Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Мистецтво і культура » 2008 » Май » 16 » 16:14:04

В Житомирской области памятник Ленину заменили памятником Лесе Украинке

16.05.2008, 16:28:32 8487 0
В Житомирской области памятник Ленину заменили памятником Лесе Украинке

15 травня в селі Ярунь що в Новоград-Волинському районі (Житомирська обл.), біля технікуму землевпорядкування, відкрито пам’ятник видатній землячці, поетесі Лесі Українці. Про це «Журналу Житомира» повідомили в прес–службі Новоград-Волинської РДА.

«Як кожен ідеал, цей образ не може бути повністю втіленим у земному житті, але він і сьогодні зобов'язує нас випростатись і вірно служити тій високій ідеї, що зветься Україною. Вся сукупність її творів – це образ ідеальної землі, земного раю, що зветься Україною. З'явився цей образ – і цілі маси людей збагнули, що вони не просто обивателі, а українці, що це звання їх зобов'язує, що їм є за що боротись і віддавати життя» - так відмітив у своєму виступі голова районної ради Віктор Гончарук.

Серед запрошених гостей була Віра Римська – директор музею Лесі Українки, що в м. Новоград-Волинський. В її виступі прозвучали такі слова: «Мені дуже приємно, що першим селом нашого району, де встановлений пам’ятник Лесі Українці, виявилось село Ярунь. Відомо, що маленька Леся зі своєю мамою, відомою письменницею Оленою Пчілкою їздила по навколишніх селах Звягельщини, і ось тут, у Яруні вона зібрала цілу низку українських народних пісень. Під кожним із зібраних нею творів записано село Ярунь».

Найбільше вразили всіх присутніх організовані читання студентами технікуму та школярами уривків із творів Лесі Українки та діалог Мавки і поетеси. Організатори цього заходу настільки вміло підібрали на роль Лесі Українки студентку технікуму, що всім присутнім здалося, що дух народної поетеси втілився на цей час у цю дівчину.


Нагадаєм, в жовтні 2007 року з цього постаменту, за ініціативою районної держадміністрації та районної ради демонтували пам’ятник «вождю пролетаріату» Леніну. Керівництво району пообіцяло, що на цьому місті буде стояти пам’ятник послідовному та енергійному борцю за утворення українського народу, видатній поетесі Лесі Українці.

смотрите также:

Схожі новини:


Комментариев: 0
Оголошення на ЖЖ інфо: