Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Україна


Що таке точне рільництво?

Автор: Оксана Загороднюк, 31.05.2021, 19:16:09 Що таке точне рільництво?

Точне рільництво — система управління сільським господарством, основана на використанні сучасних технологій на всіх етапах. Зазвичай поле має гетерогенні зони. Технології дають змогу ідентифікувати такі зони. У результаті фермери використовують насіння, добрива та пестициди більш ефективно. Це допомагає збільшити урожай. Інтуїція і вдача грають усе меншу роль у міру того, як технології дають змогу приймати рішення, що ґрунтуються на інформації. До того ж більш раціональне використання ресурсів допомагає зберегти довкілля.

землеробство

Що охоплює точне рільництво?

Це симбіоз різних технологічних рішень, які можуть збільшити врожайність і допоможуть краще управляти аграрними ресурсами. Наочний приклад — продукт компанії Trimble.

Цифрування полів

Використання більшої частини сучасних технологій у галузі точного рільництва неможливе без електронних мап поля. Агрохімічна служба може в зручному вигляді збирати, класифікувати та використовувати інформацію щодо врожайності, ґрунтів, хвороб, добрив. Електронні мапи полів є незамінним інструментом сучасних сільськогосподарських виробників. Вони є основою точного рільництва.

Виявлення неоднорідностей

Концепція точного рільництва базується на тому, що на кожному полі неоднорідний ґрунт за фізичним, біологічним і хімічним складом. Основним завданням є пошук цих неоднорідностей, складання цифрових мап, а також вибір обладнання для роботи. Що ми отримуємо?

  • Максимальне використання потенціалу ґрунту;
  • оптимізація витрат.


Впровадження систем точного рільництва

Впровадження системи складається з таких етапів:

  • Вибір і налаштування обладнання для керування технікою в полі. Техніка, яка вийде на поля, може бути укомплектована курсовказівниками, підрулюючими пристроями, автопілотом.
  • Налаштування обраної системи та навчання персоналу роботі за новими методами.
  • Сервісна підтримка. Розроблення рекомендацій щодо вибору сільгоспкультур і систем рільництва.

землеробство

Економічна ефективність

Технологічні рішення в галузі точного рільництва дають фермерам змогу оптимізувати витрату води, добрив, засобів захисту, підвищити врожайність, створити оптимальні умови для вирощування сільськогосподарських культур, оперативно реагувати на зміни довкілля. Як наслідок, знижуються витрати фермерських господарств, а прибуток збільшується.

Одна зі складових точного рільництва - це моделювання погодних умов і управління ризиками на основі прогнозу. Зокрема, це своєчасне підживлення озимих культур, оперативне реагування на несприятливі погодні умови та інше.

Автор: Оксана Загороднюк, редактор рубрики "Україна" на ЖЖ.info


Україна | 31.05.2021 | Переглядів: 1326 | обработка земли, сельское хозяйство

Читайте також на цю тему: