Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Надзвичайні події » 2008 » Февраль » 25 » 16:25:12

Житомирский турист, попавший под лавину в Карпатах, 15 часов раскапывал снег

25.02.2008, 16:25:12 5527 1
Житомирский турист, попавший под лавину в Карпатах, 15 часов раскапывал снег

22 лютого стало другим днем народження для 38-річного підприємця із міста Житомира. Любов до екстріму зіграла з ним злий жарт, і тільки зібраність та витривалість, хороша екіпіровка самого чоловіка, оперативність та професіоналізм гірських рятувальників допомогли йому уникнути жахливої смерті під сніговою лавиною.

Приїхавши напередодні власним авто у Карпати, мандрівник залишив свої речі на турбазі „Заросляк”. Десь о 15 годині він самостійно вирушив досліджувати околиці, не повідомивши про це ні адміністрацію турбази, ні гірських рятувальників. Не звернув увагу чоловік і на застереження місцевих мешканців, котрі переконували його не йти в гори за таких погодніх умов. Гість із Житомира був абсолютно впевнений у власній безпеці та своєму сучасному імпортному спорядженні.

Милуючись карпатськими краєвидами, чоловік втратив орієнтацію у часі і просторі. Останнє, що він пам’ятає – якийсь незрозумілий шум. Прийшовши до тями, горе-турист спочатку не зрозумів, де він знаходиться: довкола було темно і холодно, як у могилі. Мабуть, це найстрашніше у житті – відчути, що тебе поховано заживо.

Тієї ночі чоловік і на хвильку не склепив повіки, розмірковуючи над тим, як же вибратися цілим та неушкодженим із снігової пастки. Як же картав він себе за нерозсудливість та намагання будь-що доказати, що природні стихії йому не страшні! Але займатися самоїдством у такій ситуації – справа безглузда. Поки є життя – є й надія. Зібравшись з духом, чоловік почав досліджувати снігові завали над собою.

Близько 15 годин знадобилося горе-туристу, щоб вибратися із крижаної могили. Вже потім, оглянувши місце свого ув’язнення, житомирянин вжахнувся: цілу ніч його відділяв від поверхні майже метровий завал снігу. Боліла нога, було страшно, але чоловік розумів: поки що він тільки на півдорозі до спасіння. Холод швидко міг зробити справу, розпочату лавиною. У пригоді туристу стало його спорядження: за допомогою газового мінібалону потерпілий зумів хоча б трохи зігрітися. А десь о восьмій ранку наступного дня за допомогою мобільника чоловіку вдалося зв’язатися із дружиною та повідомити про жахливу ситуацію, в якій він знаходився.

Звістка про заблукалого туриста вже невдовзі дійшла до місцевих гірських рятувальників, котрі тут же вирушили на пошуки нещасного. До проведення пошуково-рятувальних робіт було залучено 17 чоловік. Пошуки тривали кілька годин. А 22 лютого в обідню пору горе-туриста знайшли ворохтянські рятувальники біля водоспаду на річці Прутець між горами Говерла та Брескул. Потерпілого за допомогою волокуші доставили на турбазу «Заросляк». Після надання першої медичної допомоги чоловік очікував на прибуття дружини і дякував ласкавій долі, котра оберегла його від нещастя, та рятувальникам, котрі нагодилися вчасно, повідомляє Центр пропаганди ГУ МНС в Івано-Франківській області.

Схожі новини:


Комментариев: 1
kwadrat
1 Вячеслав Немировский (kwadrat)   • 17:18:20, 14.01.2010 [Материал]

Лавина. Прошло 2 года. Два года новой жизни, второй день рождения...

Приглашаю отдохнуть и ПОУМНЕТЬ 20-21.02.2010 в Карпаты (Ворохта) на 2 дня с восхождением на зимнюю Говерлу (если погода пустит) и катанием на лыжах/сноубордах.

В программе первого дня:

1. "Чаепитие" с работниками горно-спасательного отряда, принимавшими участие в операции по моему спасению 22.02.2008г. Вопросы-ответы о лавинной безопасности.
2. Восхождение на Говерлу при умеренных для этого сезона погодных условиях.
3. В чём конкретно мне НЕ помог 25-летний опыт восхождений. Причины моего попадания в 700-метровую лавину и последствия, которые привели к 20-часовой борьбе за выживание под вершиной (за прошедшие 2 года собрана масса материалов о лавинах, о спас-операциях и проведён целый ряд экспериментов в зимних Карпатах).
4. Вечером сауна.

В программе второго дня:

1. Лыжи/сноуборды в Буковеле.
2. Вечером отъезд домой.

Подробности на clubdirectorov.com в разделе "Разное >>> Досуг и хобби бизнесменов >>> Где и как мы отдыхаем".

ПС. Если мой опыт поможет спасти ещё хотя бы одну жизнь, значит шанс был подарен мне не зря.

Оголошення на ЖЖ інфо: