Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Шопінг » Продукти та напої

Міфи про кофеїн, яким варто покласти край

Автор: Мария Никулина, 27.05.2023, 14:06:55 Міфи про кофеїн, яким варто покласти край

Чай, так само як і кава, містить чайний кофеїн, який називається теїном. Тут він присутній у складі сполуки й «зв'язаний» танінами. Це дещо уповільнює його засвоєння, проте біохімічно це старий-добрий кофеїн, який має помітний вплив на організм. Так, чай теж тонізує. І єдиний спосіб цього уникнути — обирати напої іншого походження. Скажімо, гречаний чай Ку Цяо чи кольорову матча. Проте не варто надмірно демонізувати кофеїн у чаї. Тому сьогодні розвінчуємо чайно-кофеїнові міфи.

Міф 1. Чай — причина безсоння

Кофеїн швидко метаболюється та виводиться організмом: за 8 годин після чаювання його концентрація у крові знижується на 75%. Ті 25%, що залишились, не здатні викликати порушення сну. Якщо взяти до уваги, що більшість сучасних людей лягає спати приблизно о 22 годині вечора, то міцний чай можна спокійно пити до 15-16 години дня. Таке чаювання не порушує добових ритмів й не здатне впливати на якість сну. Навіть якщо ви вживаєте чай постійно. Виключення — це надмірна чутливість до дії кофеїну та чаювання безпосередньо перед сном. 

Міф 2. Кофеїн викликає залежність

Багато хто зізнається, що напої з кофеїном у складі покращують настрій. Проте справа не у кофеїні, а у механізмі задоволення від їжі взагалі. Солодкі, смачні страви та напої, які нам подобаються, стимулюють ті самі рецептори, що реагують на опіати. Саме тому після смачної вечері ви розслабляєтесь, а улюблені десерти підіймають настрій. Проте це абсолютно нормальний еволюційний механізм, створений для боротьби зі стресом. Який не має нічого спільного з біохімічною залежністю. Хоча момент психологічної залежності можливий — але її причиною є не сам кофеїн, а потреба, яку людина намагається ним «закрити».

Міф 3. Чай «вимиває» кальцій з організму

Тому на нього часто перекладають відповідальність за виникнення остеопорозу. Але тут усе складніше. По-перше, тіло постійно «дістає» кальцій з кісток та повертає його назад. По-друге, чимало інших продуктів та рідин здатні стимулювати цей процес. По-третє, остеопороз виникає не скільки через те, що щось (наприклад, чай пуер на Teaonline чи еспресо зранку) «вимиває» кальцій з кісток, скільки через те, що він не може туди потрапити. Наприклад, через дефіцит кальцію у раціоні, застій жовчі чи слабкий мікробіом.

Міф 4. Кофеїн викликає зневоднення

Дійсно, ця речовина має сечогінну дію. Проте вираженим цей вплив буде тоді, коли напій з кофеїном концентрований й має мало рідини. Іншими словами — зневоднення від еспресо значно ймовірніше, ніж від будь-якого листкового чаю. Адже цей напій традиційно готують з використанням великої кількості води. Тому у випадку з чаюванням дефіцит рідини поновлюється відразу.

Що бачимо врешті? Більшість чайно-кофеїнових міфів або зовсім не мають підтвердження, або правдиві у кращому випадку на 30%. Якщо ж усе одно турбуєтесь з приводу можливого негативного впливу, Teaonline пропонує прекрасний вибір чаю без кофеїну.

Автор: Мария Никулина, редактор рубрики "Продукти та напої" на ЖЖ.info
Продукти та напої | 27.05.2023 | Переглядів: 553 | чай, кофеин, напиток

Читайте також на цю тему: