Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Шопінг » Краса і здоров'я

Забезпечуємо себе антисептиком

Автор: Сергій Лешенко, 01.02.2022, 17:14:00
Сто років тому людство нищила пандемія грипу. В наш час прийшла інша хвороба. Тоді вчені тільки-тільки почали розуміти, як діє вірусна інфекція. Сьогодні у них є електронні мікроскопи, секвенсери, величезні лабораторії та обґрунтовані наукові теорії. Проте, як 1918, так й 2022 року ми не можемо отримати відповідь на головне питання − коли це все закінчиться?
Що ж, виходить, що доведеться жити з цією пандемією ще не один рік. Панікувати чи нервуватись не варто. Реальність від цього не зміниться. А от, подбати про власний захист варто. 

Проблема з масками вже, здається, вирішена. Соціальне дистанціювання − ще один простий, проте дієвий метод захисту. Залишається тільки одне − забезпечити себе достатньою кількістю антисептичного розчину. Ми радимо робити такий розчин власноруч. Зі старого-доброго етилового спирту. 

Чому антисептик перетворився в річ найпершої потреби

Вірус − це не бактерія, яка живе, рухається та розмножується. Це набір білків, складених в певному порядку. Тому він може зберігатись досить довго в активному стані, знаходячись на якісь поверхні. Хтось хворий взявся рукою за дверну ручку. Й пішов собі геть. За кілька годин ті самі двері відчинили ви. Ви навіть не здогадуєтесь, що на ручці знаходяться віруси. 
 
Можливо, ви ніколи навіть не побачите людину, що їх там залишила. Проте, ви наражаєтесь на небезпеку. Вірус може легко потрапити до вашого організму та викликати хворобу. Шкіра − надійний захист. Але ви ж обов'язково торкнетесь рукою обличчя. Ми робимо такі жести мимоволі, на інстинктах. Навіть не помічаємо, що торкаємось обличчя приблизно 20 разів на годину. 
 
Тому краще не покладатись на власну витримку та сумлінність. Зробіть антисептик з етилового спирту, нанесіть його на руки та розітріть. Пройде хвилина часу й усі віруси будуть знешкоджені. Й ви зможете торкатись обличчя скільки завгодно, не боячись занести інфекцію на слизові оболонки.

Як робити антисептик з етилового спирту


Цю технологію розробили спеціалісти ВООЗ. Вони вирішили, що антисептик повинен бути надійним та доступним. Повинен швидко знешкоджувати усі види інфекцій й коштувати при цьому не дорого. Інакше бідні країни просто не будуть користуватись антисептиком для знезараження рук. 
 
Тому вчені обрали ті компоненти, які коштують дешево та продаються чи не в кожній аптеці, звичайному чи інтернет-магазині. Оригінальний рецепт включає лишень чотири компоненти:
  • Етанол (харчовий спирт) − 8333 мл
  • Перекис водню − 417 мл
  • Вода дистильована − 1105 мл
  • Гліцерин побутовий чи харчовий − 145 мл
 
Тут наведена кількість, необхідна для приготування 10 літрів готового антисептичного розчину для рук. Його теж можна використовувати, за необхідності, для дезінфікування поверхонь. Собівартість виходить невелика. Але тільки в тому разі, якщо ви будете купувати компоненти в промисловій тарі. Найдешевше коштує спирт, що постачається в шестилітровій промисловій тарі. А перекис водню − в однолітровій. Звісно, якщо ви будете купувати компоненти в аптеці, в п'ятдесятиграмових флаконах, то заплатите багато. 
 
Готувати антисептик дуже просто. Змішуєте компоненти, досягаєте рівномірного їх розподілення й розливаєте готовий розчин по менших місткостях. Тільки вважайте, щоб під час приготування поруч не було джерел відкритого вогню чи працюючих обігрівачів. Спирт може легко спалахнути, що призведе до небезпеки виникнення пожежі.
 
Також не забувайте, що розчин на основі спирту не може подіяти миттєво. Його потрібно наносити хоча б на хвилину. Інакше етанол просто не зможе дезактивувати віруси.
 
Джерело - https://vodka-ua.luxe/
Автор: Сергій Лешенко, редактор рубрики "Краса і здоров'я" на ЖЖ.info
Краса і здоров'я | 01.02.2022 | Переглядів: 624 | антисептик, спирт, Здоровье

Читайте також на цю тему: