Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Україна

Що таке іпотека: як взяти кредит на житло

Автор: Артем Кондратюк, 26.12.2020, 23:11:08 Що таке іпотека: як взяти кредит на житло
Ринок нерухомості в нашій країні постійно розвивається. Незважаючи ні на що, в кожному місті будується нове житло різного рівня. Однак, покупка власних квадратних метрів для більшості українців – це серйозне випробування для сімейного бюджету. Далеко не кожна сім'я в змозі купити квартиру або будинок через високу вартість. У таких ситуаціях кредит на житло є хорошим варіантом покупки нерухомості для життя.

Що таке іпотека

Деякі українці можуть не знати, що таке іпотека, які умови по житловому кредитуванню бувають, що необхідно для отримання позики. Це вид покупки житла, коли частково використовуються особисті заощадження і позикові гроші фінансової установи. Іпотека в Україні дозволяє купити квартиру на вторинному ринку, а також стати володарем заповітних квадратних метрів в новобудові. Також Іпотека може бути оформлена банком для придбання приватного будинку.

Залежно від умов фінансової установи, початковий внесок повинен становити 10-50%. Решту суми можна отримати від банку в кредит під відсотки. Оформити покупку квартири в кредит лише за рахунок коштів банку можна тільки за умови надання додаткової застави.

Для безпеки банку, купується в кредит нерухомість, стає заставою по кредиту до тих пір, поки позичальник не виплатить тіло кредиту з відсотками. У разі іпотечного кредитування, Житло оформляється на позичальника, проте існує ряд обмежень. Наприклад: будинок або квартиру не можна продати, здати в оренду або обміняти до тих пір, без згоди фінансової установи.

Основні умови

Іпотека в Україні можлива і без початкового внеску. Ці Умови, а також індивідуальні кредитні програми, графіки погашення заборгованості, залежать від фінансової установи, яку ви виберете. Інші умови:

  • процентна ставка в залежності від терміну кредитування становить 15-20% річних;
  • сума кредиту до 70% від оціночної вартості застави;
  • одноразова комісія-0,5-1% від суми кредиту, що видається.


Існують і інші умови, які можуть дещо відрізнятися в різних банках. Проте, практично всі фінустанови в обов'язковому порядку вимагають страхування життя клієнта і застави, проведення оцінки заставного майна. Всі умови в частині забезпечення кредиту прописуються в іпотечному договорі і завіряються у нотаріуса. Перед підписанням договору необхідно уважно вивчити кожен пункт документа, і в разі виникнення питань, звертатися в банк для роз'яснень.

Терміни кредитування

Сьогодні іпотека в Україні видається максимум на 20 років. Мінімальний термін не встановлено. Більш того, деякі банки пропонують пільгові процентні ставки при оформленні кредиту на житло на термін до 5 років. Це дозволяє купити нерухомість для життя, навіть якщо вам не вистачає невеликої суми.

Як оформити

Перед тим, як оформити іпотеку в Україні, необхідно вибрати житло, а також банківську установу. Після цього потрібно відвідати відділення і надати необхідні документи:

  • паспорт або ID-карту позичальника, а також чоловіка або дружини;
  • ІПН (якщо є);
  • свідоцтво про шлюб/розлучення (якщо є);
  • довідку або інші документи, що підтверджують доходи сім'ї;
  • правовстановлюючі документи на житло, що купується.


Також банк при необхідності може запросити інші документи, що підтверджують платоспроможність позичальника. Після оперативного розгляду заявки, буде прийнято рішення про видачу кредиту на покупку житла.

Автор: Артем Кондратюк, редактор рубрики "Україна" на ЖЖ.info
Україна | 26.12.2020 | Переглядів: 834 | Недвижимость, квартира

Читайте також на цю тему: