Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Шопінг » Будинок та затишок

Квартира в новостройке: особое внимание документам и их оформлению

Автор: Светлана Егорова, 15.04.2023, 19:02:04 Квартира в новостройке: особое внимание документам и их оформлению

Значні фінансові витрати при купівлі житлової нерухомості вимагають від потенційних покупців житла дбайливого та всебічного зважування всіх «за» та «проти» щодо вибору параметрів квартири, місця її розташування та надійного продавця. Де купити квартиру - вирішує лише покупець та/або члени його сім'ї на сімейній раді, при цьому на первичному та на вторинному ринку житлової нерухомості можна зіткнутися з несумлінними продавцями або мошенниками, які прагнуть розжитися через дії недосвідчених та/або неписьмових покупців квартир.

Приділяємо пильну увагу документам

Будь-яка купівля житлової нерухомості, яку знайшли за допомогою сайту obyava.ua , передбачає обов'язкове документальне оформлення угоди купівлі/продажу, на підставі якого юридичні права власності на квартиру переходять від одного власника до іншого. Багато забудовників прагнуть максимально оперативно оформити продаж квартир на початковій стадії будівництва, причому іноді вони не мають документів, що підтверджують права володіння або безстрокового користування земельною ділянкою та/або документи, що дозволяють початок будівництва багатоквартирного житлового будинку.

Найчастіше придбання квартири на стадії котловану передбачає укладання між забудовником та покупцем т.зв. інвестиційного договору, який після завершення будівництва житлового будинку та здачі його в експлуатацію буде переоформлено на договір купівлі-продажу квартири. В окремих випадках належна реєстрація інвестиційних договорів не проводитиметься і таким чином можливий продаж однієї і тієї ж квартири декільком покупцям, яким згодом доведеться доводити свої права на придбану житлову нерухомість у судовому порядку.

З урахуванням перелічених факторів перед підписанням договору купівлі-продажу квартири або інвестиційного договору покупцю необхідно впевнитись у наявності у забудовника всіх дозвільних документів.

Ретельно фіксуємо вартість квартири

Головним критерієм купівлі квартири є її вартість, тому у договорі купівлі/продажу має бути чітко прописано:

  • загальна площа квартири та її вартість (будь-які зміни площі квартири та відповідно її вартості можливі лише за погодженням з покупцем);
  • вартість одного квадратного метра квартири, яка може змінюватись лише при настанні певних (обумовлених у договорі) форс-мажорних ситуацій;
  • порядок та черговість внесення платежів за квартиру. Бажано, щоб у договорі було передбачено пункт про внесення наступного траншу за квартиру лише після завершення певного етапу будівництва.


Особлива увага в договорі має приділятись застосуванню штрафних санкцій стосовно забудовника за порушення термінів будівництва та/або розірвання договору купівлі/продажу з вини девелопера.  

Автор: Светлана Егорова, редактор рубрики "Будинок та затишок" на ЖЖ.info
Будинок та затишок | 15.04.2023 | Переглядів: 1371 | жилье, квартира, уют, дом

Читайте також на цю тему: