Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Шопінг » Фінанси

Робота в Польщі. Види договорів при влаштуванні на офіційну роботу

Автор: Команда TransferGo, 23.10.2022, 21:43:41 Офіційні Договори для українців на роботу в Польщі
Підприємства у Польщі пропонують різні умови працевлаштування. Робота та всі деталі, пов’язані з її виконанням, фіксуються у договорі між роботодавцем та працівником. Такі угоди, залежно від виду, регулюються або Трудовим Кодексом (Kodeks pracy), або Цивільним Кодексом (Kodeks cywilny).

Трудовий договір (umowa o pracę) та його види

Трудовий договір (umowa o pracę) регулюється Трудовим Кодексом Польщі (Kodeks pracy). Цей договір передбачає високий ступінь відповідальності роботодавця та повний соцпакет для працівника. Період, відпрацьований за трудовим договором, входить у загальний стаж роботи. Згідно з Трудовим Кодексом, робочий день триває 8 годин з 30-тихвилинною перервою, а з урахуванням понаднормових – не більше 12 годин. Зарплата має бути не нижчою за мінімальну по країні (у 2022 році 3010 злотих на місяць або 19,70 злотих на годину брутто, тобто до вирахування податків).

Трудовий договір включає надання оплачуваної відпустки тривалістю від 20 днів, оплату лікарняного, оплату понаднормових годин за підвищеною ставкою, компенсацію за роботу, не передбачену договором.

Залежно від терміну дії трудові договори мають свої особливості:
  • Безстроковий трудовий договір (umowa o pracę na czas nieokreślony): щоб розірвати такий договір, роботодавець або працівник зобов’язаний повідомити другу сторону за 1 або за 3 місяці залежно від стажу роботи;
  • Трудовий договір на певний термін (umowa o prace na czas określony): дія договору закінчується в зазначений у документі термін, може бути продовжений двічі, при третьому продовженні переходить у статус безстрокового;
  • Договір на випробувальний термін (umowa на okres probny): максимальний термін 3 місяці, достроково розірвати можна з попередженням за 3 дні, 1 або 2 тижня в залежності від строку дії договору, відсутня гарантія подальшого працевлаштування.
 
У трудовому договорі обов’язково має бути така інформація:
  • дані роботодавця та працівника;
  • вид договору (на випробувальний термін, визначений термін чи безстроковий);
  • термін дії (початок та закінчення договору, для безстрокового – лише початок);
  • умови роботи (місце, графік, обсяг роботи, відпустка та ін.);
  • розмір зарплати.
 
Бажано в договорі прописати такі деталі, як оплата понаднормових, оплата за працю, не передбачену договором, особливі умови праці (при необхідності), процедуру внесення змін або розірвання договору.

Договори цивільно-правового характеру (umowa zlecenie, umowa o dzieło)

Договір-доручення (umowa zlecenie) регламентується Цивільним Кодексом (Kodeks cywilny). Такий контракт укладають на певний обсяг робіт і/або термін. Цей вид договору найчастіше використовується при найманні іноземців, у тому числі українців.

У порівнянні з трудовим договором за договором-дорученням у роботодавця менше зобов’язань. Наприклад, можуть бути відсутні обмеження за робочим часом (вихідні, свята, нічний час), надбавки за понаднормові, оплата лікарняного, надання відпустки. Зміни умов договору-доручення можуть відбуватися в односторонньому порядку, проста процедура припинення дії договору. Робота за таким контрактом не завжди враховується до загального трудового стажу.
 
Тому під час підписання працівником договору-доручення слід переконатися, що у документі детально описані такі пункти:
  • повна інформація про роботодавця та працівника із соціальними та податковими ідентифікаторами (PESEL, NIP);
  • максимально докладний опис обсягу робіт, способу виконання, обов’язків замовника щодо надання умов праці, інструментарію та матеріалів, визначення понаднормового часу та розміру його оплати;
  • час роботи, розмір винагороди та спосіб оплати праці;
  • міра відповідальності за невиконання пунктів договору, за невиплату зарплати та ін.;
  • докладний опис припинення дії договору, умов та процедури його пролонгації, автоматичного припинення або дострокового розірвання.

Договір підряду (umowa o dzieło) також регулюється Цивільним Кодексом (Kodeks cywilny). Такий контракт зазвичай укладається для виконання певного завдання або для досягнення певного результату і має тимчасовий характер. У порівнянні з описаними вище договорами захист прав працівника найнижчий. Варто врахувати, що винагорода за договором підряду виплачується після виконання зазначеного у документі завдання. Робота за таким контрактом не включається до загального трудового стажу.

Нелегальна робота та її наслідки

Робота в Польщі має бути оформлена письмово. Усний договір чи письмовий договір, у якому відсутні обов’язкові елементи (підписи, реквізити сторін), вважається недійсним. Нелегальна робота в Польщі карається великими штрафами як для роботодавця, так і працівника. Іноземця навіть може бути депортовано, а також людина може отримати заборону на кілька років на в’їзд до Польщі. Для працівника договір із роботодавцем є підставою для захисту власних інтересів. У разі, якщо умови договору були порушені, слід звернутися до Державної інспекції праці (Państwowa Inspekcja Pracy або PIP).
Автор: Команда TransferGo, редактор рубрики "Фінанси" на ЖЖ.info
Фінанси | 23.10.2022 | Переглядів: 543 | Польша, работа в Польше, договора, трудоустройство

Читайте також на цю тему:

Коментарів: 1
Basalt
1 Олег (Basalt)   • 08:09:29, 25.10.2022 [Материал]

https://nvip.com.ua/node/add/forum/314