Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Україна

Видалення катаракти - не бійтесь операції

Автор: Анатолий Радченко, 04.01.2021, 20:53:57 Видалення катаракти - не бійтесь операції

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, найчастіше порушення зору зустрічається у літніх людей. Катаракта знаходиться на другому місці серед основних причин порушень зору у світі. Поступається тільки аномалій рефракції. Помутніння кришталика зустрічається у кожного третього пацієнта з діагностованими захворюваннями очей. За останніми даними, 82% незрячих і 65% людей, які частково втратили зір - старше 50 років. Через побоювання оперативного втручання літні люди вчасно не йдуть до лікаря, а катаракта прогресує. У цій статті ми розвіємо страхи й сумніви перед процедурою заміни кришталика. Поки ви боїтеся операції, катаракта прогресує!

операція катаракти

Чому не варто затягувати з операцією

Катаракта - це помутніння кришталика ока, що викликає різні ступені розладу зору, аж до повної його втрати. Це бомба уповільненої дії. Незворотний патологічний процес. Якщо вже почався, рано чи пізно рвоне. Хірург-офтальмолог в цьому випадку, як сапер: допоможе вчасно її розпізнати і знешкодити. Народна медицина, очні краплі, змови не дозволять позбутися від захворювання. Якщо не робити операцію катаракти, втративши дорогоцінний час, можуть з'явитися ускладнення.

Операція по заміні кришталика - факоемульсифікація катаракти - єдиний спосіб позбутися від захворювання. Альтернативи немає. Це перше, що потрібно пояснити бабусям-дідусям, які відчувають страх перед майбутнім втручанням. Самим не впадати в паніку і розвіяти сумніви. Дізнатися, чого саме вони побоюються, і допомогти перемогти ці страхи.

Наркоз зашкодить всьому організму

Ні в якому разі. Сучасні операції з видалення катаракти виконуються без загального наркозу. Але не варто боятися, що під час операції з видалення катаракти вам будуть «по живому різати». Втручання проводиться під місцевою анестезією, без уколів, за допомогою протибольових крапель. Впливу на весь людський організм вони не роблять. При цьому пацієнт знаходиться у свідомості, але не відчуває, що роблять в його оці. Бачить тільки спалахи світла. Ваш страх уже вималював картину, як після операції у вас буде величезний скляне око і все будуть тикати в нього пальцем? Звичайно, ні. Штучний кришталик - це мікроскопічна лінза. Аналог природного. Відрізнити її від справжньої може тільки лікар при обстеженні ока під мікроскопом. Навколишні навіть не помітять підміни природного кришталика штучним.

катаракта

Операція - це боляче, шви накладуть

Як ми вже сказали, операція проходить під місцевою анестезією. Іноді під час процедури у пацієнта може виникнути невеликий дискомфорт. І ніякі шви під час операції не накладаються. Сучасні методи лікування катаракти дозволяють робити мікроскопічний надріз, який затягнеться в перші години після операції. Всього 10-15 хвилин, і операція буде зроблена. Часу багато не піде - підтримайте ваших бабусь і дідусів прямо в клініці.

Доведеться відмовитися від звичного способу життя

Заміна кришталика не вимагає госпіталізації. Операція триває 10-15 хвилин. Через добу вам знімуть пов'язку з ока, ви зможете бачити. Відновлення після операції катаракти відбудеться приблизно протягом місяця.

Обмеження в цей період:

  • уникати нахилів;
  • не підіймати тяжкості;
  • виключити фізичні навантаження;
  • спати на спині;
  • не натискати на очне яблуко;
  • вмиватися без мила, не терти очі.


Погодьтеся, здійснимі вимоги?

А чи не стане після операції гірше

Сьогоднішній метод видалення катаракти опрацьований до дрібниць і забезпечує мінімальний травматизм очі. На допомогу хірургам-офтальмологів - обладнання останнього покоління. Лякає невідомість.

Якщо боїтеся видаляти катаракту, дізнайтеся, в чому суть операції:

  • Через мікроскопічний розріз в передню камеру ока хірург вводить спеціальні препарати.
  • Відчиняє передню капсулу кришталика і, за допомогою ультразвуку, подрібнює його.
  • Видаляє зруйновані тканини.
  • У розріз поміщає штучну лінзу.


Негативні наслідки мінімальні: в 99% випадків операція з видалення катаракти в літньому віці проводиться успішно. Тисячі пацієнтів лягають на операційний стіл, боячись не менше, підсумок - відновлений зір. Довіртеся лікаря і зважитеся на операцію катаракти.

Зберігайте оптимістичний настрій. Подумайте про можливості, які відкриються після операції, про підвищення якості життя. Колір очей онуків, найдрібніші деталі на малюнках, які вони намалювали для вас, цінники в магазинах, зрештою, і ще мільярд деталей стануть чіткими.

Автор: Анатолий Радченко, редактор рубрики "Україна" на ЖЖ.info
Україна | 04.01.2021 | Переглядів: 1249 | глаза, лечение, зрение

Читайте також на цю тему: