Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Шопінг » Туризм

Їдемо у Польщу: безвізовий режим, національна віза, як ставати на консульський облік?

Автор: Сергій Ковальчук, 20.10.2022, 13:47:11 Їдемо у Польщу: безвізовий режим, національна віза, як ставати на консульський облік?
З 2017 року громадяни України отримали можливість подорожувати Європою, в тому числі в Польщу, без оформлення візи. Скористатися безвізовим режимом можна за наявності біометричного закордонного паспорта. Його термін дії має бути не менше 3 місяців від дати поїздки. Термін перебування за безвізом – 90 днів протягом останніх 180 днів. Тут калькулятор для розрахунку днів по безвізу.

При перетині кордону Прикордонна служба Польщі також може вимагати документи, що підтверджують:
  • мету поїздки (туризм, ділова поїздка, навчання, робота);
  • наявність фінансів для покриття витрат на час перебування в країні; - наявність місця проживання (бронь готелю, хостелу);
  • можливість залишити країну (зворотний квиток).

Через війну Польща спростила процес перетину кордону для громадян України. Проте тим, хто планує систематично виїжджати та заїжджати до Польщі, потрібно враховувати стандартні вимоги пересування за безвізовим режимом.

Національна польська віза

Щоб отримати право легально перебувати на території Польщі понад 90 днів протягом останніх пів року, необхідно оформити національну польську візу. Вона видається терміном до 1 року. Крім того, національна польська віза дає право перебувати у країнах Шенгену до 90 днів протягом останніх 180 днів.

Для громадян України національна польська віза видається безкоштовно. Для отримання візи необхідно зібрати пакет документів:
  • заповнена та підписана анкета (завантажити можна на сайті secure.e-konsulat.gov.pl);
  • кольорове фото 4,5 х 3,5 сантиметри (фото має бути зроблено не раніше, ніж 6 місяців тому, 70-80% зображення має займати обличчя);
  • оригінал та копія закордонного паспорта, виданого протягом останніх 10 років, що діє не менше ніж 3 місяці від дати передбачуваної поїздки, з як мінімум двома чистими сторінками для віз;
  • страховка (список компаній, чиї страховки підходять для отримання візи, можна знайти тут);
  • копія паспорта громадянина України;
  • документи, що підтверджують мету перебування на території Польщі.

Цілі поїздки до Польщі можуть бути різні: робота, навчання, підприємництво, стажування, возз’єднання сім’ї та інші. Відповідно документи для підтвердження потрібні різні. Громадяни України найчастіше подаються на візу з метою навчання чи роботи.

Візу з позначкою «студентська» можуть одержати студенти на очній формі навчання або ті, хто планує проходити підготовчий курс в університеті. Пакет документів на візу включає:
  • документ про зарахування до навчального закладу;
  • підтвердження оплати навчання (якщо платне навчання);
  • документи, що підтверджують наявність необхідних для проживання у Польщі коштів на весь термін дії візи (для неповнолітніх відповідні довідки мають надати батьки).
  • Якщо мета знаходження у Польщі – робота, то підтвердженням можуть бути такі документи:
    • довідка з реєстру заявок на сезонну роботу, зареєстрована у Бюро з працевлаштування Польщі, яка дає право на отримання візи на строк не більше 9 місяців для виконання сезонних робіт;
    • заява про намір доручити роботу іноземцю (Oświadczenie o zamiarze powierzenia pracy cizoziemcowi), яку оформляє роботодавець. Вона дає право на отримання візи на строк до року для виконання несезонної роботи;
    • дозвіл на роботу на території Республіки Польща (Zezwolenie na prace typ A), виданий воєводою за місцем реєстрації особи, яка доручає виконання роботи. Цей дозвіл дає право на отримання візи до року без коридорів (проміжків часу, коли не можна отримати візу).
 

Докладніша інформація про отримання національної польської візи тут.


З 2021 року у Польщі діє програма Poland. Business Harbour. Вона призначена для IT-фахівців, стартапів та інвестиційних проєктів. Візові анкети учасників Poland. Business Harbour розглядаються у першу чергу. Подробиці участі у програмі тут.

Як подати документи на візу та де отримати готову візу?


Зазвичай подавати документи необхідно було до одного з польських консульств в Україні відповідно до територіальної юрисдикції. Проте через війну документи поки приймають лише у консульстві у Львові за адресою вул. І.Франка, 108. Перед поданням документів необхідно зареєструватися в системі e-Konsulat secure.e-konsulat.gov.pl та забронювати дату та час відвідування консульства.

Рішення про видачу візи зазвичай ухвалюється протягом 30 днів. Якщо воно позитивне, то забрати паспорт із візою можна:
  • у консульстві особисто, через члена сім’ї чи особу, уповноважену нотаріусом;
  • можна зробити запит на передачу паспорта до Посольства України у Варшаві або Генерального консульства України у Польщі. Для цього потрібно надіслати листа на e-mail [email protected], вказавши прізвище, ім’я, дату народження власника паспорта, номер паспорта та розташування консульства, куди передати паспорт;
  • можна зробити запит на надсилання документа Новою Поштою. У листі на e-mail [email protected] треба зазначити дані власника паспорта, номер документа, а також адресу, куди надіслати, та номер телефону одержувача. Також потрібно додати скан документа, що засвідчує особу.

Консульство може відмовити у видачі візи. Наприклад, якщо особа у списку SIS (Schengen Information System – список осіб, яким заборонено в’їзд до Шенгенської зони) або надані документи виявилися помилковими або неправильно оформленими. Також відмовити можуть, якщо консульство вважає підстави для в’їзду до Польщі недостатні. Іноді це може бути наслідком бюрократичної помилки. Тому у разі відмови у видачі візи протягом 14 днів можна подати заяву про перегляд рішення.

Чи потрібно ставати на консульський облік українцям?

Навіщо ставати на консульський облік?

Консульський облік – це реєстрація інформації про місцеперебування громадянина України на території іноземної держави. Дані вносяться до відомчої інформаційної системи Міністерства закордонних справ України. Залежно від того, як довго громадянин планує знаходитись на території іноземної держави, можна стати на тимчасовий чи постійний консульський облік.

Офіційно консульський облік потрібний для того, щоб забезпечити безпеку у разі стихійного лиха, революцій та інших надзвичайних подій. Також, якщо людина стоїть на обліку, вона зможе брати участь в українських виборах, перебуваючи на території іноземної держави.

Але найактуальнішою причиною постановки на консульський облік є можливість заїжджати на територію України автомобілем з європейською реєстрацією. Наприклад, українець придбав автомобіль у Європі та став на тимчасовий консульський облік. Тепер він може перебувати в Україні з цією машиною до 60 днів за один рік.

Порядок постановки на консульський облік

Особи, які досягли 16-річного віку, подають заяву особисто. Щоб поставити на облік дитину до 16 років, заяву подають батьки чи законні опікуни. Консульський збір під час постановки на облік становить 18 євро. Дітей віком до 16 років ставлять на облік безкоштовно. Якщо потрібно поставити на облік терміново, консульський збір стягується в подвійному розмірі. Термін розгляду документів становить 10 робочих днів.

Для встановлення на консульський облік необхідно підготувати пакет документів:
  • заяву (можна завантажити тут)
  • фото 10 х 15 сантиметрів, обличчя повинне займати від 70% до 80% зображення, білий або світло-сірий фон;
  • оригінал та копія закордонного паспорта;
  • копія паспорта громадянина України чи іншого документа з інформацією про місце народження;
  • копія довідки про реєстрацію/зняття з реєстрації місця проживання чи паспорта громадянина України у вигляді книжечки з інформацією про місце проживання в Україні для тимчасового обліку або копія сторінки закордонного паспорта з відміткою, що підтверджує факт оформлення документів для виїзду за кордон на постійне проживання, для постійного обліку;
  • копія дозволу, виданого іноземною державою, що підтверджує право проживання у цій державі;
  • копія документа, виданого іноземною державою, що підтверджує адресу місця проживання громадянина України на території цієї держави;
  • копію документа про оплату консульського збору.

Подавати документи необхідно до Консульства України, на території відповідальності якого людина проживає. Не можна стояти на обліку у двох консульствах одночасно.

Подавати документи потрібно безпосередньо до консульства. Прийом відбувається за попереднім записом або у порядку живої черги. Цю інформацію слід уточнювати для кожної дипломатичної установи. Адреси консульств у різних країнах світу можна знайти на сайті МЗС України. Адреси консульств у Польщі можна знайти в цьому довіднику у розділі “Корисні інтернет-посилання та контакти”. Документи також можна надіслати поштою.

Консульський облік дітей з України

Обов’язковий консульський облік передбачений для усиновлених дітей віком до 18 років – громадян України, які тимчасово чи постійно проживають за кордоном.

Через війну Україну залишила велика кількість дітей, тож у березні 2022 року Кабінет Міністрів затвердив спеціальну постанову, згідно з якою мають бути обов’язково поставлені на консульський облік певні категорії дітей:
  • діти до 16 років, які виїхали за межі України у супроводі одного з батьків без наявності згоди іншого з батьків або у супроводі баби, діда, сестри, брата, мачухи, вітчима чи інших людей, яких уповноважив лише один із батьків дитини;
  • діти до 18 років, які до виїзду за кордон проживали в будь-якій установі для дітей (незалежно від того, мають вони статус дитини-сироти чи дитини позбавленої батьківського піклування);
  • діти до 18 років, влаштовані у сім’ї патронатних вихователів;
  • діти до 18 років, передані під опіку, піклування, влаштовані до прийомних сімей або дитячих будинків сімейного типу.

Щоб поставити дітей на консульський облік, необхідно підготувати такі документи:
  • фотографію розміром 3,5 х 4,5 сантиметри (зображення обличчя повинне становити від 70% до 80% загальної площі фотографії, фон білий або світло-сірий);
  • закордонний паспорт та паспорт громадянина України, видані на ім’я дитини (за наявності);
  • свідоцтво про народження дитини;
  • документ, виданий компетентними органами іноземної держави, що підтверджує перебування та адресу місця проживання дитини на території цієї держави (за наявності);
  • оригінал паспорта громадянина України або закордонного паспорта людини, з якою приїхала дитина;
  • документи, що підтверджують повноваження на супровід та представництво інтересів дитини за кордоном.

Щоб поставити дитину на облік, необхідно подати пакет документів до відповідного консульства. А в Польщі розробили сервіс konsulat-ukrainy.pl/register, за допомогою якого можна поставити дитину на облік в режимі онлайн. Для цього необхідно мати скани або фотографії всіх потрібних документів.
Автор: Сергій Ковальчук, редактор рубрики "Туризм" на ЖЖ.info
Туризм | 20.10.2022 | Переглядів: 664 | визы, туризм, Польша

Читайте також на цю тему:

Коментарів: 0