Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Кримінал » 2009 » Январь » 20 » 12:38:50

Мошенники из Житомира оформили 130 фиктивных кредитных договоров в Киеве

20.01.2009, 12:38:50 10057 1
Мошенники из Житомира оформили 130 фиктивных кредитных договоров в Киеве

Чергову аферу з кредитними спілками викрили працівники столичної міліції. Розплутуючи клубок злочину з однією з спілок, правоохоронці вийшли на слід іншої. Про це «Журналу Житомира» повідомили в прес-службі МВС України.

Певно, добряче витратившись на новорічні та різдвяні свята, люди вирішили наповнити свого гаманця за рахунок раніше заощаджених грошей. Однак  при спробі отримати свої кровні на них очікувала невдача – кошти видавати відмовлялися. Тож лише упродовж п‘яти постсвяткових днів  до Шевченківського районного управління ГУМВС України в місті Києві надійшло шість звернень громадян. Люди скаржилися, що керівництво однієї кредитної спілки  упродовж 2007 - 2008 років отримало від них на депозитні рахунки грошові кошти на загальну суму 347,1 тисячі гривень. Угоди укладалися  строком від 6 до 18 місяців з нарахуванням від 21 до 29 відсотків річних. Але  гроші за договорами, термін дії яких закінчився, людям повернути не вдалося.

Як з‘ясували працівники міліції,  цю кредитну спілку, яка має ліцензію на залучення внесків (вкладів) членів кредитної спілки на депозитні рахунки, було зареєстровано в Шевченківському районі столиці ще в 2003 році. Головою правління кредитної спілки є 43-річна жінка, а головою спостережної ради – на рік молодший за неї громадянин, обоє зареєстровані в Житомирі за однією адресою та мають однакове прізвище.

Картину подальших перспектив для своїх вкладників прояснили самі зловмисники, яких було затримано та доставлено до Шевченківського РУ ГУМВС України в місті Києві. Керівники спілки, зловживаючи службовим становищем, привласнювали грошові кошти вкладників, залучені на підставі договорів на депозитні рахунки, шляхом укладання фіктивних кредитних договорів. Як пояснили самі зловмисники, ними укладено 130 фіктивних кредитних договорів на загальну суму 4 млн. 426 тис. грн. Приміром, лише від імені одного громадянина, який звернувся з за допомогою до  правоохоронців,  з  вищезазначеною кредитною спілкою було укладено кредитні договори на загальну суму 149,7 тисячі гривень, які він насправді не укладав.

За попередніми даними, кількість вкладників та осіб, які отримали кредити в спілці, становить 254 особи. Точна кількість клієнтів спілки встановлюється.

Втім, лише такою злочинною статистикою не обмежується  коло афер шахрайського дуету.

З’ясувалося, що крім столичної, на цю  пару зареєстрована ще одна  кредитна спілка КС "Поліський кредит", вже у Житомирі. Там  60 вкладників  внесли до спілки  2 мільйони 200 тисяч гривень. А от  термін дії ліцензії за цим видом діяльності у спілки закінчився ще у вересні 2007 року...

За цими фактами Шевченківським РУ ГУМВС України в місті Києві стосовно затриманих порушено кримінальну справу  за ознаками злочину, передбаченого ч. 4 ст. 191(привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживанням службовим становищем) КК України. Прокуратурою Шевченківського району порушено кримінальну справу за ознаками злочинів, передбачених ч.5 ст.191 та ч.1 ст.366 (службове підроблення) КК України.

Наразі Шевченківським районним судом щодо керівників спілок обрано запобіжний захід - тримання під вартою. Проводиться комплекс оперативно-розшукових заходів і слідчих дій, спрямованих на документування всіх фактів протиправної діяльності заарештованих осіб.

Схожі новини:


Комментариев: 1
PashaZT
1 Pavel (PashaZT)   • 13:05:38, 21.01.2009 [Материал]

Современные остап бендеры. Один из способов заработка денег, одолжить, а потом не отдать.
Оголошення на ЖЖ інфо: