Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Місто і життя » 2014 » Май » 6 » 15:31:40

Патриарха Филарета пригласили в Житомир на открытие воскресной школы Михайловского собора

06.05.2014, 15:31:40 4686 0
Патриарха Филарета пригласили в Житомир на открытие воскресной школы Михайловского собора

10 мая на открытие и освящение "Духовной воскресной школы" Св.Михайловского кафедрального собора УПЦ Киевского патриархата г. Житомир приглашен "Патриарх Киевский и всея Руси-Украины" - Филарет.

Об этом «Журналу Житомира» сообщили в пресс-службе  Св.Михайловского кафедрального собора. В пресс-службе говорят что, по случаю такого события Филарет 10 мая приедет в Житомир.

- Духовная воскресная школа для детей строилась на протяжении трех лет: с 2011 по 2014 годы. Наступил долгожданный миг для всех детей и преподавателей, когда они смогут переступить порог новой, модернизированной школы, - говорит настоятель Свято- Михайловского кафедрального собора митрофорный протоиерей Богдан Бойко.

Программа мероприятий:

Ориентировочно в 10.00 - Филарет прибудет в Свято-Михайловского кафедрального собора.
В 10.15 - начнется крестный ход от собора по ул. Киевской-Михайловской-Скорульского в воскресную школу. В этот момент вероятно на пару минут перекрытие движение по ул. Киевской. Приглашаются все житомиряне и гости города.
В 10.30 - состоится молитва на освящение воскресной школы. По завершению молитвы начнутся торжества в честь построения воскресной школы, будут награждены меценаты, которые помогали в строительстве воскресной школы, воспитанники воскресной школы подарят всем присутствующим праздничный концерт.
В 12.00 состоится пресс-конференция Филарета, на которой хотят затронуть вопрос объединения православных церквей Украины и событий между Украиной и Россией.


СПРАВКА (по информации пресс-службы Св.Михайловского кафедрального собора) 
Закладення нової недільної школи
На Славу Святій Єдуносущній Животворчій і Нероздільний Трійці в ім'я Отця і Сина і Святого Духа 4 вересня 2011р.Б. в Свято-Михайлівському кафедральному соборі відбулося свято - закладення храму з приміщеннями для позашкільної роботи з дітьми і прихожанами на честь Святого Великомученика Юрія переможця. З цієї радісної нагоди клір собору на чолі з Архієпископом Житомирським і Овруцьким Ізяславом, високоповажні гості, прихожани храму, діти недільної школи пройшли хресним ходом до місця майбутньої школи, де після молебну було закладено пам'ятну капсулу з іменами ініціаторів та засновників будівництва. Після виготовлення проектної документації з 2011 року розпочалося будівництво, яке успішно завершили у 2014 році. Потрібно відзначити, що будівництво велося за кошти меценатів Юрія Олександровича Бірюченка і Антонова Максима Анатолійовича.
Презентація будівництва недільної школи
25 лютого 2012 року в Свято-Михайлівському кафедральному соборі пройшла презентація будівництва нової недільної школи, заснованої ще 1993 р. Перед присутніми виступили настоятель собору митрофорний протоієрей Богдан Бойко, архітектор Петро Артемович Перевозник, меценат Юрій Олександрович Бірюченко та депутат і благодійник Геннадій Григорович Зубко.
О.Богдан коротко ознайомив пристуніх про стан сучасної Духовної недільної школи, пояснив причини чому виникла потреба будівництва нового приміщення і чому презентацію проводять саме зараз. Будівництво мало великий кошторис (прибл.3,2 млн.грн.). Значну частку взяв на себе Юрій Олександрович Бірюченко. Для подальшого будівництва потрібне ще фінансування. Отець Богдан звернувся до усіх небайдужих житомирян із закликом допомогди добудувати школу. На заклик відгукнулися житомирські меценати народний депутат України Геннадій Зубко та перший заступник Житомирського міського голови Сергій Сухомлин. Всі прихожани собору, житомиряни надавали посильну допомогу у будівництві школи.
Історія розвитку Духовної дитячої недільної школи Свято-Михайлівського кафедрального собору
Переймаючись проблемою відродження духовності підростаючого покоління, з ініціативи та благословення настоятеля Свято-Михайлівського кафедрального собору протоієрея о. Богдана Бойка в 1993р. розпочала свою роботу Духовна дитяча недільна школа.
Недільна школа відкрила свої двері для всіх бажаючих дітей і молодих людей. Тут вивчають Біблію, Закон Божий, історію Української православної церви, церковний спів і інші духовні науки. За всі роки випускниками школи стали більше 15 000 осіб. Щороку недільну школу відвідує 450 - 600 дітей. В поточному навчальному році їх кількість складає 579, з них – 408 учні дитячої школи, 171 – учні молодіжної школи, яка працює більше семи років. Діти навчаються в 25 групах. Всі учні недільної школи розподілені за віковими категоріями: 5-6 рр., 6-8 рр., 8-10 рр., 9-11рр., 10-12 рр., 13-15 рр.
Недільна школа функціонує з вівторка по неділю включно. Заняття дітей проводяться за ухваленим розкладом в суботу (13 груп) та в неділю (12 груп) у декілька змін. Молодіжні групи працюють по п’ятницях.
Тривалість уроку 1,5-2 години, які заповнені вивченням Святого Письма, Закону Божого, Християнської етики, Історії релігії, проведенням тематичних та рухливих ігор, вивченням духовних та церковних пісень. Розпочинається і закінчується урок і трапеза молитвою. Всі діти недільної школи, за графіком у неділю відвідують Божественну Літургію. По її закінченню на дітей чекає повноцінний обід.
Настоятель храму благословив 25 вчителів і 12 помічників, що працюють з дітьми на добровільних засадах. Організаційні та методичні питання в школі покладені на двох завучів. Половина вчителів, що працюють з нашими дітьми в школі, є ті молоді люди, які виховувались у дитинстві в недільній школі і закінчивши ЗОШ, тепер навчаються у вузах і є членами Духовної Молодіжної школи при Свято-Михайлівському храмі.
Одним із напрямків діяльності недільної школи є гурткова робота. В цьому навчальному році працюють такі гуртки: малювання, хор (старшій та молодший), народної творчості, шахів, поглибленого вивчення української мови (для випускників ЗОШ та майбутніх абітурієнтів).
З метою єднання дітей усіх груп у велику сім’ю, здійснюються різноманітні загальношкільні заходи: творчі тематичні конкурси на кращий вірш, прозу, кросворд, малюнок, поробку і їх виставки, підготовка і проведення тематичних вечорів для дітей різного віку та вечорів відпочинку спільно з батьками.
Недільна школа організовує спільні поїдки до святинь Києва, Львова, Почаївської лаври, Манявського монастиря Івано-Франківської обл. Щоосені та щовесни проводяться дні здоров’я: після загальношкільного молебня в храмі, вся школа виїздить на мальовничі лісові галявини Житомирщини. Особливого значення в згуртуванні дітей в єдину родину набули літні оздоровчі табори, започатковані ще у 1996 році.
На базі нашої школи проводяться всеукраїнські семінари з організації роботи недільних шкіл для вчителів, які переймаються питаннями відродження духовності в Україні і самої України, як держави.
Всі ми несемо відповідальність за долю наших дітей, за їхнє духовне зростання і виховання. І, попри усі проблеми, труднощі, переживання, пам’ятаймо вічну істину: «Діти – це наше майбутнє», тому «плекаймо цю лозу» і по-розумному ставимося до молодого покоління. На недільну школу покладено особливо відповідальне завдання – посіяти в душах дітей і молоді зерно високих моральних цінностей та принципів християнського життя; спрямувати їхні думки, почуття і дії на шлях Євангельської етики.


Напомним, недавно в Житомире проходила пресс-конференция кандидата в Президенты Украины Петра Порошенко, местом для которой по какой-то причине стало именно помещение этой школы. 


Тэги: Михайловский собор, воскресная школа, Житомир, Филарет

Схожі новини:


Комментариев: 0
Оголошення на ЖЖ інфо: