name Surname (viewer)   • 09:51:04, 25.07.2016 [Материал]

Ось прогляньте коротенький сюжет, як змешили вартість опалення у багатоквартирних будинках Луцька
https://www.youtube.com/watch?v=YLrg4KzcvNs&feature=youtu.be&t=180
nik41
12 nikolay (nik41)   • 13:49:17, 25.07.2016 [Материал]

Все данные здесь советы можно отнести к бреду сивой кобылы.
1. Счетчики врут если температура теплоносителя ниже нормы.
Это как плата за газ с содержанием воздуха выше нормы.
Никто эти параметры не контролирует.
2.Мы находимся в рабстве ( без всякого преувеличения) у нашего Правительства.
3.При самовольном отключении отдельной квартиры все равно с Вас сдерут через суд
всю теоретически упущенную выгоду "Житомиртеплокоммунэнерго".
Тепла Вы не получите( отрезав все батареи), а денежки все равно заплатите.
Такого бл...ва нет ни в одной стране мира.
Вот фамилии судей Коллегии судей судейской Палаты по гражданским делам Высшего специализированного суда Украины при рассмотрении гражданских и уголовных дел, принявших такое решение.

Головуючого: Ткачук О.С.
Суддi: Висоцька В.С.
Уманова О.В.
viewer
13 Name Surname (viewer)   • 14:02:37, 25.07.2016 [Материал]

Ви таку нісенітницю написали.
Це лічільник гарячої води у Вас у крані рахує просто куби.
А загальнобудинковий лічільник тепла рахує не куби води, а гігакалорії.
А те, що при самовільному відключенні з Вас здеруть немаленький штраф - це і так ясно.
nik41
14 nikolay (nik41)   • 19:03:55, 25.07.2016 [Материал]

Счетчик на багатоквартирный дом не решает проблемы экономии ваших гривен.
Вам доходчиво объяснил это Хасан.
"Житомиртеплокомэнерго" не умеет и не хочет регулировать подачу теплоносителя в зависимости от температуры окружающей среды. Чем больше оно сожжет газа, тем больше Вам придут платежки. И это их устраивает. Никто их не сможет прижать в этом.
На одном доме жильцы сами провели эксперимент.
Наняли слесаря,который ежедневно днем перекрывал подачу теплоносителя до счетчика.
Тупо закручивал вентиль и следил, чтобы вода в радиаторах не замерзла.
На ночь открывал вентиль до нормы.
Платежки уменьшились в три раза.
Но.Это незаконно.Надо получить разрешение, разработать проект в Институте.Переделать( автоматизировать) часть системы отопления. Кстати, там есть взаимосвязь в датчиками температуры окружающей среды. В ценах 2013 года это было 150 тыс. грн.
viewer
15 Name Surname (viewer)   • 20:14:47, 25.07.2016 [Материал]

Звісно, ІТП кошутує дорого, а утеплити будинок ще дорожче (поміняти вікна на міжповерхових клітинах, затягнути утеплювачем весь будинок, а не латками), але воно вартує витрачених коштів.
Ось досвід Луцька
https://www.youtube.com/watch?v=YLrg4KzcvNs&feature=youtu.be&t=303
Hasan
21 Олександр (Hasan)   • 00:44:14, 26.07.2016 [Материал]

Так не вміє (не хоче) регулювати чи температура теплоносія менша за нормативну (коментар № 12)?
Теоретично, "ЖТКЕ" зацікавлене у максимальній реалізації.
Але реалії такі, що "Нафтогаз" з "ЖТКЕ" зіб"є оплату за газ набагато ефективніше, ніж воно - зі своїх споживачів за свої послуги. Тому за спалений газ понад ліміти ЖТКЕ заробить, в першу чергу, заборгованість по зарплаті...

А зменшені в три рази платіжки внаслідок відкривання-закривання засувок - ще одна байка. Якщо навіть закривати їх повністю, то все одно ніч зимою триває більше 1/3 доби і температура вночі, як правило, падає, тому ефекту у вигляді потрійного зниження теплоспоживання при таких умовах досягнути неможливо (від слова ніяк).
Та й сумніваюсь я, що хтось буде мовчки спостерігати, що у нього "тільки що вода у батареях не замерзає". Поскаржиться у ЖЕК/ЖТКЕ/міськраду/Кабмін або експеримент закінчиться фізичним насиллям над недолугим експериментатором.

Автоматичне регулювання по прикладу відкривання-закривання засувок якогось значного ефекту теж навряд чи дасть. Оскільки це житловий будинок у якому цілодобово перебувають люди, то знижувати температуру приміщень ніхто не дозволить. Температура теплоносія таки регулюється на котельні (залежно від температури зовнішнього повітря). Тому у випадку відкритих кватирок від "перетопу" хорошого результату можна досягнути звичайним регулюванням витрати теплоносія на будинок і балансуванням внутрішньобудинкової системи опалення. До слова кажучи, це потрібно буде зробити навіть з автоматичним регулюванням.
viewer
22 Name Surname (viewer)   • 10:22:33, 26.07.2016 [Материал]

На 21
--------------------------------
Автоматичне регулювання по прикладу відкривання-закривання засувок якогось значного ефекту теж навряд чи дасть.
-------------------------------
Якщо це так, як Ви пишете, як тоді у Луцьку добились зменшення плати за тепло з 17 до 10 грн? (Ось лінк на відповідний момент)
https://www.youtube.com/watch?v=YLrg4KzcvNs&feature=youtu.be&t=303
Hasan
24 Олександр (Hasan)   • 00:10:18, 27.07.2016 [Материал]

Як правило, відео не дивлюсь, але цей сюжет мені був цікавий обладнанням теплового пункту. Задуманий даний ІТП приблизно так. На вході стоїть тепловий лічильник (його не видно, обчислювач, очевидно, у білому ящику на стіні на задньому плані). Після лічильника на подачі стоїть сідловий клапан фірми "Belimo" (клапан синього кольору, а на ньому електропривід з оранжевою кришкою). Після клапана - насосна група*, яка забезпечує циркуляцію теплоносія всередині будинку. Ще є, як мінімум, датчик зовнішнього повітря, датчик температури теплоносія і контролер, якого я, на жаль, не побачив або не ідентифікував. При відкритому клапані насоси "ганяють" більш гарячий теплоносій з тепломережі. Якщо контролер подає сигнал на закривання клапана (повне чи часткове), то на вхід насосної групи поступає вже більш холодний теплоносій зі зворотнього трубопроводу (через перемичку зі зворотнім клапаном).
* Насоси використовують електроенергію по цінах, мабуть, як для юридичних осіб, але думаю, що цього ніхто не враховує, коли озвучує "економію"

Я не знаю, хто і яким чином обраховувалися цифри, які фігурують у сюжеті. Але, як мінімум, порівнюють тепле з м"яким - тариф без лічильника і вартість опалення з ІТП. А чи був на будинку лічильник ДО встановлення ІТП? Якщо був, то наскільки зменшилось споживання тепла завдяки ІТП?
І навіть з сюжету виникає питання, коли проводилось утеплення? Бо судячи з сюжету - ПІД ЧАС опалювального сезону. І як у такому разі можна коректно порахувати, яку економію дає ІТП, яку - утеплення, а яка - неправильно порахована через різні температури повітря у різні періоди?

Якби були, наприклад, схожі дані, як на рисунку, що я привів у ком. № 11 (http://www.rosteplo.ru/Tech_stat/ensb_3009.files/image011.jpg), то більш-менш точно економію від ІТП можна було порахувати, проінтегрувавши різницю між лініями трендів ДО ІТП і З ІТП (з врахуванням вагових коефіцієнтів стосовно діапазонів температур, оскільки є різна кількість днів з різними температурами повітря).
Бо просто цифри "з 17 до 10, а потім ще до 7" у кращому випадку є суб"єктивними оціночними судженнями, а у гіршому - нагадують рекламу "економайзерів пального" (майже жарт).
Sandra
16 Sandra (Sandra)   • 22:48:42, 25.07.2016 [Материал]

Зараз користується попитом схема переходу на альтернативні джерела зі встановленням на стояк лічильників тепла, які по суті не передбачають відмови від ЦО. Тобто ви встановлюєте, наприклад, електрокотел чи тепловий насос (один чувак навіть планує опалюватись двома кондиціонерами) і отримуєте тепло від них. Лічильник не фіксує отримання тепла від ЦО і відповідно не нараховується плата. Але вартість лічильників досить кусюча. Іноді в квартрирах йде по кілька стояків, отже встановлювати потрібно на кожен з них. В цьому є і плюс, оскільки при надто низьких температурах, коли альтернативне джерело не зможе компенсувати тепловтрати, можна відкрити крани на радіатори і отримувати тепло від ЦО. Кілька морозних днів не так сильно вдарять по кишені.
Ще одні чуваки відрізались самовільно та нині судяться що за фактом послуга не була надана, тому за неї не варто платити. Такий варіант підходить більше людям зі сталим доходом та психікою. Краще вже з лічильниками погратись.
Оголошення на ЖЖ інфо: