Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Шопінг » Краса і здоров'я

Бронхіт: перебіг захворювання та як лікувати ефективно

Автор: Олег Ковальский, 10.02.2023, 13:14:29 Бронхіт: перебіг захворювання та як лікувати ефективно
На відміну від запальних процесів верхніх дихальних шляхів, бронхіт вважається більш серйозним і небезпечним захворюванням, оскільки запальний процес локалізується безпосередньо у бронхіальному дереві. Коли діагностований бронхіт сухий кашель на початковій стадії розвитку захворювання може мати виснажливий характер та супроводжуватися болями у грудному відділі, підвищенням температури тіла, лихоманкою, ознобом, а також загальною слабкістю та занепадом сил. Про те, як протікає бронхіт і які існують ефективні методи лікування захворювання, сьогодні поговоримо детальніше.

Як протікає бронхіт: три стадії хвороби

Найчастіше симптоми бронхіту у дітей і дорослих дуже схожі, проте у малюків, в силу нерозвиненого імунітету, вони можуть набувати більш вираженої, яскравої форми. Водночас у дорослих бронхіт може протікати без підвищення температури тіла та інших симптомів, і запальний процес у бронхіальному дереві вчасно запідозрити не завжди вдається. Класичний перебіг бронхіту найчастіше складається з трьох стадій:

  1. Сухий, непродуктивний кашель супроводжує перші 2-3 дні захворювання. Саме на даному етапі у пацієнта може спостерігатися підвищення температури тіла, озноб та загальна слабкість. На даному етапі мокротиння ще не встигло набути своєї остаточної форми, при прослуховуванні чути хрипи в бронхах, кашльові рецептори подразнені, проте організм ще не здатний позбавлятися мокротиння. Приступивши до лікування бронхіту на даній стадії можна ефективно подолати захворювання та уникнути виникнення ускладнень.
  2. Друга стадія часто починається з 4-7 дня захворювання і супроводжується переходом сухого в мокрий продуктивний кашель. При правильному лікуванні на цьому етапі температура тіла повертається у норму і пацієнт відчуває полегшення. Тривати стадія може від 7 днів до 3 тижнів.
  3. Завершальна стадія бронхіту, на якій кашель знову набуває сухого характеру. Майже здоровий організм вже позбувся мокротиння, що накопичилося в бронхах, проте кашльові рецептори ще не встигли повернутися у свою природну форму, тому, залишаючись подразненими, вони викликають не сильний сухий кашель. Третя стадія може тривати до двох місяців після перенесеного бронхіту.


Якими ліками лікують бронхіт

Бронхіт може мати дві причини, бути спровокований вірусними або бактеріальними збудниками. Якщо бронхіт настав унаслідок бактеріальної інфекції, лікарі призначають антибіотики, проте підтвердити бактеріальне походження бронхіту можна тільки шляхом клінічних аналізів. При вірусному бронхіті лікування складається з:

  • призначення противірусних, імунозміцнювальних засобів;
  • застосування засобів для розрідження мокротиння, таких як Бронхипрет®;
  • дотримання постільного режиму за підвищеної температури тіла;
  • рясного пиття;
  • підтримки оптимальної температури та вологості повітря в кімнаті, де знаходиться пацієнт.


Дотримуючись всіх перерахованих вище рекомендацій, а також призначень свого лікаря, можна швидко й ефективно вилікувати бронхіт вірусної етіології без виникнення ускладнень.

Автор: Олег Ковальский, редактор рубрики "Краса і здоров'я" на ЖЖ.info
Краса і здоров'я | 10.02.2023 | Переглядів: 381 | Здоровье, бронхит, медицина, кашель

Читайте також на цю тему: