Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Шопінг » Краса і здоров'я

Які пробіотики кращі — комплексні чи монозасоби?

Автор: Оксана Загороднюк, 24.07.2023, 19:06:55 Які пробіотики кращі — комплексні чи монозасоби?

Організм людини тісно поєднаний з невидимими мікроорганізмами, які розташовані практично на всіх його поверхнях, ззовні та зсередини. Шлунково-кишковий тракт не виключення. На ворсинках слизової оболонки кишківника проживають мільярди бактерій, при цьому у кожної людини, подібно відбиткам пальців, встановлюється свій неповторний склад мікробіоти. 

Мікробіота кишківника на 98% складають представники біфідо- і лактобактерій, ентерококи, бактероїди, фірмікути т.і., а решта 2% складає умовно патогенна мікрофлора. “Хороші” і умовно-патогенні представники мікрофлори знаходиться у рівновазі між собою при нормі, але коли знижується склад перших то чисельність останніх починає зростати, таким чином проявляються симптоми захворювання кишківника (розлад травлення, закреп чи діарея, нудота).

Здебільшого нам відомо про пробіотичні властивості біфідо- і лактобактерій,, оскільки їх штами досить часто містяться у фармпрепаратах. Але коли йде мова про відновлення їх популяції то звичайне введення таких пробіотичних шамів може бути не виправданим. У таких випадках використовують пробіотичний штам, що сприятиме створенню буферної зони проти патогенів та зони росту для нормофлори кишківника. Саме такими є сахароміцети буларді сncm i-745 - дріжджовий пробіотик. Дізнатись більше про Cахароміцети буларді CNCM I-745

Лишається відкритим питання: які пробіотики кращі — моно чи комплексні?

egiLl2t30NIaa0Mg0fa903UNutb2W4anSS6dJhYLF9r1gg_d_Vq2Sj_CrP55moJRT4FXM3Qx6WImtZJ32gZHLEnxd4VUap0KEMucQiGcsF4sMVD659DgYLNP6WfFlN-0k35LB-MRPuPM6yhTCl29GFA

Пробіотики: доцільність використання

Вважається, що чим більше складових закладено в той чи інший препарат, тим краще він діє. Втім у випадку з пробіотиками такий підхід не завжди спрацьовує. Практично всім бактеріям, які входять в склад пробіотичних засобів, потрібна основа, на якій вони зможуть повноцінно функціонувати. Такою основою для біфідо- та лактобактерій є молочнокислі продукти, йогурти, кефіри, ферментовані сири, бринза, м’ясо та риба. Якщо людина споживає подібну їжу в достатній кількості, тоді можна вважати, що бактерії матимуть за рахунок чого розвиватись.

Згідно з сучасною тенденцією харчування, в Україні більшість населення купує продукти в супермаркетах, тобто про регулярне споживання потрібної для бактерій їжі мова не йде. Якщо ж потрібний субстрат у вигляді кисломолочних страв відсутній, тоді й застосування комплексних пробіотиків не є доцільним. До того ж неправильне приймання комплексних пробіотиків призводить до:

  • неякісного перетравлювання харчової грудки;
  • неефективності пробіотика при його потраплянні в шлунок, оскільки там живі бактерії нейтралізує соляна кислота.


Додатково комплексні пробіотики не використовують із профілактичною чи лікувальною метою, про що вказано у вимогах Всесвітньої гастроентерологічної асоціації (ВГО) від 2023 року. Для цього найкраще підходять монопробіотики й на це є важливі причини.

Очевидна перевага монопробіотиків

Сучасна медицина базується на доказових дослідженнях, під час проведення яких визначаються найбільш ефективні засоби. Серед пробіотичних препаратів це монопробіотики, які у своєму складі містять клінічно ефективні штами. Ці лікарські штами пробіотичної культури повинні бути зареєстровані в інституті Пастера, який займається науково-дослідною діяльністю у напрямку мікробіології, інфекції та вакцин. Подібна вимога також зазначена в інформаційному листі ВГО від 2023 року.

Головна перевага моноштамів пробіотичної культури — можливість передбачити клінічний ефект. Також Saccharomyces boulardii не викликають бродіння хімусу, який не можуть переробити бактерії у кишківнику, і не пригнічує пристінкове травлення у кишківнику.

Дріжджова культура Saccharomyces boulardii, що входить до складу Ентеролу®, має запатентовану клінічну ефективність. Засіб доступний в усіх аптечних закладах й може застосовуватись при різних розладах травлення. При необхідності лікарі рекомендують пробіотик як дорослим, так і дітям. Отже, для підтримки свого організму варто віддавати перевагу апробованим пробіотичним засобам.

Автор: Оксана Загороднюк, редактор рубрики "Краса і здоров'я" на ЖЖ.info
Краса і здоров'я | 24.07.2023 | Переглядів: 451 | пробиотик, еда, питание, Здоровье

Читайте також на цю тему: