Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Гроші і Економіка » 2018 » Ноябрь » 28 » 22:28:17

Як вибрати квартиру: у цегляному будинку чи монолітно-каркасному; з централізованим опаленням чи індивідуальним?     Реклама  

28.11.2018, 14:28:02 6192 16 Помилка?Помилка в тексті?
Виділили слово мишкою
і натисніть Ctrl+Enter
Як вибрати квартиру: у цегляному будинку чи монолітно-каркасному; з централізованим опаленням чи індивідуальним?

«Все, що мені потрібно – це кімната, де можна покласти капелюх і декількох друзів», – про такі «скромні» бажання висловилася якось американська письменниця Дороті Паркер, і фраза стала афоризмом. Напевно, від «кімнатки», де можна було б влаштувати посиденьки з друзями до півночі, а потім запропонувати їм комфортний нічліг, не відмовився б ніхто.

Однак для початку треба обрати свою «кімнатку».

Купівля житла – операція, яка для багатьох людей є неповторною: тобто відбувається лише один раз у житті. Не дивно, що до вибору квартири підходимо відповідально і скрупульозно.


 

На що звернути увагу, обираючи помешкання

• Локація

Підшукуючи ділянку під багатоповерховий будинок, іноді забудовники прагнуть зекономити й «виносять» об’єкти на околиці міст, не враховуючи питання транспортних комунікацій та інфраструктури. Тож, обираючи район проживання, варто з’ясувати, чи є неподалік медзаклади, школи, дитячі садочки, магазини, аптеки, спортзали тощо. Врахуйте також віддаленість потенційного житла від місця роботи й розвиненість розв’язки громадського транспорту.

• Внутрішня інфраструктура

Місця для парковки автомобілів, дитячі та спортивні майданчики, вело-роликові доріжки – не менш важливою для комфортного проживання є внутрішня інфраструктура житлового комплексу. Розумний забудовник обов’язково подбає про її створення. Тож, купуючи квартиру в новому ЖК, поцікавтеся у відділі продажів про особливості зон дозвілля.

Технологія будівництва. В якому будинку обрати квартиру: цегляному чи монолітно-каркасному

Окрім місця розташування, цін, репутації забудовника, потенційні покупці звертають увагу на те, з чого побудована багатоповерхівка. Адже будматеріали, а також технологія зведення будинку визначає його довговічність, тепло- і звукоізоляційні властивості, екологічність.

Розглянемо недоліки та переваги цегляних та монолітно-каркасних будинків, адже саме ці будівельні матеріали використовують забудовники у процесі зведення нових житлових комплексів у Житомирі.

Цегла як будівельний матеріал

Археологічні розкопки свідчать про використання червоної цегли як будівельного матеріалу ще 5-6 тисяч років тому. На зорі виникнення цегла виготовлялася з мінімальної кількості компонентів: добутій з родовища глині надавали бажаної форми та сушили на сонці. У деяких державах у давнину для посилення її міцності додавали порізану солому. Тобто, це був дійсно екологічно чистий матеріал.

Лише у другій половині дев'ятнадцятого століття з’явилися печі для випалювання цегли. Будівлі, зведені з «глиняного каменю», були міцними, довговічними, мали гарні теплоізоляційні властивості. Це беззаперечні плюси цегли.

З розвитком будівництва потреба у цеглі зросла, бажання помножити прибутки спонукало виробників шукати спосіб збільшити об’єми її виготовлення. На жаль, при цьому постраждала якість. У сировину нерідко додають хімічні домішки, які сприяють швидшому висиханню, а отже прискорюють процес виробництва. Це, звісно, підриває репутацію цегли як екологічно чистого матеріалу.

Найбільшу частку розходів у структурі виробництва червоної цегли становлять витрати на природній газ. У погоні за прибутками та з метою економії дорогого палива виробники часто недосушують цеглу, відповідно, до забудовників вона потрапляє вологою та досихає вже у стінах будівлі. Це може спричиняти появу плісняви на стінах всередині приміщень. Відомо, що цвіль у квартирі негативно впливає на самопочуття та здоров’я її мешканців. Звісно, отримавши будматеріал, забудовник повинен провести його експертизу й переконатися, що він відповідає ГОСТ 530-95 «Цегла та камені керамічні». Однак з метою мінімізації витрат здебільшого жодні аналізи не проводяться, хіба лише формально.

Недобросовісні виробники хитрують й на маркуванні цегли: вказують М150, реальна ж її марка – 125 (марка тут – синонім слова міцність. М150 означає, що ця цегла витримує максимальне навантаження 150 кг/см²).

Справді якісну червону цеглу застосовують для зведення будинків преміум-класу, ціна за квартири у яких стартує від 15 тис. грн за кв. м. Якщо ж ціна метра квадратного складає 8-9 тис., про високу якість будматеріалів годі й говорити.

Більше того, високоякісної червоної цегли в Україні взагалі дуже і дуже мало (марки 150), адже її у нас виготовляє лише одне підприємство – ВАТ «Северинівський цегельний завод», об’єми виробництва якого не можуть покрити потреби.

Як бачимо, думка про те, що червона цегла – однозначно найкращий матеріал для будівництва житла, це лише стереотип.

Монолітно-каркасний

Науково-технічний прогрес не стоїть на місці. Люди давно перейшли від кнопкових мобільних до сучасних сенсорних ґаджетів, не сумніваючись у їхніх перевагах. Модернізувалася і будівельна галузь. На зміну старому, консервативному будівництву приходить новий спосіб – монолітно-каркасний. Це найсучасніша технологія, за якою будуються більшість столичних висоток преміум- і бізнес-класу.

Саме монолітне будівництво фахівці називають найперспективнішою з існуючих нині технологій зведення будівель.

«Кістяк» такого будинку – конструкція з металу та бетону. Залізо, «запаковане» у цементі, не боїться впливу жодних зовнішніх чинників, не загрожує йому, зокрема, і корозія. Міцний залізобетонний каркас заповнюється легким матеріалом, переважно газоблоком. Це мінімізує тиск на фундамент. Саме ця особливість дозволяє зводити будинки у сейсмічно небезпечних місцевостях: таким висоткам не страшні землетруси. Стійкі вони і до паводків.

Трохи детальніше поговоримо про особливості газоблоку, адже існує думка, що цей будматеріал має хімічну природу та є небезпечним для здоров'я і навколишнього середовища. Насправді газобетон не містять токсичних і органічних сполук, тому при експлуатації він не виділяє жодних шкідливих речовин. До його складу входить цемент, пісок та вапно, які спінюються у процесі виробництва. Це надає готовому продукту характерну пористу структуру і дозволяє «дихати». Окрім екологічності, газоблок має безліч інших плюсів: висока міцність і довговічність (будівлі з нього можуть слугувати 100 і більше років), вогнестійкість, вологостійкість, морозостійкість, гарні звукоізоляційні властивості.

І однією з найголовніших козирів газоблоку є здатність зберігати тепло, а, враховуючи нинішні ціни на теплоносій, на цю перевагу просто не можна не зважати. Коефіцієнт теплопровідності газоблоку дорівнює значенню в 0,1 Вт/(м·K). Це дуже низький показник і означає, що тепло практично без втрат зберігається у приміщенні. Досягається він якраз завдяки «бульбашково-повітряній» структурі матеріалу. Для порівняння, коефіцієнт теплопровідності цегли дорівнює значенню в 0,4-0,7 Вт/м К – стінам з такого будматеріалу необхідне додаткове теплоізоляційне покриття. До речі, через низький коефіцієнт теплопровідності газовий бетон використовується і як теплоізоляційний шар. Не дивно, що цей матеріал по праву завоював довіру як у професійних забудовників, так і у людей, які вирішили зводити приватний будинок.

Якщо будівлю з газового блоку ще й утеплити зовні якісним матеріалом, матимемо «термос», в якому буде прохолодно влітку і тепло взимку.

Серед переваг монолітно-каркасних будинків називають також пластичність. Ця технологія дозволяє втілити будь-які архітектурні рішення. Мінімум тримальних конструкцій дають можливість перепланування помешкань і в процесі будівництва, і після його завершення.

Терміни зведення таких будинків коротші, якщо порівнювати з цегляними. На цю перевагу варто звернути увагу тим, хто вирішив придбати житло на початковій стадії зведення будинку, адже квартира у монолітно-каркасній висотці «виросте» раніше, аніж у цегляній (за умови дотримання проектних термінів будівництва). Робити ремонт у такій квартирі можна одразу, тому що будівля практично не дає усадки.

• Ціна

Чи не найголовнішим критерієм при виборі квартири є ціна квадратного метра житла. Часто вона «кусається», та у пошуках можливості зекономити потенційний покупець обманює сам себе. Але про самообман він дізнається пізніше.

Звісно, якщо в одному й тому ж місті, в одному й тому ж районі, на одному й тому ж поверсі, однак у різних ЖК, вартість квартир різниться, покупець зекономить та вибере дешевшу. Однак така економія часто буває хибною: спочатку наче заощадив, а потім переплатив.

Побачивши дві різні ціни на, здавалося б, аналогічне житло, варто задуматись, чому ж така різниця. Міркуючи глибше і на перспективу, можна зрозуміти, що життя у дешевшій квартирі може виявитися дорожчим, адже понесе більші витрати в процесі її експлуатації. Маємо на увазі комунальні послуги.

І тут важливо згадати та порівняти технологію будівництва багатоповерхівок і теплопровідні властивості будматеріалів. Проаналізувавши, висновок може бути парадоксальний – дорожча квартира насправді дешевша.

Аналізуючи ціни, варто звернути увагу на ще один параметр, про який більшість покупців забуває або ж має хибне уявлення, – вид опалення будинку. Після проведення нескладних розрахунків відповідь буде очевидною.

  1. Газове опалення (індивідуальний котел)

Плюси: можливість отримувати тепло у будь-який період року та самостійно регулювати температуру або ж взагалі вимкнути опалення.

Мінуси: місця загального користування (сходові майданчики, під'їзди і підвальні приміщення) не опалюються; у разі потреби доведеться самостійно вирішувати питань щодо ремонту і профілактики газового обладнання та димовідведення; при неправильній експлуатації газового обладнання будь-ким із сусідів підвищуються ризики аварійних ситуацій.

Жирним мінусом газового опалення є нинішня вартість блакитного палива.

Так, після 1 листопада ціна на газ для населення піднялася на 25% і складає 8,55 за 1 м3.

Рахуємо, скільки в середньому за місяць взимку доведеться заплатити за опалення приміщення площею 100 м²:

500 м3 (середній об’єм газу, необхідний для опалення приміщення такою площею) × 8,55 грн = 4275 грн.

  1. Електричне опалення (індивідуальний котел)

Плюси аналогічні: можливість отримувати тепло у будь-яку пору року та самостійно регулювати мікроклімат у квартирі.

І найголовніша перевага: тариф на електроенергію поки менш «кусючий», аніж на газ: 1,68 грн за 1 кВтгод вдень, 0,84 грн – вночі.

Для опалення приміщення площею 100 м² потрібно в середньому 2000 кВт електроенергії. Навіть при денному тарифі кінцева цифра вартості обігріву такого приміщення виходить меншою, аніж у попередньому прикладі:

2000 кВт × 1,68 грн = 3360 грн.

  1. Централізоване опалення

Не поспішайте подумки жбурляти гнилі помідори. Висновок буде несподіваний: саме цей спосіб обігріву квартири виявився найвигіднішим. АЛЕ! Йдеться не про класичну систему централізованої подачі теплоносія, яка нажила недоброї слави. Централізоване теплопостачання у сучасних новобудовах передбачає установку лічильника. Отже, рахуємо, скільки приблизно кревних треба буде викласти за опалення квартирі площею тих же 100 м²:

2, 5 Гкал (кількість тепла для обігріву 100 м²) × 1,245 грн (вартість однієї гігакалорії) = 3112 грн за місяць.

Серед плюсів централізованого теплопостачання також безпечність, відсутність окремих витрат на експлуатацію обладнання.

Основний мінус – подача тепла відповідно до сезону.

Ціна квадратних метрів – чи не основний фактор, який визначає їх привабливість. Однак пам’ятайте: «економія полягає не в заощадженні, а у відборі» (Едмунд Берк). Ретельно придивляйтесь до місця, де будете проводити більшу частину свого життя. І хай ваш вибір буде вдалим.


Тэги: будинок, квартира, квартира у Житомирі, жк

Схожі новини:


Комментариев: 16
viewer
1 Name Surname (viewer)   • 14:56:49, 28.11.2018 [Материал]

"Централізоване опалення"
Ну є один житловий комплекс у нас в місті, який будується і у якому буде централізоване опалення ЖК "Вернісаж".
Але щось народ масово старається відкараскатись від централізрваного опалення і перейти на автономки.
RaID
5 Сергій (RaID)   • 20:13:42, 28.11.2018 [Материал]

А чому не електроопалення?
viewer
7 Name Surname (viewer)   • 22:44:11, 28.11.2018 [Материал]

Чув і про такі варіанти, що переходили з централізованого опалення на індивідуальне електроопалення
https://www.facebook.com/rospiv/posts/1201745313219981
https://www.facebook.com/rospiv/posts/1342862352441609

Але з того, що знаю у нас по місту і особисто, то переходять на газове автономне. Напевне, бо щоб поставити електроопалення, треба мати нормальну проводку не тільки по квартирі, а й внутрішньобудинкова проводка по будинку має витримувати навантаження. А це або сам міняй, або треба якось організуватись з сусідами, що не завжди просто, тому напевне й ставлять газові автономки.

До речі, нові житлові комплекси у нас в місті майже всі йдуть з автономним газовим опаленням. Електроопалення знаю що буде в ЖК Мистецькі ворота навпроти Глобала. Але в цьому випадку думаю це зумовлено тим, що це 16-поверхівка будується, а здається якщо будинок більше 12 поверхів, то такий будинок не дозволяють газифіковувати.
RaID
9 Сергій (RaID)   • 23:01:49, 28.11.2018 [Материал]

З вторинним це все зрозуміло, не зрозуміло чому той самий вернісаж не планує робити електроавтономку одразу. Кожен сам собі хазяїн був би, да і тариф ніби меньший при електроопаленні.
viewer
12 Name Surname (viewer)   • 23:47:16, 28.11.2018 [Материал]

Цікаве питання.
Nonna133
14 Нина Рябчук (Nonna133)   • 12:28:29, 29.11.2018 [Материал]

Як мені пояснили у відділі продажу, опалення буде від котельні, що на гормолзаводі з встановленням теплових лічильників, також на території коплексу буде своя трансформаторна, та до квартир будуть підведені кабелі, що по потужності будуть розраховані на електричні котли, за бажанням можна буде встановлювати. Тим паче, будинки будуть тільки на електриці, газу не буде взагалі. Поки що не розумію, це добре чи ні, але дуже багато у комплекса пререваг які підкупають, зараз на етапі прийняття рішення)
viewer
16 Name Surname (viewer)   • 09:28:48, 30.11.2018 [Материал]

А як там з соціальною інфраструктурою? Планується в районі чи в самому житловому комплексі дитсадок тощо?
Рашатумбай
2 Александр (Рашатумбай)   • 16:54:28, 28.11.2018 [Материал]

Із власного досвіду: Панельний будинок, перший поверх, автономка, котел старий "Jankers" (10 років). Стіни не утеплені, пластикові вікна, 70 кв. метрів. В зимку споживається 150 м3 газу, це якщо не сильно економити, а взагалі автономка постійно не працює, вимикається на кілька годин вдень та вночі. І того: 150 х 8,55 = 1282 грн. на місяць взимку. Хотілось би почути досвід інших власників автономки.
current_user
3 Current User (current_user)   • 17:24:37, 28.11.2018 [Материал]

Десь до 300 кубів виходить. Кутова квартира в панельному будинку.
pushistik13
4 Пушистик (pushistik13)   • 17:40:38, 28.11.2018 [Материал]

а смысл?
перетоки тепла от соседей и к соседям никак не посчитать....

у немцев, если расход газа меньше определённой цифры - домоуправление выкатит конский штраф. За воровство тепла.
xp84
6 аноним (xp84)   • 22:10:15, 28.11.2018 [Материал]

панелька, 65 кв, 8 этаж, до утепления 150, сейчас max 80 кубов, на программаторе 23град стоит.
Andron
8 Андрій (Andron)   • 22:54:35, 28.11.2018 [Материал]

"2,5 Гкал (кількість тепла для обігріву 100 м²) × 1,245 грн (вартість однієї гігакалорії) = 1245 грн за місяць."
2,5*1,245=1245 грн!
може 3112 грн?
друге - якщо перевести 2.5 Гкал в газ, то це еквівалент 350 кубів газу +-. не 500! 350*8,55=2992 грн
третє - якщо перевести 2.5Гкал в кВт то це буде 2900 кВт = 4800грн
четверте - ціна на газ вже виросла, а ціна на опалення ще ні... і буде це умовно з січня. тому ціна при опаленні централізованою системою виросте на 15-20%. тому це буде не 3112, а 3500-3800 грн/міс.
п'яте - чим, на думку автора цього опусу, гріють воду в централізованій системі опалення? не газом часом? тим самим газом, який одразу визнали програшним варіантом. а ще є значні втрати при транспортуванні тепла до споживача, зарплати працівників, директорів...
а тепер питання - на яких ідіотів розраховане це чтиво???
RaID
10 Сергій (RaID)   • 23:02:59, 28.11.2018 [Материал]

Круглих?
viewer
11 Name Surname (viewer)   • 23:43:36, 28.11.2018 [Материал]

Це ви ще не чули останніх новин, тут в деяких районах міста (чув що один з таких Малікова, де недавно міняли труби тепло і водопостачання) хочуть відновити централізоване постачання гарячої води.
Leyox
15 Игорь (Leyox)   • 13:57:46, 29.11.2018 [Материал]

Чтобы идеально посчитать и сравнить каждый тип отполения нужно учитывать много факторов: КПД, качество газа (в Украине оно практически во всех регионах сомнительное), оборудование, потери тепла и главное тарифы (стоимость электричества день/ночь, льготные тарифы при отсутствии альтернативы по отоплению). Ссылаясь на статью и взять для расчета одно и тоже помещение с одинаковыми теплоизоляционными характеристиками площадью 100 м2 все равно сложно перевести единицы измерения в Дж и кВт.

Централизированное отопление выгоднее сегодня однозначно если новая пинтовская теплотрасса с минимальными потерями тепла или же крышная котельная и при любом варианте стоит тепловой счетчик. Я живу в новом комплексе в Киеве с крышной котельной и плачу в в среднем в отопительный сезон за отапливаемую площадь 55 м2 ежемесячно:
0,7 гКалл*1245грн= 871,50 грн
Самое важное для меня - это не только теплая квартира, но и теплый подьезд. У нас отключила ОСББ все радиаторы на лестничных клетках и коридорах, но от стояка отопления достаточно тепла для уюта. При других типах отопления места общего пользования не отапливаются вообще, могут для красоты повесить пару радиаторов и все!
Еще слышал, что в премиум новостройках ставят тепловые насосы, как я понимаю климат-контроль и цена там раз в 5 ниже, чем у других источников тепла.
MAS-ter
13 Mast (MAS-ter)   • 09:29:29, 29.11.2018 [Материал]

Не во всем согласен с авторами этой статьи. Газобетон - не лучший вариант для стен. Если в доме или квартире из газобетона не сделана продуманная вентиляция, то стопроцентно появится грибок. А в остальном - все правильно. Надо очень тщательно обращать внимание из чего и как построено. Причем начинать с двора. Если пожлобились на благоустройство, то внутри ничего хорошего не ждите.
Оголошення на ЖЖ інфо: