Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Суспільство і влада » 2008 » Июнь » 12 » 09:12:32

КРУ обнаружило в Житомирской облгосадминистрации махинации с автомобилями

12.06.2008, 10:14:59 4473 0
КРУ обнаружило в Житомирской облгосадминистрации махинации с автомобилями

Контрольно-ревізійним управлінням в Житомирській області в ході позапланової ревізії в головному управління праці та соціального захисту населення Житомирської облдержадміністрації виявлено порушення порядку використання автомобілів наданих інвалідам.

Про це «Журналу Житомира» повідомила прес-служба КРУ в Житомирській обл.

Зокрема, ревізори акцентували увагу на те, що автомобіль (строк експлуатації якого менше ніж 10 років) після смерті інваліда залишається у користуванні його сім’ї, якщо у ній є інвалід, який має підстави для забезпечення автомобілем. Іншому члену родини померлого інваліда автомобіль залишається лише у разі сплати до спецфонду держбюджету його вартості (з урахуванням ступеня зношення та суми сплаченої інвалідом). У протилежному випадку автомобіль має бути повернуто до головного управління праці та соціального захисту населення у повному комплекті для подальшої передачі іншому інваліду згідно існуючої черги.

Впродовж періоду, що підлягав контролю, ні головним управлінням праці та соціального захисту населення облдержадміністрації, ні іншими органами виконавчої влади, не здійснювався контроль за дотриманням законодавства.

Зокрема, із загальної кількості осіб, які з 1 січня 2006 року по 1 вересня 2007 року отримали автомобіль безкоштовно за рахунок бюджетних коштів, п’ятнадцятеро померли. Проте, автомобілі не було повернуто, членами родин вартість одержаних автомобілів до бюджету не перераховано. У підсумку - на рахунки спеціального фонду державного бюджету не надійшло фінансових ресурсів на суму 238,8 тис.грн.

Також у ході ревізії з’ясовано, що упродовж згаданого періоду управління надавало інвалідам автомобілі, що були придбані не лише за бюджетні кошти, а й отримані як гуманітарна допомога (іномарки). Обласне КРУ встановило, що внаслідок неповернення до головного управління праці та соцзахисту населення (після смерті 20 інвалідів) автомобілів, отриманих як гуманітарна допомога, а також несплати у повному обсягу всіх податків та зборів спеціальний фонд державного бюджету недоотримав 731,8 тис.грн.

Однак необхідно зазначити, що у даному випадку питання повернення автомобілів, отриманих як гуманітарна допомога, - є проблематичним. Адже після смерті інваліда зміна одержувача гуманітарної допомоги та її переадресування можливе лише за погодженням з іноземними донорами та за рішенням відповідної комісії з питань гуманітарної допомоги, що передбачено ст.3 Закону України від 22.10.99 № 1192 „Про гуманітарну допомогу”.

Як наслідок, через недотримання вимог законодавства щодо своєчасного повернення автомобілів або сплати їх вартості до бюджету, а також у зв’язку з деякими прогалинами у законодавстві, - автомобілі не повернуто, кошти до бюджету в сумі майже 1 мільйон гривень не надійшли.

Варто зауважити, що тільки під час проведення ревізії головним управлінням праці та соцзахисту населення облдержадміністрації було підготовлено і направлено позовні заяви до суду щодо повернення автомобілів. Проте, на даний час відшкодування вартості автомобілів здійснено лише в одному випадку.

Матеріали за результатами ревізії передано до прокуратури Житомирської області.

Схожі новини:


Комментариев: 0
Оголошення на ЖЖ інфо: