Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Гроші і Економіка » 2006 » Апрель » 10 » 11:27:52

Житомирщина занимает 2-ое место в Украине по запасам лесных ресурсов

10.04.2006, 12:51:52 17905 0
Житомирщина занимает 2-ое место в Украине по запасам лесных ресурсов

Нещодавно лісівники Житомирської області гостювали в Білорусії з метою обміну досвідом.
Мета візиту - запозичення досвіду організації робіт у сфері лісонасіннєвого господарства. Цей напрям сьогодні в Україні потребує удосконалення, впровадження нових методів і технологій, а оскільки в Білорусі йому приділяється дуже велика увага, приїхати вирішили саме сюди. У Білорусії працює Республіканський лісовий селекційно-насіннєвий центр, аналогів якого в Україні немає.

Новітні технології лісовпорядкування, лісового моніторингу, геоінформаційні системи і аерокосмічні методи для лісового господарства України - поки плани на перспективу.

Під час зустрічі української делегації з першим заступником міністра лісового господарства Білорусі Миколою Круком гостей цікавив білоруський досвід залучення інвестицій в галузь, розробки і впровадження нових технологій і техніки, питання охорони і захисту лісу, і, звичайно ж, такі важливі моменти, як рівень заробітної платні працівників галузі і їх соціальна захищеність. З великим інтересом учасники зустрічі обговорили найважливіші питання реформування галузі, організації лісозаготівель і реалізації продукції, оподаткування, розвитку партнерських зв'язків і лісової сертифікації.

Однією з актуальних проблем на сьогодні українські лісівники вважають думку громадськості про галузь. У нас говорять, що лісники більше рубають, ніж садять, білоруські ж працівники лісової галузі зуміли переламати цей стереотип. Вони приділяють багато уваги спілкуванню з журналістами, таким чином знайомлячи громадськість зі своїми проблемами та досягненнями.

Білоруські лісівники можуть повчитись в українських, як в короткі терміни перейти на самофінансування, навчитися заробляти і рахувати кожну копійку. Українське лісове господарство колись теж переживало непростий шлях переходу на фінансову самостійність. Сьогодні з державного бюджету галузь одержує близько 7 відсотків, інше заробляє сама. Те, що дає держава, витрачається в основному на охорону і захист лісу.

Житомирщина займає друге місце в Україні за запасами лісових ресурсів. Лісистість складає майже третину території. Переважають хвойні породи - їх 60 відсотків, твердолистяні (дуб) і м’яколистяні (береза, вільха, осика) займають по 20 відсотків. Загальний запас деревини в області - понад 120 млн. м3. Загальний середній приріст - 2,6 млн. м3 щорічно. Багатий тут і тваринний світ. Лісомисливське господарство працює ефективно.

П'ять відсотків деревообробної і целюлозно-паперової промисловості України знаходиться на Житомирщині, область випускає 13 відсотків всіх пиломатеріалів країни.

Як відзначили українські лісівники, у зв'язку з переходом галузі на самофінансування, останнім часом вони основну увагу приділяли на максимальне використання розрахункової лісосіки, переробку і реалізацію деревини. І цей процес відпрацювали чітко. Наприклад, як відзначив директор Житомирського держлісгоспу, заготівля деревини в лісі у нього ведеться під конкретного покупця, минувши склад, - відразу вантажиться в автотранспорт і доставляється покупцю. Це, за його словами, допомагає економити значні ресурси і виключає можливість крадіжок і незаконного вивезення деревини. А ті лісгоспи, в яких розрахункова лісосіка не дуже велика, - заготовлюють самі, у кого велика - залучають для надання послуг ліспромгоспи. Якщо ж ліспромгоспу необхідно самому придбати деревину, він купує її на аукціоні на загальних підставах.

derevo.info


Схожі новини:


Комментариев: 0
Оголошення на ЖЖ інфо: