Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Люди і Суспільство » 2015 » Сентябрь » 9 » 19:22:38

Екологічний світ: вибухівка марки «ЕРА» - загроза Житомирському краю   PR  

09.09.2015, 19:28:00 5148 0
Екологічний світ: вибухівка марки «ЕРА» - загроза Житомирському краю

Починаючи з 2014 року гірничодобувні підприємства Житомирської області для проведення вибухових робіт активно використовують емульсійну вибухівку марки «ЕРА» виробництва ДП НВО «Павлоградський хімічний завод», до якої входять компоненти твердого ракетного палива балістичних міжконтинентальних ракет.

Дане підприємство спеціалізується на знешкодженні твердого ракетного палива, але замість знищення небезпечних відходів тут додають їх у промислову вибухівку «ЕРА».

Тим часом спеціалісти стверджують, що використання твердого ракетного палива у складі вибухівки є не менш небезпечним, ніж спалювання його окремо. В обох випадках в атмосферу викидається величезна кількість шкідливих речовин, у тому числі діоксини, які за своєю токсичністю перевищують усі відомі на планеті отруйні речовини і завдають непоправної шкоди імунній системі людини.

У даний час вибухові роботи із використанням «ЕРИ» проводяться поблизу міст Коростеня (Коростенський щебзавод) і Новограда-Волинського (ТОВ «Труд»); сіл Бехів (Бехівський гранітний кар’єр), Новогородецького (Новогородецький кар’єр), Норинська (Норинський щебзавод), Бондарів (Бондарівський щебзавод), Гулянки (Гулянецький щебзавод), а також селищ Червоногранітного (Лезниківсьий кар’єр) та Першотравневого (Овруцький гранкар’єр). Фактично це — потенційні місця масового отруєння населення продуктами згоряння ракетного палива — діоксинами.

Варто наголосити, що прецеденти використання цієї вибухівки в Україні уже були. Схожу ситуацію довелося пережити жителям Кривого Рогу. Але там на захист населення стала міська рада. Рішенням сесії, що відбулася у березні 2007 року, вона заборонила використання емульсійної вибухівки «ЕРА» та інших продуктів ДП НВО «Павлоградський хімічний завод» у кар’єрах Криворіжжя. А оскільки у Криворізькому басейні сконцентровано п’ять гірничо-збагачувальних комбінатів, що постійно здійснюють вибухові роботи поблизу міста, можна лише уявити, яких масштабів набуло б це лихо, якби не втручання громадськості.

Ще один факт був зафіксований у червні 2007 року в селі Гранітному Сарненського району Рівненської області. У Вирівському кар’єрі, що знаходиться за 400 м від населеного пункту, проводився експериментальний масовий вибух із застосуванням емульсійної вибухівки марки «ЕРА». Через 20 — 30 хвилин після вибуху в селі у людей почався сильний кашель, головні болі, нудота. Вся домашня птиця у селі загинула впродовж наступної доби після вибуху. Через місяць більшість дітей у селі перехворіли на респіраторні захворювання. І це — влітку, коли не було жодних передумов для грипу, простуд тощо. А вода у сільських криницях стала непридатною для пиття.

Експерти Програми ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП) назвали діоксини суперекотоксикантами, а загрозу, яку вони являють для людства — «повільно назріваючою катастрофою». Небезпека зараження біосфери діоксинами стоїть в одному ряду з радіоактивними забрудненнями — як за своїми масштабами, так і за вражаючою дією. Вони дуже стійкі до розпаду і зберігаються у навколишньому середовищі десятки років. Потрапляючи в організм людини через повітря, воду і їжу, діоксини викликають цілий ряд важких захворювань. Особливо небезпечними є хронічні отруєння цими речовинами, що руйнують організм людини на генному рівні.

Під тиском суспільства Інститутом екогігієни і токсикології ім. Л.І.Медведя (ЕКОГІНТОКС) була проведена експертиза, якою підтверджено наявність продуктів переробки твердого ракетного палива в емульсійній вибухівці марки «ЕРА». Також ЕКОГІНТОКС підтвердив наявність усіх елементів і умов для виникнення діоксинів у результаті процесу спалювання ракетного палива.

Важливий момент. Керівники хімічного заводу позиціонують вибухівку марки «ЕРА» як досить безпечну вибухову речовину. Проте підприємство досі не провело незалежної експертизи цієї вибухівки на наявність у продуктах вибуху діоксинів. Кажуть, що лабораторій, які здатні провести таку експертизу, в Україні немає.

Отже, ми вважаємо, що необхідно заборонити при проведенні буро-вибухових робіт використання на території області емульсійної вибухівки марки «ЕРА», як це зробили у Кривому Розі. Державна екологічна інспекція у Житомирській області уже зверталася з цього приводу до обласної ради. Ми поінформували депутатів про гостроту проблеми і сподіваємося на їх розуміння й позитивну реакцію. Адже від їх рішення залежить, чи не стикнеться область зі ще однією екологічною катастрофою.

Пресс-служба Політичноі партіі “Екологічний світ”
Фотографії:
Екологічний світ: вибухівка марки «ЕРА» - загроза Житомирському краю

Схожі новини:


Оголошення на ЖЖ інфо: